„Sfânta demagogie”

http://vosganian.ro/?p=405

Sfânta demagogie, aşa se intitulează cel mai recent editorial postat pe blogul său de Varujan Vosganian, text pe care îl puteţi accesa graţie link-lui de mai sus.

Vă las pe dumneavoastră să judecaţi dacă dl Vosganian are dreptate ori nu.

Reclame

29 răspunsuri to “„Sfânta demagogie””

 1. Dog Owner Says:

  C-o avea, ca n-o avea, nu importa. Personajul e expirat si si-a atins de cam multisor limitele de competenta. Nu stiu de ce-ar trebui accesat, citit si interpretat la dreptate si adevar printr-un alt blog de cititor lenes.

 2. sorin vanu Says:

  @dog owner

  Asa e, Tismaneamu e cam expirat.

 3. li Says:

  “Ceasul claritatii morale”. Imi aduce aminte de morala schutilor . Sutii sunt hotii marunti de buzunare care ausi ei morala lor …frateee….

 4. li Says:

  Nu credeam ca-mi veti aproba postarea .Dar cand am dreptate am…frateee…

 5. ovidiu Says:

  Multumiri pentru semnalarea textului domnului Vosganian.

  Am citit, in intregime, de data asta, si textul domnului Tismaneanu. Prima data ma „blocase” tonul, afirmatiile de genul „Se vor desparti, limpede si categoric, apele. A sosit ceasul claritatii morale.” Si de data asta am avut aceleasi retineri care ma determinasera sa intrerup lectura, prima data. Multe afirmatii cu care esti de acord, dar impresia ca se forteaza nota, ca autorul ar putea fi mai retinut, e prezenta si acum.

  E vorba de demagogie? Textul domnului Vosganian nu ma convinge ca ar fi vorba de asa ceva. In textul domnului Tismaneanu apare o singura data mentiunea „Comisia prezidentiala”. Dl Vosganian raspunde „Am vazut bine la alegerile prezidentiale cat de usor ii este lui Traian Basescu sa mobilizeze structurile informative. Nu cred ca e mai dificil sa scoti la iveala cateva dosare, decat sa mobilizezi serviciile de informatii interne si externe, pe cel de telecomunicatii speciale ori ambasadele pentru a sensibiliza votantii de pretutindeni si a tine socoteala voturilor. Cine altcineva poate fereca si batjocori adevarul, daca nu chelarul si chelareasa care tin cheile pivnitelor cu dosare? Ori, noi stim bine cine sunt chelarul si chelareasa.” Justifica textul domnului Tismaneanu referirea la Traian Basescu? Are domnul Vosganian informatii care sa ii probeze afirmatiile grave? Putem urmari in textul domnului Vosganian un rationament „strins” sau obsesiile si resentimentele unui membru de partid care a votat pentru suspendarea presedintelui?

  Finalul textului domnului Vosganian este si mai putin convingator: „Impartasesc multe din cele ce le-ati spus, domnule Tismaneanu. Nu sunt, insa, de acord, cu tonul dumneavoastra de infierare revolutionara care incearca sa transforme pe oricine i se opune lui Traian Basescu in antidemocratic, batjocoritor al adevarului, oameni de rea credinta de pe fetele hade ale carora mastile trebuie sa cada. Iar conducatorii acestei tari, in vremea carora se intampla toate astea – blocarea legii lustratiei, ignorarea drepturilor persoanelor indreptatite sa primeasca despagubiri, dispretuirea gestului lui Maries pana la ultima limita, deschiderea cu taraita a arhivelor s.a. – sunt apostolii statului de drept.” Nu am retinut din textul domnului Tismaneanu ca ar incerca sa „transforme pe oricine i se opune lui Traian Basescu in antidemocratic, batjocoritor al adevarului…” Forteaza domnul Tismaneanu nota in articolul sau? Nu se lasa mai prejos nici domnul Vosganian. „…deschiderea cu taraita a arhivelor…” Totusi… deschiderea, nu? Cine poate fi acuzat pentru „taraita”? „chelarul si chelareasa”, fireste.

  Are domnul Vosganian dreptate ori nu? O fi avind, dar nu e prieten bun al adevarului.

 6. Dorin Tudoran Says:

  @ ovidiu

  Multumesc pentru comentariu.

  In opinia mea, toti cei ce au condus Romania dupa 1989 au amanat „strategic” decizii foarte importante.

  Adevarat, in textul comentat de dl Vosganian, dl Tismaneanu este departe de tonul „infierarilor” aproape saptamanale a celor ce sunt in dezacord cu presedintele Basescu.

 7. victor L Says:

  Prima data, si nu glumesc, trebuia stabilit ce e aia dreptate. In acest caz.
  Pe mine, de egzamplu, ma impresioneaza neplacut vocea dlui Tismaneanu.
  Dar nu il consider „expirat”, cum „doct si aplicat” se exprima unii.
  Are el dreptate in felul cum se exprima/manifesta? habar n-am, dar credit intelectual ii acord, ceea ce nu pot face pentru dl Vosganian.

  Si, aducindu-ne aminte ca presedintele nu a avut vorbe magulitoare despre armeanul de la finante (si se pare ca a avut dreptate), nu ma astept la impartialitate de la dl Vosganian.
  Fie ca e vorba despre Basescu, fie ca e vorba despre intelectualii lui Basescu.

 8. Shadow Says:

  bravo victoras
  explicatia „creditului intelectual” tot „doct neaplicat” ca si colegul dtale „posesor de catelusi” pt vosganian demonstreaza „impartialitatea” dtale si mai ales utilizarea propriului sistem de judecata si nu al „altuia”.

  Tismaneanu expira pe zi ce trece si nu din cauze de „basescu” ci doar din lipsa de „principii” sau politicos spus „principii elastice” mai ceva decat „guma de mestecat”. Mestecata de o „intreaga generatie” de unde si „formarea profesionala” de care face dovada azi.

 9. Dog Owner Says:

  Poate ca mesajul meu a fost mai ambigu decat am anticipat dar poate ca in acelasi timp, apropo de simultaneitate, unii aveau in minte o expirare anume si nu alta, iar altii s-au complacut intentionat in ambiguitatea premeditata a mesajului meu si prefacandu-se a o clarifica in directia potrivita. Ca sa fiu sincer eu la expiratul politician Varujan Vosganian m-am referit si zic politicianul pentru ca oricum atat finantistul cat si scriitorul omonimi sunt si asa mult mai la vale decat politicianul. De mirare (pentru mine) ca dl. Tudoran incearca sa-si lipeasca astfel de aliati pe blogul sau. Ca si Tismaneanu o fi pe cale de expirare (dar cine nu e?) e o alta poveste care in niciun caz nu incape aici in disutii de claca in care Veve e luat de martor. Zau asa.

 10. mitza oportunista Says:

  Sa-ti fie rushine ,d-le Vosganian !
  D-ta esti fruntashul unui partid (histeric )
  ce-ai ocupat functii executive foarte importante
  in guvernul cameleonului liberal Tariceanu ..
  pus sef de guvern de presedintele Basescu pentru a
  „schimba fatza Romaniei „cu DA (dreptate shi adevar )
  Jocul d-tale mizerabil te dezonoreaza (…) „aliantza cu fortele raului
  intruchipat de – IliescuCO..!
  Mai mult :cita mindrie inca ai de-a fi sub tutela unui
  avorton coleric ajuns sef de partid penal Patriciu,- CrinA- afirmind
  „liber ” ca>> Basescu este ca o matroana la usha unui bordel <<
  Nimeni nu mai da doi bani pe logorea liberilor schimbisti din
  partidul care faci parte ce se subtiaza …din zi in zi!
  ERA – Basecu a inceput …c-o masiva curatenie …de gunoaie !
  Mitza Oportunista

 11. divanuriletomitane Says:

  Scriam odata ca acea “masa critica” necesara unei schimbari reale nu o mai putem asocia unui numar minim de persoane, ci doar Adevarului…Ceea ce induce o nota de relativitate imposibil de evitat, atat in “tarisoara” mea cat si in “lumisoara” noastra….Interventia lui Varujan a reusit sa depaseasca nivelul « masei critice » …., de aceea intervin in afara timpului alocat comentariilor mele saptamanale.

  Constantin Radulescu Motru critica constructiv directiile in care evolua politica si cultura Romaniei interbelice, dezavuand atat realizarile fondatoare conservatoare cat si cele liberale, cele apartinand sec. XIX. :
  « De doua mari slabiciuni a suferit, in sec XIX-lea, conducerea politicii romanesti. De lipsa de incredere in virtutile neamului si de usurinta cu care strainatatea era imitata. Dar in sec XIX aceste doua slabiciuni nu se intalneau niciodata la aceasi conducatori deodata. Unii politicieni pacatuiau prin aceea ca n-aveau incredere, iar altii prin aceea ca imitau. Cei dintai faceau pate din partidele cu nuanta conservatoare, cei de-al doilea, din partidele cu nuanta liberala. Conservatorii scoteau in evidenta tineretea culturii romanesti si, ca o urmare a acestei tinereti, conchideau ca intreaga viata a institutiilor romanesti este numai de decor, fara realitate ; iar liberalii, dimpotriva, aveau incredere in maturitatea poporului, dar in schimb nu croiau nimic pe masura lui, ci imprumutau totul din strainatate. In fond, exagerati erau si unii si altii. Atat conservatorii, cat si liberalii, priveau alaturi de fortele vii ale neamului ; si unii si altii nu faceau o adevarata politica romaneasca. »

  Orwelian, in context, s-ar putea face relationarile : Sfanta demagogie – Pacatoasa virtute, Claritatea morala – Confuzia minciunii…

  Doua repere concrete din text, asupra carora voi reveni in comentariile saptamanale : Legea lustratiei, ce are printre initiatori, pe Mona Musca, Eugen Nicolaescu ( ministru al sanatatii in timpul lobby-ului meu pentru Antibiotice SA, actualmente intervenient la Rosia Montana ??? ) si sumele platite ca despagubiri fostilor proprietari ( probabil prin Fondul Proprietatea, sau tocmai prin el s-au oprit platile directe ?…. ) : 4 mld. lei in 2008, 300 mil lei in 2009 si restul de plata de 8 mld. de lei….

  Tinand cont de profunzimea necesara unei abordari exceptionale, in afara cadrului temporar autoimpus, fac referire si la comentariul ce-l voi transmite imediat materialului urmator, « Nota cu trei nume », despre o noua aparitie a « Timpului » iesean….

  NOTA : Am retinut opinia « cetateanului interneto-roman », mariusdelaepicentru, despre probleme ale identitatii in Romania. Le voi analiza pe toate cele de pe blogul sau si-i voi raspunde. Partial are dreptate. Unde nu are dreptate, tine de dihotomia cetatean interneto-roman si cetatean roman….Sigur ar primi aceleasi raspunsuri si de la Directia de Evidenta a Persoanelor si Administrarea Bazelor de Date. E drept, o serie de aspecte criticate trebuie sa-si gaseasca o rezolvare institutionala in sensul si spiritul celor sesizate. In unele cazuri, exista intr-adevar o inertie institutionala procedurala ( chiar daca, cadru legal actual este suficient ), ca si, in alte cazuri, o inertie institutionala legislativa ( desi situatiile se cunosc, nu se promoveaza solutii legislative mai rapide ).

 12. Shadow Says:

  @posesor de catelus” o dai cotita acum. Nu de alta dar „subiectul” postului dlui Tudoran era „articolul” lui vosganian si nicidecum competentele sale fie politice, fie culturale sau economice.

  Cu toate astea subliniezi ca vosganian este chiar mai incompetent decat „politicianul” vosganian in ceea ce priveste „cultura” si „finantele”, din nou „axiomatic”(cel putin ca scriitor pt cineva care a citit ce a scris nu prea e incompetent, ca finantist este „discutabil” din pacate judecabil pe „canoanele romanesti” extrem de scazute) dar treaca mearga, ignoranta ceruta este in fond ignoranta asumata si pur personala.

  Intre timp lustratia sustinuta „cica” de creatorul „marelui soc” se „face”. Absolut intamplator o lege „pritocita” de Marius Oprea si Ticu Dumitrescu a fost votata anul trecut in parlament(se apropiau alegerile deci demagogia nu era numai „sfanta” dar atat de necesara). Azi insa „statul, care a promulgat Legea 221 acum zece luni, a făcut apel împotriva tuturor sentinţelor pronunţate”.

  Restul e „tacere” in aceeasi masura cu „limita” nou inventata de guvern de 10.000 de euro despagubire pt victime. Si da „demagogia” nicidecum sfanta a dlui tismaneanu se face ca nu o vede. A ramas la „munca de brigadier”.

  De citit mai mult pe:

  http://portocala.wordpress.com/2010/04/06/despre-oroare-si-dispret/

 13. Dog Owner Says:

  @umbra catelusului meu – multumesc pentru atentie si pentru cotirea cotirii dar mai ales multumesc pentru trimiterea facuta catre articolul lui Portocala cu care o dai dupa piersic. Cel putin materialul deloc portocaliu al lui Portcala constitue o baza (discutabila) de discutie oferind garantia ca vine de la un om serios, intelectual fin(ut) si om cu frica de sfânta deontologie. Ceea ce nu se poate spune despre Veve. Trebuie sa recunosti si tu ca conu da umbra precum si ca, uneori, la limita dintre legitimitatea morala a unei legi juridice (sic) si aplicabilitatea ei intr-un grup ai carui membrii sunt afectati (atat de) diferit de catre legea in sine pot aprea contradictii si constarngeri uneori insurmontabile, poate imprevizibile, nu neaparat premeditate dupa cum sugerezi prin raliere cu Orange man, ce necesita (nu-i asa?) compromisuri si ajustari sinergetice mediate prin abilitati politice. Este punctul in care infloresc desigur si contestatarii avant la lettre dar care se vor da ad hoc, punctual la problema. Desigur ca fiecare victima a comunismului merita despagubiri nelimitate sau macar in jurul a sa zicem 1.000.000 de euro. Limitarea la 10.000 este injusta. Dupa cum tot injusta este limitarea arbitrara prin care se includ in categoria de victime despagubibile doar unii si nu si altii. Greu de contabilizat suferintele celor care au facut frigul, foamea, moartea, asa la gramada si fara documente si care acum urmeaza sa suporte financiar aplicarea legii in favoarea altora. Mereu a altora.

 14. raduhumor Says:

  De ce ma banati ?!

 15. Dog's Owner Says:

  Dar de ce ma banati ?!

 16. Dog's Owner Says:

  Acum vad ca se vede. Deci daca-l trimiteti pe cel mai bun prieten al d-voastra in viata (apropo cine este cel mai bun prieten al d-voasta?) sa inspecteze si sa se documenteze in legatura cu starea democratiei pe planeta Nomalis ce orbiteaza in jurul stelei Proxima Centauri la circa 4 ani lumina de aici, imbarcandu-l pe o nava spatiala capabila sa circule cu o viteza apropiata de viteza luminii (sa zicem 90%) cand va asteptati sa puteti posta pe blog informatiile primite de la prietenul d-voastra? Presupun ca ati si facut (deja?) acest lucru. Si mai presupun ca l-ati imputernicit pe prietenul d-voastra sa va modereze blogul de la bordul navei la care se afla. Constincios dar si din plictiseala (ce sa faci pe o nava care circula prin vid?) omul verifica aparitia noilor comentarii la fiecare 5 minute si le aproba cam pe toate la gramada, global. Nici n-ar avea cum altfel pentru ca el observa uluit cum pe blogul amicului Tudoran sosesc in cele doua ore ale calatoriei sale mesaje si comentarii cat pe alte bloguri in 10 ani. Totusi cu toata stradania sa aprobarile vor veni pentru cei care le asteapta foarte, foarte lent. (…)

 17. Dog's Owner Says:

  Am inteles apropoul dar totusi nu suntem mai catolici decat Papa?

 18. Dorin Tudoran Says:

  @ Dog’s Owner

  Fiind greco-catolic, ma aflu cam la mijlocul drumului intre catolici si ortodocsi…

 19. Dog's Owner Says:

  Va referiti la credinta in Dumnezeu sau la politica?

  • Dorin Tudoran Says:

   @ Dog’s Owner

   Oops!

   Religios. Politic – am mai marturisit – de centru.

   Dificil, nu?

 20. Dog's Owner Says:

  Eschive peste eschive… Dificil? Nici vorba. Doriti sa recapitulam? Intrebarea mea initiala referitoare la excesul de catolicism avea in mod evident conotatii legate de (corectitudinea) politica si nu se referea in nici un caz la hm… religie. Dificil. Ati evitat cateva dintre intrebari (prin ignorare adica in mod corect din punct de vedere politic) dar ati preferat sa evitati o alta, aproape retorica, prin schimbarea subiectului, preferand sa precizati cam abrupt care va este orientarea religioasa in loc de a mentiona un prieten in care ati avea destula incredere incat sa-i ingaduiti sa va modereze blogul din cer. Asadar nu v-ati referit nici la credinta in Dumnezeu nici la politica ci la religie, iar in politica sunteti extremist de centru, adica indecis. Simplu nu?

 21. Shadow Says:

  @posesor de catelus

  Ai vrut sa spui ceva sau nu ai avut ce si musai trebuia sa raspunzi?

  „Lasand la o parte „meandrele concretului” si „sinergia faptelor” deja butade pur romanesti continui aceeasi melodie.

  1. Axioma continua in atacarea „persoanei” si nu a ideilor in cazul lui „veve”. Plecand de la reducerea la absurd ca intradevar „veve” nu este nici o presoana de bun simt (asta e nou) si nici „finut”(alta noutate) pe langa „nulitatea politica”, „nulitatea financiara” si „culturala” ce vrei sa demonstrezi ca ceea ce spune „veve” e fals? Pai nu reprezinta „argumente” la „idee” ci doar vechea „boala” a atacarii „persoanei” si nu a ideii.

  2. Referinta la Marius Oprea era perfecta pt „inlocuitorii” sai actuali si modul lor de a „separa apele”. Iar exemplul dlui Portocala nu este „discutabil” decat eventual in privinta „marimii” sumei. Restul nu are ce discutii sa mai provoace. Demagogia este perfect demonstrata. Ca dta vi sa motivezi „pasul indarat” dupa „demagogia” initiala nu ma mira. Doar am auzit de motivarile astea si cand „castigatorii” in demagogie a alegerilor nationale cresteau salariile la profesori cu 50% si lasau sa se inteleaga ca si medicii si alte branse de „bugetari” vor fi revizuiti in aceeasi maniera. Pe vremea aia „profesorii”, „medicii” si restul erau buni, scolile nu scoteau „idioti” iar cei rai era vosganian si tariceanu. Ca doar erau alegeri. Deci „merita”.

  Oricum dta intelegi altceva din „calitatea morala”. ca doar nu o sa uit ca propuneai „ignorarea” blogului lui vosganian doar pe motive „copilaresti” de tanar „catelandru”. Eu personal il prefer mai degraba pe veve lui volo si in aceasta ierarhie personala conteaza ce au scris si exprimat cei doi. Iar „marele soc” are o greutate surprinzatoare.

 22. Dog's Owner Says:

  @Umbra caţelusului meu – existi atata vreme cat e soare. E cumva nostim ca mi-am gasit beleaua cu tine. Ai mare dreptate. Nu prea este nimic de spus „despre” sau „in replica la” mesajele tale dar asta din cu totul si cu totul alte considerente decat cele pe care le sugerezi tu. Nu ma astept sa „vezi” acele alte considerente pentru ca esti prost pozitionat in ceea ce priveste perspectiva asupra comentariilor tale, iar la imaginatia ta mi-e si teama sa fac apel pentru ca oricand pot aparea nori care in genere fac sa dispara umbrele si ma lasi in particular cu ochii in Soare. Soarele parea si el o Portocala. In legatura insa cu motivatia pe care as avea-o raspunzandu-ti totusi, ai dreptate, 100%, fara rezerve. Asta e. Ce pot sa fac?
  Asadar „da”. Enunturile pe care cu emfaza le faci reflecta in mare masura adevarul doar ca sunt usor imprecise in raport cu subiectul in discutie. Corect, valoarea de adevar a unui text nu depinde de caracteristicile si istoria persoanei care le emite. Dar, eu n-am zis nimic despre textul lui Veve. Am facut niste consideratii personale asupra lui Veve pentru ca dl. Tudoran a adus vorba despre acel personaj pe care-l gasesc anost, superficial, artificial si epuizat. Presupun ca dl. Tudoran, despre a carui parere personala/intima in legatura cu „valoarea” lui Veve sau a textului acestuia propus spre lectura nu am nici cea mai vaga idee din cauza ca domnia sa a fost intentionat extra-ultra-evaziv, a considerat insa ca opinia publica l-ar percepe pe Veve ca avand o oarecare autoritate/credibilitate/prestanta/etc. Adica mizand pe felul in care Veve ar fi perceput de catre public (in pofida sau in acord cu parerea sa despre Veve, nu conteaza) dl. Tudoran a considerat util sa adauge o pietricica la edificiul pe care-l construieste (un edificiu invers). Domnia sa n-a zis ca ne-ar propune spre lectura un text valoros, drept, onest, logic, penetrant etc ci ca ne lasa pe noi sa apreciem. Acum sa si zic ceva (in premiera si la cerere) despre alcel text. Parerea mea (personala, sic) este ca acel text care reflecta o pozitie adoptata politic este modest in raport cu alte texte care au incercat sa spuna cam acelasi lucru. N-are sarcasmul, verva, umorul, argumentatia, logica altor texte care incearca sa transmita aceeasi concluzie. Este o copie palida, un banal exercitiu de scriere al unui personaj lipsit de har. Presupun ca dl. Tudoran a tinut sa-l adauge la referinte numai pe criterii cantitative nu calitative. O voce in plus in favoarea unei cauze nu poate strica nu? Daca vocea are o oarecare notorietatea si se poate miza pe o perceptie pozitiva a autoritatii de care se bucura vocea, de ce nu? Nu? Intrucat ne aflam pe blogul d-lui Tudoran si nu pe al d-lui Vosganian mi s-a parut firesc sa comentam in primul rand textul propus de catre dl. Tudoran in care domnia sa ni-l aminteste pe politicianul Veve de la multe partide, finalmente liberal de vocatie, fost ministru, scriitor etc. Mie despre asta mi s-a parut ca este vorba. Ca tu il preferi pe Vosganian lui Tismaneanu este desigur opinia ta pe care o respect. Sincer. Totusi asta nu ma impiedica sa spun (pentru ca ai dus vorba) ca mie mi se pare ca, pe panoplia valorilor intelectuale, intre Vosganian si Tismaneanu este o distanta ca de la pamant la cer in favoarea lui Tismaneanu. Intamplator sau nu canoanele academice interntionale reflecta cam acelasi lucru. Daca ai dorinta si rabdare iti recomand AICI un articol despre problema. Evident, desigur, ca nu din aceasta cauza textul lui Veve propus de catre dl. Tudoran este slabut.

  In ceea ce priveste indignarea ta sincera despre incositentele decizionale ale politicienilor dintr-un partid anume (si nu altul), despre care insisti ca ar fi premeditate, ce sa zic? Pai sunt atatea de spus incat aproape ca nu se poate spune nimic. Basescu nu avea cum sa castige voturi propunand despagubiri unei categorii de cetateni atat de putin numeroasa in raport cu masa electorala ci dimpotriva. Cresterea salariilor profesorilor a fost fortata de cu totul alte partide si personaje politice deact cel care este azi acuzat ca ar fi cedat din interese electorale acelei presiuni politice. Asta in particular. Dar si asa in general, intotdeauna va exista in mod firesc o diferenta intre continutul mesajelor electorale si rezultatele guvernarii. O parte din acea diferenta este produsa de cauze ulterioare, neanticipate si neaticipabile, cauze obiective. Cealalta parte este datorata ce-i drept unor cauze subiective preexistente care pot fi catalogate partial ca demagogie partial ca pragmatism. Ca sa poata da masura competentelor lor politice si economice politicienii trebuie, mai intai, sa castige alegerile. Este de datoria fiecaruia dintre noi sa judecam cat de onorabil/acceptabil este compromisul pe care trebuie sa-l faca politicienii intre ceea ce promit si ceea ce ofera intr-o lume in care voteaza preponderent pe criterii afective. Este foarte la indemana sa criticam politicienii pentru ca nu fac exact ceea ce au promis in campanie electorala dar ar fi mult mai util (si desigur mai dificil) daca ne-am putea focaliza asupra situatiilor in care nu fac ceea ce ar trebui si/sau in care fac ceea ce nu ar trebui facut, in contextul social si economic, intotdeauna post-electoral. Ceva imi spune insa ca ai fi fost printre primii care s-ar fi revoltat daca la propunerea partidului aflat temporar la guvernare n-ar fi existat nici un plafon al despagubirilor acordate victimelor regimului comunist. Spune-mi tu ca nu e asa si eu te cred. In conditiile actuale mi se pare corecta atat plafonarea despagubirilor cat si prudenta in privinta cresterilor salariale si a cheltuielilor bugetare. Sistemul de protectie sociala in Romania desi ineficient risipeste inutil o multime de resurse incurajand la nemunca si asta nu doar in raport cu situatia de criza economica, cu felul in care este practicata protectia sociala in alte tari dar mai ales in raport cu bunul simt. Niste date foarte interesant in aceasta privinta poti gasi AICI. Daca ai dorinta.

 23. Shadow Says:

  @apropritar de catelus

  Am aflat cum e cu soarele si cu umbrele, am aflat ca am dreptate 100% dta stii la ce anume. ca „enfaza” te cam afecteaza direct si fara parcimonie dar nu asta e beleaua.

  Referinta la „veve” si la „cererea de ignorare” a sa cumulata cu eventuala „cenzurarea” a sa de catre posesorul blogului te pune in pozitia „ingrata” de nu avea „argumente” decat eventual false. Nefacand, asa cum spui singur nici o referinta deci la „ideile” lui veve ci doar la „persoana” sa cazi in eroarea de rationament, in mod clar cunoscut, al argumentului „ad hominem”.

  Despre celelalte „criterii” precum „anost, superficial, artificial si epuizat. ” si ele la fel de „goale” de o minima argumentatie in raport sau nu cu subiectul. Reducerea este directa la acelasi argument care te caracterizeaza. Dl Tudoran a facut foarte bine ca a pus un text „dezbaterii” pe forumul sau personal, fara parti-pris-uri si alte „orientari „politice” corecte sau incorecte. Comparativ tie asta denota „buna credinta”.

  Acum tratarea prostiei si aberatiilor in deciziile politice pe post de „pragmatism” si nu de pura tampenie este un alt mod de a te minti singur. Cresterea salariilor au fost fortate de doua partide (si asta de cu peste un an jumate inainte de votul din parlament si si-a gasit „emuli” in imbecilitatea generalizata si la pnl fara obiectie (mai ales la ministrul invatamantului adomnitei extrem de satisfacut ca a trecut la ora respectiva cresterea cu 50% si nu cea de 9 si ceva la suta propusa de guvern).

  basescu si partidul pdl a „mimat” anticomunismul sustinand legea „pritocita” de Oprea anul trecut si a dat-o la intors imediat dupa. Asta demonstreaza nu „lipsa de consecventa” (pt ca lipsa asta e un obicei in acel partid si la Cotroceni) dar si minciuna si manipulare pura.

  Este normal sa existe un „plafon” al despagubirilor. Dar un plafon de bun simt si nicidecum de lipsa de bun simt asa cum a fost stabilit de catre guvern care „culmea” ataca in instanta propria efectele propriei „legi”. Prostie si manipulare cat carul in cazul tau „pragmatism” si „calcul politic”.

  Daca consideri o „belea” discutia de ce o continui? Sau „interesul dtale imediat este atacul la persoana? Cam asta e adevarul. Poti ramane la parerea ta ca diferentele „intelectuale” intre tismaneanu si vosganian sunt de la cer la pamant, citindu-i pe amandoi pot face diferenta intre care din ei are inca (nu se stie pt cat timp) calitatea de om. Considera ca asta inseamna „pragmatism” intelectual (in cazul lui tismaneanu) si mergi mai departe.

  PS. posesor de catelus „numai soarele” nu este suficient pt umbra, mai e necesar si „catelusul” altfel umbra tot nu e. Atata grija ai de el ca taman pe acesta l-ai uitat.

 24. Dog's Owner Says:

  Umbra câinelui meu – Daca as sti ca ai putea continua cu aceeasi verva pseudo-dialogurile politice macar o luna, doua, mai, mai ca mi-as deschide blog pentru a te avea ca invitat permanent. Am putea chiar pune de un perpetum mobile de vorbe, verbe, reverberatii asezonate cu aluzii si iluzii gramaticale. Aici deja am alunecat, impreuna, in inadecvare in raport cu prea punctuala problema a blogului Dorin Tudoran. Totusi simt ca nu pot avea incredere in tine desi paradoxal pot conta fara rezerve pe soare (ca) si pe cainele meu. Vine vara. Pana sa ma decid sau nu daca-ti fac blog te-as ruga sa-mi spui cine de pe esicherul politic dâmb-o-vitzean este destul de anti-comunist in raport cu gusturile tale mai ales daca ti se pare ca Basescu n-ar fi suficient de… Sa fie Oprea? Sa fie Crinu? Sa fie Voicu? Sau o fi chiar V.Vosganian el insusi in persoana?

  P.S. Sa stii ca mie-mi place sincer-sincer despre tine si despre felul in care-ti manifesti „la liber” cheful gratuit de vorba. Imi amintesti de cineva, dar nu stiu de cine.

 25. T Says:

  Oare sunt singurul care are impresia ca „Dog’s Owner” e o mai veche cunostinta a cititorilor acestui blog, respectiv Tony?

  • Dorin Tudoran Says:

   @ T

   Va inselati: Tony e parsiv etc, dar scrie bine. „Domnul cu catelu’ ” scrie la fel de bine precum coada patrupedului pe care-l plimba prin parc ori pe bloguri…

 26. Shadow Says:

  @asa zis posesor de catelusi
  Nu iti face griji ca nu e sigur ca as „gusta” blogusorul tau. Nu de alta dar din „perpetuul mobile” vocal iti lipseste o oarecare „speta”. Cat de actual e inca Titus Maiorescu. As crede chiar ca se astepta sa te nasti. Doar „betia de cuvinte” e o caracteristica si a matale.

  Vad ca acum vrei si propria mea scara de „valori” in masurarea anticomunismului. NU ca ar avea de-a face cu discutia dar fie. Sunt o gramada care nu au fost nici macar o secunda „colaboratori” dar din pacate sunt total necunoscuti. Si nu nu tin sa fie neaparat „gravati” in posteritate.
  Anticomunismul tine de educatie, tine de principii(chestiile alea pe care nu le schimbi ca pe „ciorapei”), e de bun simt si de prea multe ori tace.

  Nu. Nu sunt pe lista mea nici crin si nici voicu (care? glumet derizoriu ce esti) si nici chiar vosganian. Oprea e alta treaba e un anticomunist real nu de „complezenta” sau din „pragmatism” (cum iti place tie sa spui, in realitate doar din „oportunism”). As mai adauga pe dna Cornea si mai sunt.

Comentariile sunt închise.


%d blogeri au apreciat asta: