TRĂDARE ȘI VIGILENȚĂ

TRĂDARE ȘI VIGILENȚĂ

Anul trecut, a izbucnit un conflict între dnii Corneliu Vadim Tudor și Ion Cristoiu. Coliziunea între cei doi titani ai anticomunismului de la origini până în prezent  pornise de la o acuzație adusă de dl Tudor, într-o emisiune de televiziune a dlui Radu Moraru: dl Cristoiu l-ar fi turnat Securității, pentru care ar fi lucrat în calitate de sursă, sub numele de cod  “Coroiu”.

Cum obiectul conflictului îl constituiau reacțiile unor camarazi spirituali și politici ai celor doi in legătură cu un text al meu difuzat, pe vremuri, de Europa liberă, am fost contactat atât de dl Radu Moraru, cât și de alți jurnaliști, pentru a spune ce cred despre conflictul dintre dnii Vadim Tudor și Ion Cristoiu.

Am preferat să mă abțin. Nu aveam, încă, la dispoziție mormanul de documente de care dispun astăzi. Ca să nu mai spun că un asemenea conflict nu prea are de ce să mă intereseze, în general.

Dacă nu mă înșel, printre detaliile date de dl Cristoiu era menționat și acela că se îndoise la vremea respectivă că aș fi scris de unul singur acel text, întrucât stilul (sau tonul)  nu era cel al meu. Îl asigur că eram singurul autor și integral vinovat.

Ce găsesc în dosarul meu de urmărire informativă (și nu am parcus decât o câtime din el), pare a spune altceva despre întâmplarea (sau una dintr-o serie lungă de întâmplări…) asupra căreia doi oameni cu opinii atât de asemănătoare ca dnii Tudor și Cristoiu s-au contrazis atât de neașteptat și de public anul trecut.

Dacă apăsați link-ul de mai sus, veți aprecia vigilența unor oameni ca dl Cristoiu și recomandările lor în legătură cu “trădarea” comisă de mine.

Evident, întreaga responsabilitate pentru autenticitatea acestui document aparține celor ce l-au verificat și apoi au hotărât să mi-l pună la dispoziție.

Anunțuri

Etichete: , , , ,

14 răspunsuri to “TRĂDARE ȘI VIGILENȚĂ”

 1. Micawber Says:

  Bezna totala – pai docomentul, d-le, docomentul! 🙂

  Adevarul e ca la cat de brusc s-a sucit Cristoiu anul trecut in privinta lui Basescu (nu ca ar fi prima ‘sucire’ a respectivului), parca te duce gandul ca cineva ii mai arata din cand in cand, in momente critice, cine stie ce ‘document’ din acelea semnate cu necuratul…

  Pe de alta parte, sa fim seriosi, Ion Cristoiu, cu sau fara pacatele lui, e un personaj expirat, banuiesc ca e din ce in ce mai putin interesant, chiar pentru propaganda intr-un sens sau celalalt.

 2. az Says:

  Octavian Tudor… creca e altcineva 🙂
  apreciez genul acesta de comentarii ale dosarului, pentru ca inseamna altceva decit literaturizarile gen Stelian Tanase (publicarea adnotata), este o modalitate reala de comunicare, este evident altceva decit refuzul, de pilda al lui Nicolae Manolescu, care afirma ca nu prea vrea sa stie cine este „acolo”. Cred ca este prima atitudine reala de discutare a trecutului recent, sa-l numesc scriitoricesc.
  Pe de alta parte, trebuie facuta o „dezalbanizare” a noastra. ma refer (din carti) la elogiile care se aduc in spatiul public albanez fostilor, in frunte cu Enver Hodja. Prezenta unor comentatori gen „Octavian Tudor” sau Cristoiu, trista obnubilare a spatiului public…
  asa ca rindurile dvs, dle Tudoran, pot fi puse alaturi de antologiile lui Ierunca. Oricind. Ar putea insa asta schimba ceva?

 3. Dorin Tudoran Says:

  @ az
  Eu nu ocup nici un fel de functie din care as putea – alaturi de altii – sa determin schimbari…

  Imi fac datoria de a marturisi, bazandu[ma pe documente, nu pe opinii…

 4. Liviu Antonesei Says:

  @) Dorin Tudoran

  Interesant ca Fulga si Hobana, desi din nomenklatura USR, par sa fi fost personaje pozitive… Ma rog, macar uneori.

  • Dorin Tudoran Says:

   @ Liviu Antonesei

   Cand foarte multi nu erau NICIODATA, faptul ca unii era UNEORI personaje pozitive insemna ceva… Asa, pentru linistea lor sufleteasca, fiindca, practic, la astfel de voci rationale nu asculta nimeni

   Noroc ca asculta multi, azi.

 5. az Says:

  e vb de functiuni, nu de functii; de la functii nu se asteapta schimbari, chez nous…

 6. Forumul de la Neptun Says:

  Romania a fost ingenunchiata in lumea vulturilor, nu in cea a sobolanilor sau a gandacilor de bucatarie…..Acestia din urma doar au proliferat.

  De la „genialul anticomunist” Einstein, continui… Am dat pe google cautare la „Einstein comunist” si „Einstein anticomunist „. Am ales o formulare actuala ( 2009 ) : „ Probabil vom afla, curând, că şi în teoria relativităţii există un mesaj anticomunist şi că Einstein a creat-o pentru a lupta împotriva lui …”. O minte de nivelul lui Einstein, in stiintele umane insa, va formula odata „Teoria relativitatii regimurilor politice”. Mai avem insa de asteptat….Deocamdata nu e loc de relativitati. Predomina CERTITUDINILE…..Precum in anii 50 in SUA….

 7. Florin Iaru Says:

  Da’ Vadim unde e?
  Aha, el nu făcea parte din US.

 8. Dan Says:

  O intrebare>
  Octavian Tudor este unul si acelasi personaj care apare pe post de moralist la Realitatea TV ? Unul si acelasi personaj care ne da sfaturi „prietenesti”, care mimeaza o critica calduta (cacofonie intentionat) atunci cand guvernantii actualii dau dovada de incompetenta crasa, rea vointa si politicianism ieftin?
  Raspunsul il banuiesc, dar nu vreau sa gresec. Daca se poate o confirmare/infirmare. Multumesc

  • Dorin Tudoran Says:

   @ Dan

   Asta nu stiu. Stiu ca este editorialist la „Jurnalul National”. L-am cunoscut. Era un pretuit critic de arta plastica si un prozator interesant.

   deci, nu stiu daca „moralistul” de la Realitatea TV si dl Tudor Octavian pe care il cunosc eu sunt una si aceeasi persoana.

 9. vasgar Says:

  @Dan
  Banuiesc ca Tudor Octavian e acelasi personaj din dosar si din „realitatea tv”. Aceeasi stilistica ezitanta si… cooperanta. Doar ca acum TO a inalbit mai mult. Ma enerveaza prestatiile sale tv vatuite (macar tandemul ST-MD urla in studio), iar tabletele in cascada din Jurnalul National nu le mai pot citi.

 10. shadowabroad Says:

  @Dle Tudoran

  Exista vre-unul din cei din dosarul informativ ca dupa Revolutie sa va fi cerut scuze macar? Sunt doar curios. Asa ca chestie.

  • Dorin Tudoran Says:

   @ shadowabroad

   Da, exista. Este un fost coleg de liceu, reaparaut in viata mea cam exact cand am inceput sa am probleme. L-am banuit, am avut si anumite… „certitudini”. Dupa 1989 mi-a marturisit ca a facut „niste lucruri nasoale in ce te priveste” si ca-i pare rau.

   I-am spus ca si mie imi pare rau. Ani si ani, l-am reintalnit deseseori cand treceam prin Romania. Uneori, imi este dor de el si acum. Este un om unic in felul sau; unic, nu ca informator+prieten. Unic din alte puncte de vedere. L-am iertat de mult!

 11. shadowabroad Says:

  Nu era vb de iertare. Ca mare „incalzire” nu va producea dvs. E doar de „titulatura” de OM pe care putini semeni pot sa si-o asume. Cu greselile, tampeniile si reusitele fiecaruia.

Comentariile sunt închise.


%d blogeri au apreciat asta: