DIN MONITORUL MEU OFICIAL

Stimate domnule Marius Oprea,

Când va exista un institut ce se va putea ocupa și de porcăriile comise în numele Comunismului, și de găinăriile săvârșite în numele monopolului asupra Anticomunismului, istoria IICCR în drumul lui spre IICCMER va  constitui un excelent studiu de caz.

Sigur, o rescriere de tip rollerian a acestui episod rămâne posibilă oricând, numai că, de data aceasta, dreptul la memorie este mai puțin îngrădit decât în alte timpuri.

Nu este greu să-mi imaginez cum vă simțiți în aceste momente și cât de dezamagiți sunt atâția dintre colegii dumneavoastră de institut.

Ați sperat că în România, dictatul de tip stalinist nu se mai poate repeta. V-ați înșelat.

Ați sperat că oameni ce dau lecții despre valorile democrației și cele ale unei societăți deschise nu se pot preta la trafic de influență, la adăpostul ușilor închise. V-ați inșelat. Pot.

Vi s-a reproșat, printre altele, că vi s-a întins o mână și ați refuzat-o. Cum mâna ce vi s-a întins nu era una a negocierilor ci una a dictatului,  ați procedat corect.

Vi s-a întins o mână spre a o săruta. Istoric fiind, ati știut care sunt riscurile de a refuza pupatul mâinii.

Ați preferat să vă asumați riscul de a fi pedepsit. Ați fost.

Dacă ați fi acceptat pupatul mâinii, ar fi urmat cererea de a pupa și papucul. Prin acest refuz, ați devenit atipic locului și momentului. Nu-i puțin. Din nefericire, aceasta este azi calitatea statului de drept în Romania – unii au dreptate, alții au dreptul.

Cât va trece, până când fibra statului de drept din România să ne aducă în zona respectabilității, nimeni din noi nu poate bănui.

Oricicât v-ar fi de greu în acest moment, compătimiți-i pe cei care – numai de-ar fi văzut conturul pumnilor ce v-au bumbăcit în anchetele Securității sau vârful bocancilor ce v-au lovit în burtă, atunci și nu doar atunci – ar pupa și buza unei haznale. Au mai făcut-o, înfricoșați doar de grozăvii aproape imaginare.

Oricât de greu vă va fi mâine, nu uitați că nimeni nu trăiește într-o teroare mai cumplită decât zdreanța care se dă drept covor de Buhara. Căci nimeni nu știe mai bine ca preșul cât de negru și amar e noroiul de care se șterg pe el picioarele celor ce vin și se duc.

Oricât de sus ar ținti megalomania preșului, vocația lui rămâne praful.

Curaj, fruntea sus și fiți fericit că nu v-ați născut cârpă.

Dorin Tudoran

Washington, DC

27 februarie, 2010

Anunțuri

Etichete: , , , , , , ,

25 răspunsuri to “DIN MONITORUL MEU OFICIAL”

 1. Liviu Antonesei Says:

  @) Dorin Tudoran

  Felicitari frate, pentru aceasta atitutidine. Voi da stire imediar ubi et orbi!

 2. Dorin Tudoran Says:

  @ Liviu Antonesei

  … somn usor.

 3. niku_elektriku Says:

  citeam azz un interviu d’al lu’ patapie, si’mi aminteam de perioada de apriga crestere economica din timpu’ gubernarii tariceanu, cin’, totusi, icr-ului ii fusese redusa finantzarea cu 30%, sau cam asa ceva, numa’ pen’ ca devenise obiectu’ luptei politice dintre taberele „dreptei” (sanchi !).
  tariceanu nu putea sa’l demitza pe patapie, asa ca i’a taiat malaiu.
  d-l oprea nu a facut nici un gest in sprijinu’ colegului de suferintza patapie, pen’ ca n’avea de ce.
  era in alta tabara.
  acu’ este pus d-l stanomir la conducerea unei institutzii nou create in urma comasarii a doo mai vechi, una condusa de d-l oprea.
  asa se procedeaza in romania cin’ se schimba gubernele.
  d-l oprea e membru de partid, da’ n’a politizat.
  stanomir nu e membru, da’ politizeaza, impreuna cu tisminenscky, pentru ca e sluga de la mama lui.
  asa s’a nascut el si n’ai ce’i face.
  si mai ales vrea si el papa, ca n’are saracu.
  eu vreau inapoi la saptamina culturala a capitalii, ca parca era mai clar cine’s baetzii buni

 4. Micawber Says:

  Domnule Tudoran, va felicit atat pentru atitudine, cat si pentru textul propriu-zis al scrisorii. Totusi, in interesul deplinei onestitati si al formei, va semnalez ca cel putin in versiunea postata aici din primul paragraf pare a lipsi un cuvant, poate chiar un predicat.

  Recititi si poate imi dati dreptate:

  Când existența unui institut ce se va putea ocupa și de porcăriile comise în numele Comunismului, și de găinăriile săvârșite în numele monopolului asupra Anticomunismului, istoria IICCR în drumul lui spre IICCMER va constitui un excelent studiu de caz.

  Va multumesc si sper ca luarea dvs. de pozitie le va da curaj si altora, care tac jenat cautionand puterea.

  • Dorin Tudoran Says:

   @ Micawber

   Corect. Se intampla – cand scrii in avion – sa postezi draftul, nu versiunea finala.
   Multumesc. Ma voi uita maine dimineata din nou, poate a mai scapat cate ceva.

 5. Micawber Says:

  Firesc e ca scrisoarea sa fie publica si s-o citeasca cat mai multi, de aceea mi-am permis sa va atrag atentia asupra unui neinsemnat viciu de forma, totusi suparator pentru ca era chiar la inceput.

 6. Iulian Capsali Says:

  Domnule Tudoran, in toata aceasta valtoare am vazut ca nu sunt chiar asa de putini oameni oameni in tara asta (fac distinctia intre oameni si neoameni, intre fartati si nefartati). Pe langa persoane de tipul Tismaneanu, M. Neamtu, Cristan Preda, I.T. Morar si alte persoane socialmente onorabile dar trucate moral, au fost si oameni ca dvs. si cei care au avut curajul sa spuna NU! acestei minciuni prezentate ca o decizie politica fireasca si salutara academic. Nu sunt putini, nu au parghiile puterii vremelnice in maini, dar sunt oameni liberi, care pot urma oricand cuvintele Mantuitorului: „În lume necazuri veti avea; dar îndrăzniti. Eu am biruit lumea” (Ioan, 16/33).

  Modul in care s-a facut aceasta decapitare rituala a unui om care si-a dedicat viata descoperirii adevarului – gasit uneori in gropi de gunoi la margine de sat unde osemintele batjocorite ale luptatorilor stateau lipsite de cruci – ma face sa cred ca se doreste ca peste mormintele descoperite si criminalii cu nume si adresa sa se astearna un vraf de carti cu morga stiintifica dar lipsite de expresivitate si vitalitate. Viul este inlocuit cu un muzeu al cartilor pentru specialisti. Miza cred ca este una mult mai profunda, iar Marius Oprea nu a stiut ca demersul sau deranjeaza. Solutia Tismaneanu vine sa priveze realitatea de consistenta faptei prin perfidia unor imposturi sententioase si brutale, acoperite abundent de rigori academice, unele incontestabile, altele pretinse. Se incearca doar introducerea unei perdele opace prin mutarea atentiei in directiile dorite. Asistam la o privatizare frauduloasa (a cata?) a memoriei si a istoriei. Istoria (anticomunismul in speta) trebuie sa fie controlat(a) si directionat(a).

  Va multumesc doar pentru faptul ca nu suportati sa fiti mintit.

  • Dorin Tudoran Says:

   @ Iulian Capsali

   Nu cred ca viul va putea fi inlocuit cu un muzeu al cartilor pentru specialisti.

   Nu vreau sa intru in jocul carti vs. morti, cum n-am vrut sa intru nici in jocul Cine e mai anticomunist – Basescu sau Tariceanu? Tismaneanu sau Oprea?

   Este loc pentru toata lumea, nu e nevoie de dat din coate pentru a da toata… lumea la o parte.

   Da, daca ne uitam ce s-a scos din atributiile institutului prin modificarea de guvern semnata de dl Boc dar scrisa, cu siguranta, de altcineva, devine evident ca miza ce a speriat si a semnat decaptiarea dlui Oprea este, cum spuneti, mult mai mare.

 7. WE Says:

  Ok, Marius Oprea ca presedinte al IICCR este deja istorie.
  Ce se va intampla cu Marius Oprea ca individ?

  Nu sunt foarte multe optiuni, de fapt setul posibilelor traiectorii este mic.

  Va deschide alta „taraba”? Cu banii cui? El asa spune, ca va face „cheta”, ca sa isi continue munca. Chiar da si o suma (50k-70k Euro/an) intr-un interviu ce poate fi citit pe Vox Publica. Se va duce la Patriciu/Vantu pentru bani (vezi mai jos)?

  Cateii de serviciu vor fi lasati din lese, sa il termine mediatic? Se vor scoate hartii, se vor fabrica hartii, fosele septice vor fi turnate in aparatele de aer conditionat?

  Aceleasi intrebari sunt valabile si pt. echipa lui.
  Macar se bizuie pe oamenii lui?

  • Dorin Tudoran Says:

   @ WE

   La aceasta intrebare nu ne pot raspunde decat viitoarele activitati ale dlui Oprea.

   Eu tot ce pot face este sa-i urez succes!

 8. dion Says:

  „Din nefericire, aceasta este azi calitatea statului de drept în Romania – unii au dreptate, alt,ii au dreptul.”… Adevarul (ce bun si unicul de altfel) este intotdeauna, chiar si cel sfasietor, frumos si se exprima in ton decent si delicat. Prin aceasta scrisoare transcendeti dincolo de poezie si de joc inteligent al cuvintelor, transcendeti in chiar miezul Adevarului pur. Toata maeutica, sustinuta de onorabila dvs etica dar si de catre cel pe care l-am descoperit acum prin intermediul dezbaterilor pe bloguri, domnul Sorin Cucerai si fireste si alti oameni cu nume, renume sau anonimi, nu au reusit sa zadarniceasca (mai corect decat sa concilieze) planurile cohortei de oportunisti si ipocriti cu solda si sinecuri la Stat. Si recunosc, prefer tristetea Adevarului opusa escamotarii acestuia.

 9. CB Says:

  Stimate domnule Tudoran,

  Jos palaria! Cand demiterea lui Marius Oprea prilejuieste un text ca acesta, aproape ca iti vine sa mai speri ca nu totul e pierdut.

  Va admir foarte mult pentru texte ca acestea (si pentru multe altele). Din pacate insa, acestea sunt poeme scrise pe apa: nu vor putea schimba cu nimic traiectoria lucrurilor romanesti.

  cu pretuire,
  CB

 10. Iuliu Ratiu Says:

  @ Dorin Tudoran: jos palaria!

  @ Marius Oprea, WE, & all: let’s make a pledge…drive! asa vom putea sti cit valoreaza nu doar oamenii lui, cit mai ales cei pe care se poate bizui!

 11. Loda Says:

  Da, asa !

 12. Forumul de la Neptun Says:

  ….« unii au dreptate, altii au dreptul »….

  Acum cred ca s-a facut demonstratia, de ce, “Adevarul nu aduce moartea, adevarul este moartea” ( Orwell ).

  Daca „ unii au dreptate, altii au dreptul”, poate rezulta si ca „unii au indreptatirea ( bazata pe adevarul lor ) sau adeverirea, altii au adevarul „….

  Se poate intelege si de ce cei ce au intotdeauna dreptatea si adeverirea de partea lor, au „drept de viata si de moarte” asupra celorlalti….”Moarte” sau „viata „, in sens institutional, economic, social, politic…

  Se mai poate intelege si de ce drepturile omului inainte de Revolutia Romana si cele ale societatilor si grupurilor de dupa Revolutia Romana , au fost sau sunt grav incalcate….Societatea, inainte, era mai „aproape de om” ( prea aproape…), dupa 1989, omul era si este prea departe de nivelurile la care se iau deciziile referitoare la societate……..

  Cred ca trebuie sa ne luptam ca de pe Monitoarele noastre oficiale, sa ajungem pe Monitoarele oficiale ale lumii….Altfel dreptatea si adevarul vor fi continuu departe de noi…Un prim pas, formal, l-am facut : suntem membrii NATO si UE…Ne-am oprit insa….

  Ref. la „porcariile” in numele comunismului si „gainariile” in numele anticomunismului, ref. la forma termenilor, ar fi bine sa-i intrebam si pe cei 3 milioane de romani aflati la munca in occident, dezradacinati de familiile lor….E o problema delicata, ca la Holocaust. Nu il negam, afirmam doar ca au existat si alte tragedii asemanatoare….Eminescu scria ca poti omori o pasare fizic sau poti sa-i iei toate posibilitatile de a se hrani…E doar o problema de relativitate a timpului….

  • Dorin Tudoran Says:

   @Forumul de la Neptun

   Acele 3 milioane sunt bune doar sa munceaca in alta parte, deseori rupti de familii, si sa aduca banii in Romania. Cam la asta se reduce interesul autoritatilor romane fata de „capsunari” de toate meseriile…

 13. Zoe Petre Says:

  Stimate dle Tudoran, nu v-am mai cerut permisiunea si am publicat scrisoarea Dvs. pe blogul meu, Fragmentarium. Vă multumesc si pe această cale, Zoe Petre

  • Dorin Tudoran Says:

   @ Zoe Petre.

   Cu placere.

   De altfel, dumneavoastra ati postat varainta scrisorii trimise de mine dlui Oprea pe adresa institutului, scrisoare trimisa in copie si membrilor Consiliului stiintific al IICCR (o structura despre care, atunci cand am demisionat, marturiseam ca nu mai intelegeam sub nici o forma daca exista ori nu…), asa cum se cuvine in asemenea cazuri. Aveati tot dreptul sa o postati, caci va lasasem sa intelegeti ca o data plecata de la mine spre dvs. toti, scrisoarea capata un caracter public.

   Eu am postat aici o varianta „personalizata”, in care pastram accente pe care le-am eliminat din varianta trimisa dlui Oprea la institut, caci nu am dorit sa implic alti membrii/fosti membrii ai Consiliului stiintific in tonul scrisorii mele de pe blogul personal.

   Cele bune!

 14. Florin Iaru Says:

  Stai să vezi ce vor mai răcni de regrete, cum vor alerga î genunchi să-şi ceară scuze, cum or să plîngă sub patrafir, ce de sînge va ţîşni de zsub biciul flagelator, mamă, mamă… Nu-i aşa?
  Dar oi locului ne ţinem, cum am fost, aşa rămînem…

 15. william Says:

  formidabil post, dl-e tudoran… ati ramas unul dintre ultimii oameni din Rhino-mania… how predictable, daca imi permiteti

  cat despre ce s-a intamplat la IICCR, cred ca e simplu…

  Au inlocuit ‘Istoria’ cu’ Literatura angajata’

  Cu amaraciune …

 16. radu Says:

  Exceptional, domnule Tudoran. M-ati lasat fara cuvinte. Din pacate, decizia premierului Bok-assa ne-a lasat, in alt fel, fara cuvinte. Cat despre cei cu vocatie de pres… vai de noi!

 17. sierra Says:

  Multumesc pentru acest text. E un fel de oaza pentru calatorii prin desert care suntem. Ne face sa ne simtim mai putin singuri in fata raului care ne inghite. Si, scuzati-mi cinismul, puteti considera ca s-a raspuns scrisorii deschise adresata de dvs. lui Traian Basescu.

 18. de nicăieri Says:

  Domnule Tudoran, felicitări. Sînt puţine cele care pot fi spuse. Vă mulţumesc.

  Să sperăm că noii rollerieni nu vor muta în viitor data acestei scrisori. Şi că, în „istoria” lor, personajele îşi vor păstra numele şi rolurile corecte.

  Altfel, s-au mai văzut „ogari ideologici” ajungînd maidanezi. Hingherii – mereu aceiaşi.

 19. Iulian Capsali Says:

  Desigur ca nu este vorba de a face o separatie intre „morti” contra „carti”. Dar, date fiind evidentele, nu pot sa nu observ ca mortii deranjeaza mult mai mult decat cartile. Este mai bine sa stea in pamant, fara cruci si fara sa se mai stie ca au existat. Dar daca noi o sa tacem, mortii o sa strige din morminte. Ma bucur ca inca mai exista oameni care se incapataneaza sa nu taca.

  Monopolizarea discursului anticomunist este, totusi, alt fapt evident. Faptul ca se considera asta ceva normal mi se pare scandalos. Sunt curios cati dintre fostii detinuti politici il agreaza pe actualul guru de Primaverii. Inteleg faptul ca dl. Tismaneanu va este amic. Insa pretentiile sale de a conduce directia nationala de studiere a comunismului mi se par exagerate, daca nu chiar putin grotesti. Totusi, tonul unic pe care doreste sa-l dea un copil de bolsevic stalinist care mergea cu sorcova de Mos Gerila pe la tot activul de partid al vremii in anii ’60, firescul cu care isi creaza emuli ce nu au legatura cu subiectul (studierea cominismului), bucuria cu care distruge un institut ca acela creat de Marius Oprea, toate acestea circumscriu un personaj care incepe sa puna in practica, metodic, ce a studiat de-a lungul vremii. Domnul Vladimir Tismaneanu a fost, totusi, membru activ al Partidului Comunist Roman incepind din anul 1973, pina la plecarea sa din Romania, in 1981; a fost conferentiar de Marxism-Leninism in cadrul CC al UTC si autorul unei lungi serii de articole incendiare, de un dogmatism extrem, scrise in perioada plina de coruptie si imoralitate a dictaturii Ceausescu – spune profesorul Stefan Costea. Poate ca s-a convertit la valorile democratiei cu cartile, dar in practica se pare ca tot valorile gandirii unice ii sunt mai la indemana.

Comentariile sunt închise.


%d blogeri au apreciat asta: