SILOGISMUL: PLASTICITATE ŞI DIPLOMAŢIE

În urmă cu mai mulţi ani, îi semnalam dlui Adrian Cioroianu că un anumit  gen de umor poate  fi “pe muchia” periculos de tăioasă a controversatei şi manipulabilei corectitudini/incorectituni politice. Mai mult, din motive pedagogice, ca să zic aşa, întorceam puţintel mânuşa pe dos şi îngroşam resorturile pe care le folosea dl Cioroianu. Cu alte cuvinte, mesajul meu era: cum ai reacţiona, dacă cineva ar scrie în felul acesta despre dumneata?

Dl Cioroianu a reacţionat: a sărit ca ars. Mi-a răspuns cu oarece condescendenţă. Mă ciupeşte şi azi, când îi cade bine. Numai că, după ce a sărit ca ars din cauza textului meu, n-a trecut mult şi dl Cioroianu, pe care continuu să-l simpatizez, a sărit şi din funcţia de ministru de externe.

Cum am scris şi atunci – a fost o prostie să-l acuzi de rasism pe dl Cioroianu. Dar a fost gogomănie curată ca, ajuns în vârful diplomaţiei, să nu-ţi cântăreşti atent vorbele înainte de a le rosti.

Iată-ne confruntaţi cu situaţia neplăcută  în care şeful diplomaţiei româneşti de astăzi, un om de calibrul dlui Teodor Baconschi, oferă şi Domnia sa muniţie celor ce vor, cu tot dinadinsul, să-l scotă drept rasist – acuzaţie stupidă.

Numai că, dl Baconschi, cu cât se explică mai mult, cu atât pare să-şi îngreuneze situaţia. Uneori,  modul în care te aperi poate fi mai periculos chiar decât acuzaţia ce ţi se aduce ori simpla gafă pe care ai comis-o.  

Un poet probabil uitat astăzi, absolvent de filozofie  – dacă nu mă înşel – a scris cândva un poem construit  pe structura unui silogism. Citez – cu siguranţă, aproximativ dar cu bună credinţă:

”Toţi oamenii au problema Veneţiei.

Numai veneţienii nu au problema Veneţiei.

Deci, veneţienii nu sunt oameni.”

Mi-am reamintit aceste versuri, recitind nu doar declaraţii nefericite făcute recent de oameni politici în legătură cu o anumită etnie, dar şi reacţiile stârnite de asemenea afirmaţii. La discuţiile ce bântuie blogosfera pe acest subiect, nici nu am curaj să fac apel.

Ce-ar fi, îmi zic, să ne abţinem de la generalizări imprudente şi de la acuzaţii pripite? Nu  ducem lipsă de barzi gata să pastişeze orice şi oricând. Zău, nu prinde bine nimănui să invităm la silogisme-lirice de felul:

Toţi oamenii au problema romilor.

Numai romii nu au problema romilor.

Deci, romii nu sunt oameni.

 

Să fim oameni. Cu scaun la cap. Altfel, ne fuge scaunul de sub fund.

Anunțuri

26 răspunsuri to “SILOGISMUL: PLASTICITATE ŞI DIPLOMAŢIE”

 1. Liviu Antonesei Says:

  @) Dorin Tudoran

  Foarte corect. Si cumva pe directia pe care am lucrat si eu saptaminile din urma la noul curs pentru masteranzi, care e despre „indentitate si grupuri minoritare”.

 2. victor L Says:

  Din cauza de corectitudine politica indiferent spui tot poti fi acuzat de orice vrea adversarul.
  Un articol bun, daca se permite.
  http://www.dilemaveche.ro/index.php?nr=315&cmd=articol&id=12558

  • Dorin Tudoran Says:

   @ victor L

   Am citit articolul recomandat de dumneavoasta.
   Intr-adevar – foarte interesant.

   Multumesc.

 3. Tinca Says:

  Ieftin, trivial si populist.

  Sper ca gazda sa inteleaga sensul exact al vorbelor mele si sa nu cada in capcana semanticii pe care tocmai o joaca pe degete.

  • Dorin Tudoran Says:

   @ Tinca

   Cam dur/dura, Tinca draga.

  • Tinca Says:

   Aveti dreptate. As fi putut folosi alte cuvinte – mai blajine, dar ar fi insemnat sa nu scriu ceea ce gandesc.

   PS. Indiferent de parerea dvs. vis-à-vis de comentariile mele, va rog sa ma scutiti de acel „draga”. Sunt absolut convinsa ca bontón-ul trebuie respectat in dialogurile politice (si nu numai)

   Multumesc anticipat.

  • Dorin Tudoran Says:

   @ Tinca

   Sunteti ca si scutit/a.

   Si-apoi, daca tot sunteti atat de pudibund/a, puteti pune batista la nas, treceti mai departe si cititi doar blogurile pline de bonton si miros de iasomie.

   Glumesc – ramaneti cu noi dar nu va indignati din orice!

 4. Vasile Gogea Says:

  Eu sunt un om care mi-am luat scaunul de multe ori de sub fund si l-am pus … pe foc. Pentru ca sa nu-mi inghete sufletul.
  Apoi, din cenusa scaunului respectiv am confectionat o „caramida” ecologica. Nu ajungea pentru un zid care sa separe ventriculul meu sting de ventriculul meu drept.
  Din aceasta nenorocita de cauza („cauzalitateaaaaa’ ar spune unii firoscosi „profesori”) am sughitat de mai multe ori exact cind mai bine incetam etern sa mai respir!
  Dar, ca sa revin la problema „Venetiei”: n-am „accente” ca sa spun ca
  nu stiu exact despre care VENETIE e vorba, de „sus”, ori de „jos”.
  Cred ca a devenit evidenta aprecierea mea la adresa (oare are una?) Excelentei Sale Domnului Cioroianu.
  Problema e: cei care, venetieni fiind, locuiesc in zonele inundabile, sunt „minoritari” sau „looser”-i?

  • Forumul de la Neptun Says:

   @ Vasile Gogea @ Dorin Tudoran

   Toti oamenii au problema respectarii demnitatii umane
   Numai cei ce si-au pierdut demnitatea nu mai au problema pierderii demnitatii.
   Deci cei care si-au pierdut demnitatea nu mai sunt oameni….

   Desi, o tot mai frecventa formula este : „Oameni sunt si ei”…..Spiritul logic e semet in contextul „venetienilor”, decapitat brutal de Dorin Tudoran in cazul romilor, „psihedelizat” in formula de mai sus….”Decapitarea „ logica facuta de d-nul Tudoran poate fi un bun indemn pentru noi. Ne invata o problema de forma occidentala, ceea ce in bun spirit neaos, romanesc, am putea sa o transformam si in una de fond ( numai atunci cand ne convine….). Si romanii, si rromii.., in Romania, suntem impinsi ( sau „ne impinge” criza ? ….) spre mantinela economicului, socialului….Am putea transforma un dejavantaj comparativ intr-un avantaj competitiv….
   ………………………………………………………………..
   „Minoritari” sau „looser”-i ? Unii „minoritari” sunt „looser”-i, dar „looser”-i nu au fost niciodata minoritari…Chiar daca in timp „s-a „ gasit formula ca ei sa fie asociati doar unor anumite spatii geografice ( de unde curiozitatea etimologica „ români / rromi…”)….O singura contrazicere majora : China.
   India, Brazilia…, par a beneficia, partial insa, de acelasi culoar ( autoderminarea ) pe care a pasit ferm China.
   ………………………………………………………….

   Stimate Domnule Tudoran,

   Aflu din acelasi comentariu al lui @ De nicaieri ( februarie 26, 2010, la 13.40 ) la materialul dvs. „Deschideri”, ca „ Sihastru” provine din grecescul „ISIHIE” , si inseamna :”care traieste linistit”…Seamana cu JITIE ( „poveste” sau „boala cronica”…), cuvant pe care l-a folosit Radu Mazare in caracterizarea lui Cristian Diaconescu. El i-a adaugat si adjectivul „tradatoare”….Intr-o societate in cadere libera, nu prea se mai poate intelege cine pe cine mai poate ( isi poate permite…) trăda….Cei care „traiesc linistit” nu par a fi nevoiti sa tradeze….Par a avea controlul total al responsabilitatii proprii….

   Sunt de acord ca „ nu este om om politic de dispretuit „ d-nul Cristian Diaconescu. Cum nu este de dispretuit nici Securitatea in formele ei ( „vechea”, „noua”, SRI-ul ca si structura continuatoare institutional….). Trebuie doar responsabilizate. Inchid CERCUL facand referire la pasajul din interviul Regelui Mihai redat in al 2-lea meu comentariu la materialul „Deschideri” ( februarie 26, 2010 la 22,22 ).

   Tot Noica scria : „ Spre deosebire de SILOGISMUL clasic, unde forma este liniara, in cazul synaletismului, CERCUL sau bucla este forma, iar scopul este adeverirea intemeiata „…..

 5. Tinca Says:

  @Dorin Tudoran

  Nu a fost vorba de indignare. V-am pus doar la punct, intr-un mod cat se poate de politicos.

  • Dorin Tudoran Says:

   @ Tinca

   Daca felul in care „m-ati pus la punct” este „mod(ul) cat se poate de politicos” pe care il puteti folosi, ma opresc aici, fiindca nu vrea sa vad cum ar arata modul cel mai putin politicos ce va sta la indemana.

   Totusi: aici ne intalnim sa discutam, nu sa „ne punem la punct”…

   Fiti mai cordial/a, si ne va fi tuturor mai usor…,

 6. Micawber Says:

  D-le Tudoran, zis si eu (ca sa nu tac): nu era mai eficient daca, alaturi de reflectiile de natura logico-semantica pe care le faceti ati fi citat si zisele ministrului de Externe? Ma refer mai ales la zisele initiale, nu la explicatiile ulterioare. Mie mi s-a parut ca spusele respective nu lasa mult loc de interpretare si – dincolo de unele volute diplomatice – ar fi justificat o demisie de onoare. Asta daca dl. Baconsky are onoare. Poate ca da, dar o tine bine ascunsa.

  • Dorin Tudoran Says:

   @ Micawber

   Haideti sa nu punem gaz pe foc.
   Cat priveste o demisie de onoare – acestea sunt cazuri rarisime in istoria politica a Romaniei…

  • Micawber Says:

   Iertati-ma, nu vroiam sa pun gaz peste foc. Mi se parea doar ca simpla citare a paragrafului ‘incriminat’ ar fi ajutat mai mult discutiei decat comentariul in absentia.

   Adevarul e ca cine ajunge sa urce in posturi din acestea a cam facut suficiente compromisuri cu onoarea si bunul simt pentru a i se mai pretinde mare lucru.

 7. WE Says:

  Domnule Tudoran,.

  1. nu cred ca Dnul Cioroianu a fost dat afara numai pentru acea iesire. Mai degraba, declaratia dansului a fost doar un „item” dintr-o serie mai lunga de gafe si balbe. Este acelasi Cioroianu care poza in „Tabu” si care ulterior era la nivel de „high-five” cu Regele Spaniei.

  2. este „munitie”, sau „amunitie” as in ammunition? Acesta este desigur un detaliu neimportant.

  3. Si eu cred ca ar fi bine sa adaugati niste links la textul original al dnului Cioroianu cat si la comentariul dumneavoastra initial.

  • Dorin Tudoran Says:

   @ We

   1. Nu, evident.
   2. Evident – munitie. Multumesc.
   3. Inutil. A trecut multa vreme de atunci.

 8. Un fost Says:

  Sint de acord cu afirmatia:”a fost gogomănie curată ca, ajuns în vârful diplomaţiei, să nu-ţi cântăreşti atent vorbele înainte de a le rosti.”
  De acord si cu: „Numai că, dl Baconschi, cu cât se explică mai mult, cu atât pare să-şi îngreuneze situaţia.”

  Sint de acord fiindca e vorba de niste oameni ajunsi in posturi politice inalte care, asta e, odata acolo, si-au cam pierdut libertatea de expresie. Ma mir ca nu au inteles asta de la bun inceput.

  Dumneavoastra, insa, sinteti un om liber. Vorbiti, atunci, ca un om liber! Puneti accentul acolo unde trebuie pus:
  1. Pe imensa mizerie stingista care e corectitudinea politica.
  2. Pe stinga infecta care finanteaza ONG-uri care sa cinte cum vor madoff-ii inca neprinsi.

  Fiecare atentionare de genul articolului de mai sus ar trebui contrabalansata de o suta de atacuri devastatoare la adresa PC-ului, aceasta aberatie sinistra iesita din creierii filosofilor de cafenea.

  Astept… 🙂

  • Dorin Tudoran Says:

   @ Un fost

   1. Oh, am scris foarte mult pe aceasta tema si mi-am ridicat toti PC-istii in cap. PC s-a ivit din ratiuni intemeiate, dar a ajuns unde a ajuns.

   2. Nu cred ca doar „stinga infecta” finanteaza organizatii neguvernamentale.

  • Un fost Says:

   1. Bine, atunci nu mai scrieti.
   2. Aveti dreptate sa puneti intre ghilimele stinga infecta. E un pleonasm. 🙂
   Da, stiu ca nu doar stinga finanteaza… Asa ca reformulez:
   Stinga aceea pe care o stim cu totii cite parale face, care isi finanteaza ONG-urile ei infecte pentru atingerea scopurilor ei abjecte. 🙂 E mult mai bine asa. 🙂

  • Dorin Tudoran Says:

   @ Un fost

   Nu, nu este mai bine, caci nu toata stanga este infecta; nici toata dreapta nu este infecta.

   Doar o parere…

 9. Tinca Says:

  Nu prea inteleg criteriile dupa care sunt afisate mesajele.

  Mesajul meu de la ora 20:34 apare undeva prin mijlocul campului in timp ce mesajul dvs de la ora 20:21 apare ca fiind ultimul scris.

  • Dorin Tudoran Says:

   @ Tinca

   Scuzati-ma, dar am impresia ca nu intelegeti multe.
   Faptul ca nu toata lumea are timp – cum se pare ca aveti dvs. – sa stea in fiecare minut cu ochii pe un blog ori altul va face sa va… faceti ganduri.
   Nu va discrimineaza nimeni, nu va tine nimeni la coada…

 10. Liviu Antonesei Says:

  @) Dorin Tudoran

  Ai spus ca moderezi… E limpede ca macar o persoana e sosita aici ca sa-ti provoace daune de genul celor de pe celalalt blog.

  • Dorin Tudoran Says:

   @ Liviu Antonesei

   Da, da – e limpede.
   Ce nu e limpede: este doar una?
   Ma limpezesc si ma pun pe moderatie JD#7…

 11. lucian burjuiul Says:

  Problema tiganilor sau a rromilor (pt cine are urechi delicate) e o problema atat timp cat o consideram si o tratam ca atare si are radacini adanci, nu de azi de ieri. In Descriptio Moldaviae este si o pagina dedicata tiganilor, o descriere care se aplica si azi cu mici exceptii. Dar din pacate nimeni nu citeaza din Cantemir cand gafeaza, asa ca ori nu invata din greselile altora (Baconsky din Cioroianu) ori nu l-au citit pe Cantemir.
  Nu vreau sa insist ca un demnitar trebuie sa-si controleze vocabularul pentru ca regula asta ar trebui respectata de orice demnitar si iar imi aduc aminte ca Traian Basescu bate cateodata campii cu gratie si deviaza de la comportamentul de presedinte precum un tigan la mal. Dar el pareaza spunand ca e in timpul lui liber si uite asa unul disjunge si altul o ia in piept pentru ca … la urma urmei unii sunt tigani si se comporta ca niste lorzi, altii sunt romani si se comporta precum tiganii, iar altii sunt romani pur-sange si tot degeaba. Singura care ar trebui sa-i tina pe toti in banca lor e legea, dar nici legea nu e una pentru toti…. cam pe aici e radacina problemei.

 12. Liviu Antonesei Says:

  @) Dorin Tudoran

  Cel putin una, dar desigur mereu e loc de mai multe! Era sa spun „de mai bine”, dar nu era chiar potrivit!

Comentariile sunt închise.


%d blogeri au apreciat asta: