PROPUN SĂ FIM CONTEXTUALIZAŢI

Primesc un link. Îl deschid. Citesc cu firesc interes un răspuns al dlui Vladimir Tismăneanu pe un blog, răspuns care ar trebui să ne ajute să înţelegem dacă este ori nu adevărat ce indică un document din care am citat.

Cum dl  Tismăneanu nu neagă autenticitatea documentului din care am citat dar aduce elemente noi într-o dezbatere în care m-am implicat, reproduc aici trei fragmente din afirmaţiile dlui Tismăneanu:

1.

„Vladimir Tismaneanu Says:
19/02/2010 la 23:14

Buna ziua (inca, la noi):

Ptr “Farfuridi”: Daca e vorba de fragmentele din stenograma intalnirii din martie 2009, pot spune ca sunt complet decontextualizate.”

Cel mai bun remediu împotriva decontextualizării este contextualizarea. Aşadar, îl invit pe dl Tismăneanu să publice integral documentul din care am citat. Eu nu am făcut-o spre a nu implica nume de instituţii şi persoane reprezentând instituţiile repective.

2.

 „Nu m-am auto-propus: eram presedintele Comisiei Prezidentiale, dl Preda discutase formula de fuzionare, eu nu faceam decat sa citesc for the record lucruri stiute si acceptate si de Marius Oprea (aflat in Germania, participa telefonic) si de dl Stejarel Olaru (prezent personal).”

Reproduc, din nou, un citat din care se înţelege limpede că, de fapt, în discuţia din 24 martie 2009, dnii Marius Oprea şi Stejărel Olaru NU au fost de acord cu propunerile prezentate de dl Vladimir Tismăneanu:

“Stejărel Olaru și Marius Oprea au subliniat faptul că ei nu pot aproba individual astfel de propuneri, fiind necesar ca acestea să fie validate în primul rând de actualul Consiliu al IICCR, cerând în prima fază o amânare a unei decizii până la următoarea ședință a acestui organism. M. Oprea și S. Olaru au accentuat dificultatea întrunirii într-un timp scurt a membrilor Consiliului IICCR. Dar au insistat asupra faptului ca decizia finală asupra restructurării IICCR ar apartine actualului Consiliu. Marius Oprea a propus ințial menținerea actualului Consiliu și crearea unui Consiliu Științific paralel, variantă respinsă de Vladimir Tismăneanu din cauza blocajului decizional pe care o astfel de structură l-ar putea crea. Marius Oprea a sugerat ca pâna în septembrie să aibă loc o nouă ședință în care să se discute fuzionarea IICCR și CPCADCR, propunând ca noua structură să devină operațională odată cu 1 ianuarie 2010.”

Se mai poate înţelege din răspunsul dlui Tismăneanu că, iniţial, dnii Oprea şi Olaru fuseseră de acord cu condiţiile respective dar la întâlnirea din 24 martie 2009 şi-au schimbat brusc poziţia.

Dacă aşa au stat lucrurile, dl Tismăneanu avea dreptul şi obligaţia să întrebe care erau motivele pentru care dnii Oprea şi Olaru şi-au schimbat poziţia atât de radical şi neaşteptat. Nu am îndoieli că a făcut-o. Iată încă un motiv pentru a vedea documentul publicat integral.

3.

”…se unificau IICCR si Comisia Prezidentiala Consultativa pentru Analiza Dictaturii Comuniste (CPCADCR). Cu un nou Consiliu Stiintific, cu modificari de structura pe baza unei viziuni largite, cu MO ca presedinte executiv (functie bugetara, in subordinea premierului) si VT ca presedinte al CS largit (functie neremunerata).”

Şi în ceea ce priveşte noul rol preconizat pentru dl Tismăneanu, documentul din care am citat eu prezintă lucrurile în altă lumină:

“Vladimir Tismăneanu a ținut să precizeze că Președintele Consilului Științific va avea rol decizional direct atât în privința planului de activitate cât și în ceea ce privește chestiunile bugetare ale IICCR. Nu va fi funcție onorifică .

Pot admite că prin rol decizional şi funcţie neonorifică dl Tismăneanu nu înţelegea că noua sa poziţie va fi remunerată, dar rămân la opinia că preşedintele unei structuri consultative nu poate avea rol decizional. În orice instituţie serioasă există o strictă delimitare între atribuţiile şi prerogativele persoanelor din executiv şi a celor din consiliile consultative.

Impunerea unui sistem ce amestecă atribuţii şi prerogative diferite în natură este o cale prost mascată de a prelua controlul asupra unei instituţii. Cred că aici s-a aflat unul din punctele ce au declanaşat un impas de nedepăşit – dl Tismăneanu dorea un Consiliu al cărui preşedinte, adică Domnia sa, să aibă forţă decizională, dnii Oprea şi Olaru au propus, cum mi se pare normal, un Consiliu ştiinţific, de natură consultativă.

În sfârşit, dacă vom fi contextualizaţi, s-ar putea ca unii dintre noi să întrebe:  dacă la întâlnirea din 24 martie 2009 au participat şi persoane ce reprezentau forurile ce, până la urmă, iau decizii în legătură cu soarta noului institut, de ce  n-au prezentat ele condiţiile fuziunii şi l-au lăsat pe dl Tismăneanu în jenanta situaţie de a părea că se autopropune. 

Dar, sunt sigur, dl Vladimir Tismăneanu ştie foarte bine că, atunci când respingi decontextualizarea îţi asumi – implicit şi explicit – riscurile contextualizării.

Anunțuri

30 răspunsuri to “PROPUN SĂ FIM CONTEXTUALIZAŢI”

 1. Shadow Says:

  Va asteptati la o „contextualizare”? Va fi facuta dar tot „decontextualizat”. Nu ma indoiesc de asta. Important este sa fie debarcat Oprea si Tismaneanu si compania sa preia „fraiele”. Adevarul „absolut” are intotdeauna o unica sursa :-).

 2. Virgil Says:

  Domnilor

  Context-necontext da asa vine un miros de sinecura de nici nu sti ce sa mai zici.

  • Dorin Tudoran Says:

   @ Virgil

   Dinspre ce spre cine adie a sinecura?

   Glumesc.

   Oricine se va inhama sa faca treaba la acel institut va trebui sa munceasca pe branci…

 3. Virgil Says:

  Domnule Tudoran,

  Va stiu atat pe dumneavoastra cat si pe Domnul Tismaneanu doar dupa blog (nu v-am citit in perioada cand publicati in jurnalul national iar despre poezie sa ma ierte Dumnezeu dar sunt fizician (nu se lipeste metafora de mine nici picata cu ceara)

  IN cazul acesta din baricada Tismaneanu cel putin pentru mine lucrurile sunt clare. Dumnealui isi doreste acest „job” atat pentru eventuala satisfacerea orgoliului cat si pentru cativa dintre apropiati domniei sale.

  Pentru mine cel putin domnul Tismaneanu nu este autentic. Nu vreau sa arunc in aer blogul dumneavoastra si de aceea ma multumesc sa spun ca nu cred in domnia sa si atat. Restul sunt detalii.

  • Dorin Tudoran Says:

   @ Virgil

   Nici nu v-as lasa sa aruncati acest blog in aer. Am aruncat ina aer – singur si nesilit de nimeni – un blog anul trecut. Asta nu mai sare in aer.

 4. neamtu tiganu Says:

  nea Dorine, am o rugaminte, lamureste-ma te rog. Pricep eu ca-n toata povestea asta e lupta pt. putere, poate mai putin pt. bani, mai mult pt. putere si ca cineva sta in spatele acestei lupte. Si eu sunt cam d-un leat si cu mata si cu alti corifei si sa-ti spun sincer ma gindesc sa ma retrag la tara, nu prea mai am chef de lupte.
  Intrebarea mea e, institutu asta, ca o fi condus de unu sau de altu, nu conteaza, oare citi ani mai are de cercetat stiintific comunismu? Ca trecura vro 20, daca mai cerceteaza inca vro 20 cred ca uita de unde au plecat. Din ce spune nea Oprea inteleg ca cercetarile sunt oricum degeaba ca atunci cind ajung pa masa procuroriilor dezgropariile mnealui sunt ingropate.

  Oare exista vrun pericol sa se-ntoarca comunismu? Nemtii au o fundatie de genu asta, da se ocupa cu studiu DICTATURII, statului totalitar, desigur pina la un pct. e cam acelasi lucru, da numai pina la un pct. Deci in Ro e mare pericol de comunism, da nu de dictatura. Sau, inteleg eu gresit?

  • Dorin Tudoran Says:

   @ neamtu tiganau

   1. Da, e bine la tara – ina Alpii bavarezi.
   2. La ritmul in care se cerceteaza, la „viteza” cu care se dau documentele de care este nevoie spre a cerceta serios etc , as zice ca pentr vreun secol tot mai e loc de munca.
   3. Da , procurorii constituie un element foarte, foarte ciudat in montura Justitiei romanesti…
   4. Nimeni nu e sigur – tot ce stiu este ca in Romanaia este mereu mare pericol de ceva. Cand nu e pericol, se creaza acel pericol fiindca lumea vrea sa traiasca intr-un context… periculos.
   Normalitatea e plicticoasa de moarte pentru romani, asa ca lipsa de normalitate este sarea si piperul, nu?

 5. Radu Humor Says:

  Pe acel blog s-a indus cu perfidie ideia ca VTismaneanu era doar presedintele onorific al unui Consiliu Stiintific, o (im) postura , care odata refuzata de Marius Oprea, facea din el (VT)o victima a unor liberali, care iata, nici din opozitie, nu se sfiesc sa nedreptateasca un asemenea luptator(pana la unu’ 😉 ) dispus sa scoata comunisti si din gaura de sarpe, nu numai din capetele infierbantate ale unor romani razbunatori care-i urmaresc pana in cele mai inalte functii de partid si de stat in care s-au cocotat 8) .
  Pentru ca orice voce/rand care ar fi adus o clarificare a acestei minciuni era banata din start, mi-am permis sa va sugerez, sa interveniti personal pentru a clarifica acolo, ceea ce cu atata elocventa si clare extrase contextualizate faceti aici.
  Cu siguranta ca pentru alde @AVP, @Stely si inca vreo cativa, blogul dvs. este echivalentul ” buteliei ” pe care n-o scapa din ochi, pandind cu profesionalism
  adanc exersat, orice dezbatere care ar putea aprinde spiritele in legatura cu subiecte ce nu-i avantajeaza, dar pe care la ei acasa au grija sa le scoata „la vopsea „, incat in final portocaliul sa fie predominant 😉

  • Dorin Tudoran Says:

   @Radu Humor

   Am vazut linkul, am citit am scrir in legatura cu ce merita scris. Restul – prea putin interesant.

 6. Radu Humor Says:

  Si tot la subiect ar trebui sa confirmati sau nu, faptul ca intre timp dvs., Dorin Tudoran ati fost numit de Marius Oprea , presedinte executiv , sau onorific (remunerat sau nu ), functie din care se pare ca veti fi cu greu detronat, spre a-i face loc celui atat de frumos la propriu si la figurat dese(m)nat de catre maestri ai PNLului precum acel simpatic si obraznic batranel cu figura de telal.

  • Dorin Tudoran Says:

   @Radu Humor

   Am raspuns deja, chiar pe acest blog. Am confirmat/infirmat.
   La timpul potrivit – se apropie – vor apare si detaliile necesare.
   Nici o grija – n-am luat niciodata locul cuiva. De ce as face-o acum?
   Nu stiu cine este acel „batranel cu figura de telal” si char te-as ruga sa nu ne spui. Promiti?

 7. Forumul de la Neptun Says:

  Ce s-a intamplat in Romania intre 1990 si octombrie 2008, a fost complet decontextualizat fata de ce s-a intamplat in lumea civilizata. Pana in 1990 a fost doar 50 % decontextualizat….Buna ar fi, intr-adevar, acum, o contextualizare….

  Intr-adevar, o contextualizare, completa, ar trebui sa nu-i ocoleasca pe „ai nostrii”, ce mizeaza doar pe teoria conspiratiei mondiale….Nici pe „ai lor”, ce mizeaza doar pe teoria nationalismului retrograd…. Noica ii aseza pe „ai nostrii”, in dreptul Individualui – I, si pe „ ai lor „ in dreptul Generalui – G, imaginand o a treia categorie, Determinatiile – D. Pe triada I-D-G si-a imaginat 6 maladii ale spiritului contemporan ( mult mai complicate decat simpla dihotomie „fanariotii lor” vs. „boierii nostrii” )…O perspectiva care ar trebui sa detensioneze relatia dintre Vladimir Tismaneanu si Marius Oprea. Dar perceperea lui Noica doar din extreme ( 1. „Tradarea” lui Noica ce a crezut tot timpul in valorile civilizatiei contemporane, tradare „ deconspirata „ de Andrei Plesu in „ Jurnalul de la Paltinis „ versus, 2. Trairile din tinerete ale lui Noica, asociate „inchiderii”….) nu poate asigura nici o iesire. A indicat-o tot el, prin „Inchiderea care deschide”…

  In managementul de varf se spune ca atunci cand esti cel mai puternic de pe piata, cea mai buna strategie este sa te ataci singur….Cine este cel mai puternic de pe „piata” sau cine se ataca singur ? Din triada lui Noica, mai putin de explicitat sunt Determinatiile….

 8. niku_elektriku Says:

  haidi, bre, mai terminatzi odata, ca nici unii n’au fost cu zambila’n coltzu buzelor, nu’i clar ?
  unii vroiau sa traga de timp pina ce n’o mai fi ales base la cotroceni, iar ai’laltzi invers.
  s’acuma daca tot intindetzi cascavalu’, riscatzi sa fitzi iar implicat in luptele politice intestine, ca tot zicea , atit de plastic, d-l oprea ca aia’i vor nu numa’ capu’ ci si matzele, parca.
  daca nu sintetzi deja
  cu reshpekt !

 9. li Says:

  Domnule Sorin Cucerai am innebunit eu sau in citatul acesta din AVP se zareste o gandire tipic comunista ?

  ” P.S. a vrut sa-si introduca cativa cercetatori devotati din Comisie pe schema salariatilor IICCR, pentru el insusi cerand, cu toata franchetea – care-i problema ? – , postul onorific de sef al Consiliului Stiintific, urmand, la randu-i, sa depuna toate diligentele de care era capabil pentru ca Marius Oprea sa ramana presedintele IICCR, desi afiliatia vadit si chiar strident pro-liberala a acestuia, plus agresiva-i propensie anti-basesciana, nu prea il mai calificau, cum ar veni, pentru postul de mare boss al institutului din subordinea directa a prim-ministrului portocaliu 😳 Or, in loc sa zica “saru mana” pentru oferta lui Volo, care-n fond si la urma urmelor isi riscase reputatia si influentza afisandu-se in mod deschis ca filo-basist, in momentele in care nimeni nu mai credea ca iuda va castiga un nou mandat, aloo, alde MO & pretinii, din contra, s-au repezit sa muste mana care-i fusese intinsa “vanatorului de securisti” si care-l putea ajuta sa-si continue opera, ”

  Auzi ce tupeu la Marius Oprea sa nu zica „saru mana ”

  ” Dl Oprea are rang de secretar de stat. Este demnitar guvernamental. Un guvern pe care a ales, de bunavoie si nesilit de nimeni, sa-l numeasca de merde. ” (Vladimir Tismaneanu )

  Parca injuratura a aparut in finalul conflictului .

  „Imi vine sa urlu, crede-ma, cind vad ce ti-au facut nenorocitii, cita suspiciune au sadit in tine. ” (Sorin Cucerai )

  Domnule Cucerai mie-mi vine sa urlu cand vad cum oameni care sunt anticomunisti nu au spirit democratic . Eu asa credeam ca esti anticomunist pentru ca ai gandire democratica .

  „Ii admir pe cei doi – pe Vladimir Tismaneanu si pe Marius Oprea – pentru puterea de a locui in aceasta atmosfera de sulf. Dar sunt convins ca si pe ei i-a marcat faptul ca au atins si ating (prin cercetare sau investigare) Raul. E un risc pe care si l-au asumat constient. Nu scrii tratate despre diavol si nu investighezi legiunile diavolesti raminind intreg, sufleteste si metafiziceste vorbind…” (Sorin Cucerai )

  Din pacate (pentru mine ) constat ca , domnul Vladimir Tismaneanu & prietenii , studiind comunismul imprumuta din metehenele lui .
  Undeva candva Domnul Tismaneanu imi spunea sa nu ridic piedestale . Piedestalul va ramane ridicat pana cand domnul Tismaneanu va intelege unde-i este locul .

 10. li Says:

  @Dorin Tudoran
  Domnule , imi cer scuze ca ma adresez domnului Cucerai pe blogul dumneavoastra dar mi-a fost „greu ” sa-i raspund pe blogul lui AVP . Cu admiratie , li

 11. Un fost Says:

  Am citit si colo, si dincolo si parca simteam ca recunosc tehnica…
  Ma irita o senzatie de déjà vu care se incapatina sa ramina cetzoasa… Ce naiba il leaga pe VT din US, mincator de somon fumé daca isi permite sa se atinga de diurnele deplasarilor la Bucuresti, de un un ciomagar al blogosferei din Corabia, un ratat pe toate planurile, care face baie o data pe saptamina si, pentru o suta de parai dati de mila, te pupa in fund si il si scuipa pe inamicul tau fara sa-l fi rugat macar sa faca asta. Dupa care, iti cere imperativ doua sute si, daca nu ii dai, te pocneste in cap. Daca ii dai, data viitoare iti cere patru sute. Si tot asa.

  Bingo!!!

  Cum dracu de nu ma gindisem, ca doar au aceeasi scoala, aceeasi educatie, aceesi cultura, aceleasi valori si, deci, aceeasi maiestrie in a scoate castanele din foc cu miinile prostilor. Despre Tismaneanu si Iliescu zic. Pai, Padina asta e pentru Tismaneanu ceea ce Miron Cozma a fost pentru Iliescu. Prostul de serviciu de care se foloseste o vreme. Tovaras de drum, parca asa ii numesc ei pe idiotii utili. 🙂

  Daca ar fi pe aici vreun dusman al lui Padina, i-as aminti proverbul chinezesc care zice: „Sa nu doresti moartea dusmanului tau, ci sa te asezi pe malul unui rau si sa meditezi pana vei vedea plutind la vale starvul lui”. Cum nu cred sa fie cineva atit de decazut, ii amintesc lui Padina un proverb romanesc: „Il doare in p… pe taran de morar cind s-a vazut cu sacii in caruta”. Si in povestea asta Tismaneanu nu e morarul…

 12. Radu Humor Says:

  @ L.I.
  Aceasta „iesire” a lui Marius Oprea (ca nu s-a temut si nu se teme de niste cacati)
  sta acum la baza cererii exprese de a parasi postul de la IICCR, deoarece a jignit guvernul Boc .
  In schimb atunci cand Patapievici jignea dispretuitor un neam intreg, afirmand ca romanii au un cur in loc de inima si o coloana de fecala si ca de-a lungul Istoriei
  ne-au pishat , care cum si unde au vrut, nici unul din acesti vajnici aparatori ai decentei si bunului simt n-au zis nici malc.
  Daca pentru afirmatiile lui, Marius Oprea trebuie sa fie dat afara de la sefia cuibului de viespi, sa fie indepartat si Patapievici de la stupul cu miere.

 13. sorin cucerai Says:

  @ li

  Eu incerc pe cit pot nu sa fiu impartial, ci sa judec cu aceeasi masura. Il apar pe Marius nu pentru ca il cred perfect, ci pentru ca e autentic (deci neipocrit) angajat in razboiul contra fostei Securitati, un razboi pe care il consider benefic.

  La fel, Viorel Padina are idiosincraziile lui – dar nu uit niciun moment ca, intr-o vreme in care multi taceau si „se descurcau”, el si altii putini – ca Dorin Tudoran, ca Liviu Antonesei, ca altii – vorbeau, refuzau sa se descurce.

  Pe Florin Iaru il iubesc nu doar pentru ca e Florin Iaru:), ci si pentru 21 decembrie ’89. Si tot pentru 21 decembrie ’89 n-am spus niciodata ceva urit impotriva lui Dan Iosif.

  Cum vedeti, principiul meu e sa aleg intotdeauna partea buna din om, mai ales cind ea se manifesta binisor peste media locala:).

  Altfel, cum ati constatat si dumneavoastra, decomunizarea si democratizarea sunt doua procese distincte. Si cred ca avem sanse bunicele sa ajungem sa traim intr-o Romanie decomunizata. Visul meu e sa ajungem sa traim si intr-o Romanie democratizata, populata de fiinte civice.

  Dintre cei care s-au opus comunismului cind asta insemna sa risti totul, cel mai aproape ma simt de disidentii anilor ’80 (Dorin Tudoran, Liviu Antonesei, Gabriel Andreescu, Paul Goma), pentru ca ei sunt singurii care s-au opus comunismului in numele unei viziuni democratice – a drepturilor omului, a civismului, a libertatii urbane.

  Din pacate, Romania traieste inca exact ca acum 1000 de ani: in mici obsti satesti inchise, suspicioase la adresa tuturor celorlalte obsti. Inca nu suntem o civilizatie capabila sa produca cetati. Intrebati-i pe disidentii despre care am adus vorba cu ce le-a fost mai greu sa lupte: cu comunistii, cu securistii, sau cu miopia „civililor” inchisi in propriile lor gasti si care percepeau demersurile disidente ca pe o incercare de a crea gasti noi?

  De-asta la noi e prea mult pamflet si prea putin dialog critic; prea mult exercitiu al persoanei si prea putin exercitiu al ratiunii; prea multe imperii private si prea putin spatiu public.

  Ingaduiti-mi o mica poveste. In a doua jumatate a secolului trecut au trait in America doi mari filosofi politici, John Rawls si Robert Nozick. Ambii erau colegi – profesori la Harvard. John Rawls scrie o carte remarcabila, „A Theory of Justice”. Citiva ani mai tirziu, Nozick scrie si el o carte la fel de remarcabila, „Anarchy, State, and Utopia”. O sectiune consistenta a cartii consta dintr-o critica de fond, o critica devastatoare a teoriei lui Rawls. Ei bine, Nozick ii trimite lui Rawls manuscrisul sectiunii. Ei bine, Rawls citeste manuscrisul cu creionul in mina, face observatii, puncteaza argumentele tari ale criticului sau. Cit au trait, cei doi au continuat sa se admire si sa se pretuiasca reciproc, sa se citeasca reciproc, sa isi trimita unul altuia manuscrisele pentru a-si verifica prin celalalt punctele slabe – si asa mai departe.

  Credeti ca in Romania asa ceva ar fi posibil?!? Totusi asta e standardul meu, aici mi-ar placea sa ajungem. Cind vom ajunge aici – daca vom ajunge – voi sti ca traim intr-o Romanie democratizata, urbanizata, civica.

  • Dorin Tudoran Says:

   @ sorin cucerai

   Va multumesc pentru echilibrul pe care incercati, de fioecare data, sa il propuneti acestor discutii, deseori, cam aprinse.

   Dupa stiinta mea exista inca intelectuali romani (traitori acasa ori pe alte meleaguri) care folosesc modelul Rawls-Nozick, numai ca numarul lor este foarte mic in raport cu batalioanele de intelectuali care aleg sa traiasca nu astfel or in grupuri de idei ci in haite.

   Cu timpul, daca mai ramane ceva dein noi, poate vom reusi sa ne iubim pentru ce ne despate si sa fim suspiciosi fata de ce pare a ne fi comun.

 14. blogideologic Says:

  „PROPUN SĂ FIM CONTEXTUALIZAŢI”
  Adică 🙂 ?

 15. william Says:

  domnule tudoran, incercam sa cream o miscare de sustinere a mentinerii dl marius oprea la conducerea IICMER..
  in acest sens, a fost creata o petitie:
  http://www.petitieonline.ro/petitie/petitie_de_sustinere_a_lui_marius_oprea_in_fruntea_iiccmer-p60055041.html
  … la care am dori sa adere cat mai multa lume, indiferent de simpatii politice (pentru ca tocmai asta e ideea-sa nu facem o problema politica din aceasta disputa, ce moment mai bun ar fi ca cetatenii acestei tari (de toate orientarile!) sa spuna NU politizarii ar fi, daca nu acesta?)
  Asa ca, ii invitam pe aceasta cale pe toti cei doresc in mod sincer ca trecutul (comunist) „sa fie irepetibil” (asa cum sustinea si dl Tismaneanu intr-o carte) sa il sustina pe Marius Oprea, omul care a facut cel mai mult in plan efectiv ca Raportul de condamnare a comunismului, prezentat de presedinte in parlament sa fie pus in practica!

 16. blogideologic Says:

  +Nozick scrie […] “Anarchy, State, and Utopia”.+
  Părinţii lui Robert Nozick veneau din Rusia, parcă. Unde înfloreşte anarhismul constructiv al comunităţilor epistemice, chiar şi după ce bolşevicii vin la putere, comunităţile epistemice fiind transformate în institute ştiinţifice. Piotr Kapitza (Petre Căpiţă, tatăl său era din Transnistria) conducea un asemenea institut. Din lucrările făcute acolo (cu bani de la puterea bolşevică!) obţine un premiu Nobel în fizică. Bine, Robert Nozick este remarcabil mai ales pentru că sistemul său de justiţie poate fi pus în paralel cu sistemul pieţelor aflate în echilibru general.

 17. Radu Humor Says:

  @William
  De acord ! Desi mi se pare ca am semnat inca prea putini fata de importanta
  nationala a demersului.
  Mai mult, aper tot felul de diversiuni gen :
  „… sa se ocupe ( Marius Oprea n.m.) mai intai de adevaratii eroi ai luptei anticomuniste ,care mai traiesc si apoi de scormoniri arheologice?Mortii raman la locul lor,viii se cam duc …”
  Pana la urma nu conteaza ordinea cercetarilor sau investigatiilor facute, mai ales ca atat de mult s-a tergiversat (intamplator 😉 ) subiectul, incat nu stiu cati tortionari mai sunt in viata ( cu pensii de 1 la 25-30 de ori mai mari decat victimele ), pentru ca mai intervine si cealalta judecata, Divina, ale carei „Comisii” functioneaza dupa cu totul alte criterii.
  Nu stiu daca ati observat ca cei care au suferit in puscariile comuniste se multumesc cu ea, iertandu-i crestineste pe calaii de orice nationalitate si crez
  religios sau ideologic.
  Dreapta analiza este oarecum indreptatita, mai mult de lipsa de bun simt a celor care in loc sa se retraga pentru o vreme din prim- planul vietii politice si economice, continua sa sfideze orice reguli morale si sociale erijandu-se in elite fara de care Romania nu ar putea progresa, folosindu-se de toate tertipurile si increngaturile abil intretinute pentru a crea o astfel de impresie.
  Si uite asa ajung calaii sa „judece” victimele si nu invers 🙄

 18. Shadow Says:

  Dle Tudoran se poate sa fiu eu prea pesimist :-). Dar jocul asta al „vreau” dar „nu impun”, „cercetezi tu dar empiric” nu „stiintific” asa ca „mine”(in genul nici o masa fara peste stiintific sustinut in anii dinainte de 89). E „gratos”(ba benevol) dar are „controlul banului”, etc nu poate sa ma faca decat sa devin si mai pesimist

  Ramane sa intreb care este „pretul corect” al lui Tismaneanu si care este pretul corect al lui Oprea. Dar AVP o avea si el un „pret corect” si care ar fi acela? Nu de alta dar asistam la o „maree de ipocrizie” in care nimeni nu mai are nici „tata” nici mama iar „damage-ul collateral” este in floare.

  Va spun eu asistam la unul din ultimele acte ale „adevarului ultim” si irevocabil.

 19. Dorin Tudoran Says:

  @ Shadow

  Cum va amintiti, eu insumi am acuzat prosita acelor „Cine e mai anticomunist, Basescu ori Tariceanu?”, „Cine e mai anticomunist, Oprea sau Tismaneanu?”

  Este nevoie, mare nevoie de profesionisti ca Oprea si Tismaneanu. Dar, atunci cand egourile se inflameaza, instinctul de monopol o ia inaintea intereseului stiintific, gura o ia inainte gandului etc., nu ne putem mira de situati precum cele in care ne aflam.

  Va trece si mizeria aceasta. Numararea victimelor si a victimelor colatorale s-ar putea sa fie deprimanta iar terenul de lupta parjolit la un metru sub varful ierbii…

 20. Shadow Says:

  @Dle Tudoran

  Ar fi adevarat ce spuneti cu conditia ca printre „beligeranti” sa fie unii care sa fie interesati de „victimele colaterale”. Dar tare imi e teama ca nu este cazul. Alte „tinte” si alte „razboaie” vor fi mai atractive decat simpla „ingropare” a mortilor.

  Este totusi edificator pt romanismul intelectualitatii romanesti la ce grad de „canibalizare” s-a ajuns. Intelectualitatea romaneasca de cativa ani nu mai reprezinta cu adevarat un „model” pt romani. Mai degraba si-a insusit mentalitatea pur romaneasca de influenta balcanica a dezunirii romanesti. Ce poate fi mai atragator pt un roman daca nu chiar „moartea caprei vecinului”. Cel mai atragator „vanat” si/sau „trofeu” nu poate fi decat „alt roman”. Canibalism tipic.

 21. Dorin Tudoran Says:

  @ Shadow

  Aveti perfecta dreptate!

  Din nefericire, nu cred ca este pentru prima oara cand se intampla o asemenea tragedie – au fost si alte perioade in care intelectualitatea acestui neam al nostru s-a comportat lamentabil.

  Daca numitorul comun al acestor pierderi de altitudine il stim, diferentele specifice ale prabusirii de azi aduc cu ele o duhoare greu de suportat…

 22. li Says:

  @Sorin Cucerai
  Si eu ca si dumneavoastra incerc sa judec cu dreapta si egala masura ceea ce vad . Si eu ca si dumneavoastra am o lunga (dar prea scurta ) lista cu oameni pe care-i apreciez pentru ceea ce au facut sau au scris . Din nefericire (pentru mine ) ii vad pe unii incremeniti in proiectul anticomunist ( foarte important pentru mine ) uitand de peoiectul democratic si de principiile pe care le sustineau in alte vremi . „Visul meu e sa ajungem sa traim si intr-o Romanie democratizata, populata de fiinte civice.”( Sorin Cucerai ) Oare nu visam prea mult ? mult ? mult ? mult ?

Comentariile sunt închise.


%d blogeri au apreciat asta: