PETRE STOICA

 

IAŞI - 1978

Marcel Tolcea  ( http://marceltolcea.blogspot.com/) ne reaminteşte că în acest an Petre Stoica ar fi împlinit 79  de ani în ziua de 15 februarie.

Petrică a fost pentru mulţi dintre noi un excelent profesor de poezie, o dădacă în arta şi ştiinţa traducerii şi, mai ales, un guru într-ale prieteniei fără frontiere.

Oameni ca el apar din ce în ce mai rar şi dispar totdeauna prea devreme.

Îi mulţumesc domnului Mihai Ştirbu, autorul fotografiei, pentru a-mi fi dat dreptul să postez acest moment surprins la Iaşi, în 1978, într-una din pauzele viforosului Colocviu Naţional de Poezie, eveniment pe care-l găsesc bogat „documentat”  în dosarul meu de Securitate.

 

Anunțuri

16 răspunsuri to “PETRE STOICA”

 1. victor L Says:

  Un strop/pahar de vodca in amintirea sa.

 2. CC Says:

  „Dupa despartire

  ramane o tristete de sabie ruginita
  sarea din paine se intuneca
  lumina din floare putrezeste
  si ramane un spatiu nemarginit
  plin de oglinzi care te inghit mereu si mereu

  ramane o tristete de sabie ruginita”
  (Petre Stoica)

 3. victor L Says:

  „privesc ascult imi sorb cafeaua
  si in gind aduc un omagiu pios celor ce m-au invatat
  sa-mi suflu tandru nasul in batista
  spre a nu tulbura niciodata liturghia prostiei.”

 4. victor L Says:

  scuze,
  Petre Stoica

 5. Forumul de la Neptun Says:

  Prietenia fara frontiere….

  Un „clasic in viata” spunea ca prietenul este acela care nu-ti cere nimic. La cealalta extrema ( pe axa filozofie – tinichigerie …), Andrei Plesu scria in „ Minima moralia „ ca marile intalniri sunt intre doua alteritati ce nu se atrag una pe alta ci sunt complementare spre o a treia alteritate, nebanuita pana atunci….Nu se exclud cele doua definitii….

  NOTA la materialul dvs. anterior postat, ref. la „frontiera” Est-Vest :
  Iata ca un tanar cu trei doctorate luate in occident ( nu mai verific daca pe toate le-a luat in occident ) imi readuce in memorie pe J.M. Bochensky, cu a sa teorie a autoritatii, pus intr-o ecuatie indoielnica de Constantin Noica in „ Jurnalul de la Paltinis „. Acel TREBUIE, mentionat de dvs. insistent, a lui D.P.Aligica…., sa fie determinat de autoritatea deontica ( de comanda ) sau cea epistemica ? Intrebarea e retorica, raspunsul fiind evident, cu toata parada epistemologica a anticomunistologilor. C. Noica, considerat de occident un nostalgic oriental, parea a fi nostalgic oriental doar pentru ca visa in fapt la integrarile fortate viitoare….Nu a cuprins insa forta detaliului asezarii sociale pe orizontala, in care autoritatea este de o importanta cruciala ( prin dezavuarea operei cehului JM Bochensky ). Cu toate astea, a avut curajul de a-l propune, la Paris, pe Nicolae Ceausescu pentru Premiul Nobel pentru Pace ( un adevar absolut bizar, post-transcedental…)….Sau tocmai de aceea ?

  La „Divanurile Tomitane 2009”, ziua a 2-a s-a numit „ Dialogul cultural Est-Vest, ca limita ce nu limiteaza „ , anticipand parca tensiunea din acest comentariu…..

 6. oblivion Says:

  D-le Tudoran, fiind vorba de poezie in acest post, (dar) si neputand sa-mi scot din minte ‘subiectul zilei’, v-as ruga, daca aveti posibilitatea, sa-i transmiteti persoanei in cauza acest mic semn de pretuire (din partea noastra, a celor ce, chiar si nevazuti, il sustinem) :

  (lui Marius Oprea):

  *
  * *
  Sunt unii, ce dezgroapă morţii
  Pentru a privi stelele
  Printre coastele lor descărnate

 7. Matei Says:

  Acum stiu de unde si-a luat Nick Cave look-ul.

 8. Florin Iaru Says:

  Ce ciudat, îmi amintesc acel celebru colocviu… Şi ce nebunie să se strîngă atîţi poeţi, care mai de care mai afurisit. Era o revoltă generalizată. S-au dat, acolo, capete în gura regimului comunist cum nu cred să se mai fi întîmplat vreodată.
  De-aia a fost şi ultimul!
  @oblivion:
  fără virgulă între subiect (unii) şi predicat (dezgroapă). 🙂

 9. Liviu Antonesei Says:

  @) Doin Tudoran

  Un gind bun pentru fratele Petre! Un poet pe inima mea si un om cum rari sint! Si ce tineri eram odata, fratele meu!

 10. victor L Says:

  Sint altii care vor sa-i ingroape pe unii
  pentru ca sa aiba si ei ce dezgropa;
  curios, dar adversarii au un miros
  chiar placut cind sint cadavre.

  (o gluma)

 11. oblivion Says:

  lui florin iaru -multumesc maestre, insa eu imi iau libertati (chiar si in poezie) pe care canoanele nu le permit- pacatul meu sa fie/nu schimb nici o virgula 🙂

 12. Stirbu Mihai Says:

  Stimate domnule Dorin Tudoran,
  Fiindcă am avut ocazia să particip, (pasiv din punct de vedere literar), la Colocviul din ’78, soarta mi-a dăruit şansa de a imortaliza pe peliculă, multe chipuri ale unor OAMENI – creatori de frumos, pentru suflet şi inimă. Peste timp, amintindu-mi prietenii şi (să zicem), colaboratorii din acele timpuri, corespondând pe net şi cu d-l. Liviu Antonesei, instictiv parcă, i-am trimis fotografia cu dumneavoastră – alături de regretatul Petreb Stoica – din 1978. Cu bucurie, am aflat de intenţia dumneavoastră de o utiliza pe blogul care era în lucru. Cu mare plăcere am fost de acord s-o postaţi acolo, şi vreau să vă comunic acest fapt şi direct.
  Cu preţuire,
  Mihai Ştirbu

 13. Florin Iaru Says:

  @oblivion
  Fără supărare, chiar n-am dorit să vă tulbur… Pe cuvînt.
  Problema corectitudinii gramaticale, însă, e una care nu se discută. Nici în poezie. Din fericire. Ea asigură limpezimea gîndirii şi eficienţa exprimării.
  Repet, am făcut observaţia convins că v-aţi grăbit, nu că aţi fi vrut.

Comentariile sunt închise.


%d blogeri au apreciat asta: