SCRISOARE DESCHISĂ ADRESATĂ DOAMNEI LAURA CODRUȚA KöVESI

Doamnei Laura Codruța Kövesi

Procuror General al României

Stimată  Doamnă Procuror General,

Când, în anul 2006, ați fost numită în această funcție, m-am bucurat că a venit rândul celor care în decembrie 1989 erau undeva între copilărie și adolescență să ajute adevărul să nu mai umble cu capul spart. Acel adevăr pe care unii au încercat să-l îngroape definitiv sub ploaia bâtelor minerești și al dosirii kilometrilor de dosare.

Mi-am spus că pentru un magistrat tânăr, a cărui viață va fi fost bulversată la numai 16 ani de crimele unui decembrie atât de cumplit și la 17 ani de banditismul celor ce au dorit să oprească istoria – prin măciucă și pumn – într-un punct convenabil lor, nu există o șansă mai mare decât a fi numit în funcția de Procuror General.

Înțeleg responsabilitățile covârșitoare pe care le aveți. Ce nu înțeleg este cum de nu se găsesc soluții pentru deblocarea unor lucruri ce au fost făcute probabil prost de către predecesori ai Dumneavoastră. Respect tehnicalitatea obligatorie unui act de justiție, dar mi-e greu să accept tirania tehnicalității asupra adevărului. Un adevăr fără posibilitate  de recurs în lupta cu un viciu de procedură nu este decît o minciună îmbrăcată în robă.

Mă bucură hotărârea Dumneavoastră de a vedea lucrurile făcute doar în spiritul și litera legii și continuu să nu mă îndoiesc de buna Dumneavoastră credință. Altfel nu v-aș trimite aceste rânduri, căci este nu doar inutil, ci și imprudent să i te adresezi unui om de rea-credință.

Ce nu mă bucură este să văd că spiritul și litera legii devin pretexte pentru tergiversări și mă îndoiesc că așa ceva poate îmbunătăți imaginea magistratului în ochii cetățeanului. Blocajele procedurale, inerțiile instituționale și personale există de când lumea, dar cei ce fac lumea să meargă înainte sunt cei ce taie aceste noduri gordiene. Aveți o asemenea șansă, folosiți-o.

În sfârșit, încetineala acestui proces de aflare a adevărului – proces și așa târziu și cu greu pus în mișcare – mai are un efect nefericit. Exasperați, unii recurg la gesturi de ocolit într-o democrație – greva foamei. Dezgustați de spectacolul unei indiferențe ce pare programată, alții se adresează șefului statului, care, într-un caz precum cel de față, nu are la îndemână decât un număr limitat de pârghii.

În felul acesta riscăm să devenim cu toți – de la petiționari la cei cărora le sunt adresate apelurile noastre – părtașii unei diversiuni. Așa cum vinovăția colectivă este, printre altele, și o diversiune prin care nimeni nu mai este vinovat de nimic, tot așa, invocarea neîntreruptă a viciilor de procedură ori a tehnicalităților devine o abandonare a adevărului.

Nu vă cer să încălcați legea, vă cer să o înnobilați. În cauze cu mize foarte mari, complicate de încărcături politice explozive, noblețea legii nu vine din comoditatea inerțiilor de tot felul; vine din asumarea unui risc necesar în administrarea ei.

Așa cum există dexteritatea de a arunca  mingea spre coșul de baschet, există și  îndemânarea de a arunca diversiunea la coșul de gunoi. Pe prima ați dovedit-o cu prisosință; sunt sigur că pe a doua o puteți dobândi rapid. A deveni o campioană a dezăpezirii adevărului nu poate fi mai nesemnificativ decât un titlu național la baschet. Succes!

Cu mulțumiri pentru atenția acordată acestor rânduri,

 Dorin Tudoran

Washington, DC

7 februarie 2010

Anunțuri

3 răspunsuri to “SCRISOARE DESCHISĂ ADRESATĂ DOAMNEI LAURA CODRUȚA KöVESI”

 1. victor L Says:

  Asemenea initiative, ca a dvoastra, trebuie intreprinse de cit mai multi, de cit mai multe voci cu ecou.
  Dezabuzarea, datul din mina a lehamite nu foloseste.
  Felicitari pentru perseverenta.

 2. Forumul de la Neptun Says:

  …„ numai 16 ani de crimele unui decembrie atât de cumplit și la 17 ani de banditismul celor ce au dorit să oprească istoria” –…

  Iata intr-adevar 2 evenimente care au determinat istoria Romaniei. De acord cu dvs., cu remarca ca acel „banditism” va fi fost provocat, de data asta, nu in sens Toynbee sau Blaga…. Doresc doar ca si dvs. sa fiti de acord cu noi ca incepand cu octombrie 2008 cand Occidentul a implicat Statul in salvarea propriilor economii, ceea ce interzisese Europei de Est si „ lumii libere” in general, timp de 18 ani ( pentru spatiul ex-CAER ), seamana tot a „ banditism „ ( 3,5 milioane de dezradacinati nu sunt de-ajuns pentru cazul Romaniei? ). Ceea ce e evident neadevarat. De aceea va propun o reconciliere in numele NE-BANDITISMULUI…Asta neansemnand ca cei ce au incalcat legea nu trebuie sa plateasca. Punctual insa, cu martori, cu dovezi, asa cum vedem in filmele americane ca se face justitia. Global, provocarea de la mineriade, poate conta mult in BILANTUL ADEVARULUI GLOBAL, atat timp cat MINERIADELE GLOBALE ALE DISTRUGERII PIETELOR „ noilor state libere „ ( in anii 90 aceastea erau in „Noua Europa” ), nici macar n-au fost provocate….S-au mai bine zis, au fost provocate de prostia noastra ( cum bine scriati, ramanand „ fraieri in istorie” )…Dovada ? EVOLUTIA CHINEI !

  Referitor la aceasta scrisoare deschisa, ar tebui creata una „in oglinda” pentru Presedintele FMI. Nu o mai fac. Am demonstrat in scrisoarea deschisa catre presedintele Obama ( „in oglinda” fata de cea a dvs. catre presedintele Basescu ) de pe materialul anterior, ca e posibil orice, atat in lumea ne-banditismului, cat si in cealalta…..Intr-un comentariu la primul dvs. material din acest blog, „Luxul indiferentei” am oferit si explicatii contextuale mai ample, valabile si pe axa Procuratura Romana – FMI ( feb 7, 2010, la 06.18 )

  Am finalizat corelarea cu articolul din „ Romania Libera „ la care ati facut referire in „Luxul indiferentei”, primul dvs. material postat. Tot acolo voi posta si comentariul trimis pentru acel articol, care, dupa cca. 6 ore, inca nu a fost acceptat la moderare de cei de la „Romania libera”.

  In final, vom posta mereu in interventiile noastre, singulare, pe materialele dvs., aceasta fraza : Cred ca cel mai bine ne defineste motivatia noastra, a “ incertocratilor “ acestui blog, acel titlu al primului dvs. material “ Luxul indiferentei”…Fiind “saraci”, nu ni-l putem permite. De aceea, “fluierand in Biserica certocratiei “, vom folosi primul dvs. material pentru postarea evolutiva a unui PLAN DE SALVARE A INCERTITUDINII. In primele etape, plecand de la cateva simple certitudini : Romania, context global, recuperarea vitalitatii economice a tarii prin recuperarea vitalitatii umane a cetatenilor. Mijlocul folosit ? Intalnirea anuala “Divanurile Tomitane” si comunicarile asociate ei.

 3. Radu Humor Says:

  Scufita Rosie este surprinsa de padurar, care incearca sa abuzeze de ea:
  – Ce umbli fa prin padure, cauti clienti ?
  -Nu ! Merg cu mancare la bunica …
  – Minti ! Unde ti-e cosul !
  – Uite-aici, pe frunte….

  Mi se pare ca fara sa vreti ati bagat-o in „pat” si pe procuroarea generala.
  Iar la sah, cu un asemenea final nu exista invingator :rool:

Comentariile sunt închise.


%d blogeri au apreciat asta: