MESAJ ADRESAT DOMNULUI TEODOR MĂRIEȘ

Domnului Teodor Mărieș

Președinte

Asociația 21 Decembrie 1989

 

Dragă Domnule Mărieș,

Vă scriu pentru a  vă repeta rugămintea pe care v-am adresat-o la București, în timpul conferinței de presă din 18 ianurie  – spre binele tuturor, încetați, vă rog, greva foamei!

Mesajul Dumneavoastră este limpede. Capacitatea Dumneavoastră de a vă sacrifica pentru un principiu – de nepus la îndoială.  Semnificația supliciului la care v-ați autoexpus – de neprețuit.

O țară cu prea mulți eroi riscă să rămână cu prea puțini cetățeni. În România sunt prea puțini cei care înțeleg spusele unui faimos judecător – funcția cea mai înaltă în stat este aceea de simplu cetățean. Și tot în România sunt prea mulți cei indiferenți la eroismul celor extrem de puțini.

Vă cer să renunțați la greva foamei, căci România are nevoie de cetățeanul Teodor Mărieș. Pe eroul Teodor Mărieș l-ar uita a treia zi după înmormântare. Avem nevoie să vă ținem minte, nu să vă uităm.

Un stat de drept se consolidează cu efortul celor vii și incomozi. În cazul Dumneavoastră, moartea ar fi o soluție a comodității și o victorie a netrebniciei. V-aș rămâne profund îndatorat dacă ați alege să rămâneți incomod.

Vă îmbrățișez și sper să cântăriți cum se cuvinte rugămintea mea.

 Dorin Tudoran

Washington, DC

7 februarie 2010

 

Anunțuri

19 răspunsuri to “MESAJ ADRESAT DOMNULUI TEODOR MĂRIEȘ”

 1. Liviu Antonesei Says:

  Iubite Domnule Teodor Maries, ma alatur lui Dorin Tudoran si va rog sa incetati greva foamei. Ma tem ca unii, care nu va sint cu siguranta prieteni, asteapta in deznodamint fatal, iar pentru lupta d-voastra, ar fi ultimul lucru de dorit. Cred ca ar trebui sa acceptati proprunerea liderului Sindiactelui studentesc din Cluj, o greva a foamei in lant ar putea fi un factor de presiune asupra nesimititelor noastre autoritati la fel de puternic. Va rog dij inima, ascultati-l pe Dorin, ascutati-ma si pe mine, ascultati-ne pe toti cei care aven nevoie de d-voastra viu, nevatamat, puternic. Dumnezeu sa va binecuvinteze.

 2. Dorin Tudoran Says:

  @Liviu Antonesei

  Liviu,

  Iti multumesc pentru a te fi alaturat apelului meu.

  Cu drag,

  Dorin

 3. Daca_nu_nu Says:

  Nu-l cunosc pe dl Teodor Mărieş decât din presă, dar, în urma celor ce-am aflat despre domnia sa, m-am alăturat mereu acelor voci care-au strigat cu-ngrijorare că această modalitate de protest este pe cât de nebunească, pe atât de nedreaptă pentru cel care-o săvârşeşte.
  Dl Mărieş are, cu siguranţă, suficiente şi întemeiate motive să aleagă această formă de manifestare, în ciuda apelului general la cumpătare.
  În acelaşi timp, însă, dl Mărieş trebuie să înţeleagă că, viu, este mai util cauzei sale, decât mort.

 4. Forumul de la Neptun Says:

  Stimate Domnule Teodor Maries,

  Il voi ruga maine pe d-nul Vasile Paraschiv sa-mi dea nr. dvs. de telefon. Retin cum un ziarist francez, Bernard Poulet daca nu ma insel, l-a cautat pe acesta atunci cand se stia ca d-nul Paraschiv avea probleme cu Adevarul „ umanismului socialist”….Acum, cand suma de probleme si de Adevaruri necesare Romaniei se pare ca s-a dublat ( au ramas aproape intacte cele vechi, dar au venit altele noi mai abitir, asociate „ pragmatismului capitalist „….), avem nevoie cu atat mai mult sa ne cautam unii pe altii. Si nu ma refer la extreme, la individualitati. Ma refer la cei care gandim in termeni de necesitate a multimilor, a grupurilor. Ma gandeam ca o greva a foamei sperie pentru ca un om poate ingrozi lumea prin sacrificiul sau pentru un Adevar refuzat de societate sau elite.
  Ce-ar putea insemna o greva a Adevarului ? De minciuna nu se poate muri…., individual. O tara insa, un grup, poate sucomba din cauza minciunii. Celelalte tari, s-ar ingrozi daca o tara ar sucomba ….?

  Cum se poate lupta impotriva minciunii ? Cu multa energie, d-le Maries ! Avem nevoie de energia dvs. ! Si pentru restul de Adevar necesar Romaniei !

  Inchei, ca in fiecare comentariu, cu un mesaj catre d-nul Dorin Tudoran : In final, vom posta mereu in interventiile noastre, singulare, pe materialele dvs., aceasta fraza : Cred ca cel mai bine ne defineste motivatia noastra, a “ incertocratilor “ acestui blog, acel titlu al primului dvs. material “ Luxul indiferentei”…Fiind “saraci”, nu ni-l putem permite. De aceea, “fluierand in Biserica certocratiei “, vom folosi primul dvs. material pentru postarea evolutiva a unui PLAN DE SALVARE A INCERTITUDINII. In primele etape, plecand de la cateva simple certitudini : Romania, context global, recuperarea vitalitatii economice a tarii prin recuperarea vitalitatii umane a cetatenilor. Mijlocul folosit ? Intalnirea anuala “Divanurile Tomitane” si comunicarile asociate ei.

 5. mariusmioc Says:

  Comentam şi la articolul cu scrisoarea către Băsescu, calea de urmat nu este greva foamei ci plîngeri către Consiliul Superior al Magistraturii, conform Legii 303/2004. Aceste plîngeri trebuie să fie foarte concrete – cerem sancţionarea procurorului X care tărăgănează nejustificat dosarul Y – nicidecum chestii generale şi vagi de tipul „vrem adevărul despre revoluţie”.

  • Dorin Tudoran Says:

   @mariusmioc

   Va multumesc pentru sugestie. Ea a mai fost facuta conducerii Asociatiei 21 Decembrie 1989.

 6. Vasile Gogea Says:

  Nobile Domn Teodor Maries,
  daca veti suspenda greva foamei, ne veti fi un infrint! Adevarul despre vinovatia pentru mortii din Decembrie 1989 trebuie adjudecat de oameni vii, cu forta morala a exemplului lor personal pe care ati probat-o mai mult decit suficient!
  Imi permit sa va relatez ceva despre mine:
  in 1991 am facut si eu o greva a foamei, doar de 10 zile, pentru o cauza mult mai „abstracta”! Nici astazi nu am revenit la o greutate normala. Am fost pus in situatia de a nu putea dona singe unei rude (desi aveam grupa sangvina necesara) din cauza ca eram subponderal!
  Dumneavoastra mai aveti de „donat” mult „singe moral” anemicei noastre fiinte civice.
  Daca nu puteti hotari altfel, Va rog luati in calcul si posibilitatea sa „preiau” eu, un numar de zile protestul D-voastra, pentru a va reface intr-o oarecare masura.
  Sper, din tot sufletul, ca veti lua decizia cea mai inteleapta!
  Dumnezeu sa va lumineze si sa va dea putere!

  • Dorin Tudoran Says:

   @ Vasile Gogea

   Vasile,

   Iti multumesc pentru acest mesaj transmis dlui Maries prin intermediul acestui blog. Venint de la un om ca tine, mesajul are o semnificatie deosebita.
   In ceea ce priveste preluatul unor zile de protest pe calea grevei foamei, mai intelept este sa nu mai apelam la aceasta forma de prostest si sa gasim modalitati de alta natura.

 7. blogideologic Says:

  Este bine-cunoscută modulaţia lentă a atitudinii eurasiatice faţă de sinucidere, de la Est la Vest. În Japonia, sinuciderea prin harakiri este chiar onorabilă, în timp ce creştinismul occidental, biserica romano- catolică în particular, o interzice cu desăvârşire. Între cele două atitudini total contrare, se află atitudinea intermediară a unor popoare turcice din Asia Centrală: sinuciderea trebuie precedată de povestirea necazurilor în prezenţa unei pietre; doar dacă piatra se va sparge auzind atâta suferinţă îndurată, abia atunci sinuciderea e îngăduita. Un ecou al acestui eres îl întâlnim în cântecul nostru cel vechi: „Piatra, piatra de e piatră, şade jumătate-n apă, o calcă carul şi crapă, of, of, of, of, inima mea multe rabdă”.

 8. mihai rogobete Says:

  Rămânem mai puţini şi mai slabi, dle. Teodor Maries, fără curajul şi tenacitatea dv. Deja sunteţi o cauză, nu vă mai aparţineţi. Sunteţi deja mulţi şi scadenţa s-a vizibil împuţinat. Marele rol vă aşteaptă.

  • Dorin Tudoran Says:

   @mihai rogobete

   Va multumesc pentru acest mesaj transmis dlui Maries prin intermediul acestui blog.

 9. Florin Halalau Says:

  L-am întîlnit pe domnul Mărieş la un miting de protest împotriva afirmaţiei nefericite a lui Mihai Răzvan Ungureanu, făcută pe vremea cînd era Ministru de Externe, cum că limba vorbită de basarabeni este „Light Romanian”. Avem nevoie de asemenea oameni în viaţa publică românească.

  • Dorin Tudoran Says:

   @ Florin Halalau

   Va multumesc pentru postarea acestui mesaj. Sper ca dl Maries sa asculte de indemnurile noastre.

 10. Vasile Gogea Says:

  Perfect de acord!
  In acelasi timp (poate in alta „durata”), nu vreau ca linistea „clanului” meu sa se intemeieze pe „ne-linistea” altcuiva!
  Sper din tot sufletul ca D-l Maries va lua decizia invingatorului de drept:a mobilizat, totusi, o solidaritate impotriva unei complicitati!

 11. Virgil Says:

  Buna dimineata

  Daca ne gandim ca pentru moartea lui Călin Nemeş nici un politician nu se simte cu constiinta incarcata iar „societatea civila” este mai degraba preocupata sa-si plateasca sinecurile (cu cateva exceptii notabile) mi se pare ca domnul Maries „greseste” intr-un anumit fel prin faptul ca da margaritare la porci.

  Insist pe ideea ca gestul domnului Marfies este admirabil gest pe care multi dintre noi nu suntem in stare sa-l facem dar trebuie sa ne gandim si la finalitatea acestui gest. De aceea cred ca domnia sa trebuie sa inceteze aceasta greva a foamei pentru ca nu va rezolva nimic ducand-o la extrem

  • Dorin Tudoran Says:

   @ Virgil

   Va multumesc pentru sprijinirea apelului prin care-l rog pe dl Maries sa renunte la greva foamei.

   Da, Calin Nemes este probabil unul din cele mai cutremuratoare exemple de cum tratam pe cei putin ce chiar s-au sacrificat pentr o idee pe care, chipurile, toti romanii o nutreau atunci.

   Aflat in Romania la mijlocul lui ianuarie, i-am pomenit si eu numele in cateva randuri. La Botosani, l-a invocat si dl Varujan Vosganian. Dar asta inseamna un pic mai mult decat… nimic.

 12. vasgar Says:

  Domnule Teodor Maries,

  Va rog mult sa incetati greva foamei. Aveti toata admiratia mea, dar sacrificandu-va le oferiti o sansa in plus ticalosilor.

  • Dorin Tudoran Says:

   @ vasgar

   Multumesc foarte mult pentru a-ti fi adaugat vocea la apelul meu catre dl Maries!

 13. Radu Humor Says:

  De ce sa se sacrifice Theodor Maries ?
  Jertfele pot fi facute si altfel :
  pe acelasi altar poate fi si victima si vrajmasul…..

Comentariile sunt închise.


%d blogeri au apreciat asta: