SCRISOARE DESCHISĂ

Excelenței Sale

Domnului Traian Băsescu

Președintele României

 

 

                Excelență,

                Ați promis la începutul celui de al doilea mandat că veți fi președintele tuturor românilor. V-am crezut, continuu să vă cred și doresc să am încredere în dumneavoastră în anii ce vin.

                A fi astăzi șeful statului român înseamnă a fi, deopotrivă, președintele românilor scăpați cu viață în decembrie 1989 ca și al celor uciși atunci.

                Cei care v-au votat au pus în mâinile dumneavoastră și liniștea pe care o așteaptă morții lor. Cei care nu v-au votat așteaptă și ei liniște pentru morții lor. Cine nu își îngroapă morții cum se cuvine nu merită să trăiască.

                Dați celor uciși liniștea pe care nu și-o găsesc; celor vii – liniștea că merită să trăiască.

                Fiți cel ce oferă României șansa de-a nu mai sări dintr-o obsesie în alta. Altfel ne transformăm într-un popor de somnambuli și, odată ajunși pe streașina casei, abisul ne poate înghiți în orice clipă.

                Celor ce au ucis la ordin, oferiți-le liniștea că nu li se va mai da vreodată un asemenea ordin. Celor ce au ordonat să se tragă în semenii lor, oferiți-le certitudinea că știm cine sunt, dar și liniștea că în ei sau în urmașii lor nu se va trage vreodată.

                Timp de peste două decenii, reconcilierea națională a fost imposibilă fiindcă a fost propusă tocmai de cei ce au victimizat. Reconcilierea națională nu poate fi oferită decât de victime.

                 Fiți cel ce mediază trecerea ramurei de măslin din mâna celor crucificați în mâna celor ce au crucificat. Câtă vreme în România o mână tremură de indignare și alta de teamă, reconcilierea națională rămâne un motiv de spaimă, nu unul de liniște.

                 Fiți cel ce dă acestei țări șansa de a nu mai tremura, căci ușa spre normalitate aproape că a sărit cu totul din balamale.

                                                                                                                                                                Vă mulțumesc,

                                                                                                                                                                Dorin Tudoran

                                                                                                                                                                5 februarie 2010

                                                                                                                                                                Washington, DC

Anunțuri

63 răspunsuri to “SCRISOARE DESCHISĂ”

 1. skorpion Says:

  Celor ce au ucis la ordin, oferiți-le LINISTEA că nu li se va mai da vreodată un asemenea ordin. Celor ce au ordonat să se tragă în semenii lor, oferiți-le certitudinea că știm cine sunt, dar și LINISTEA că în ei sau în urmașii lor nu se va trage vreodată.

  Linistea este o metafora????

  Ati vrut sa spuneti puscarie???
  🙂

 2. Dorin Tudoran Says:

  una este s-ai trimiti pe cei vinovati in puscarie, alta este sa-i impusti cum au impuscat ei pe altii.

  impuscaturile nu sunt „metafore”, iar cei ce invita la impuscaturi nu de liniste sunt preocupati.

  reconciliere nationala prin impuscaturi este un proiect utopic.

 3. skorpion Says:

  buna seara,

  1. nu am spus ca vreau impuscaturi, doamne fereste;

  2. am vrut (poate acum este prea tirziu – desi poate nu) doar JUDECATA si SENTINTA => dupa gratii.

  3. nu am pomenit absolut deloc cuvintul „impuscaturi”!

  🙂

 4. Dorin Tudoran Says:

  @ skorpion

  Corect, nu ati pomenit. Dar va intrebati daca „linistea” era o metafora.

  Nu era. Una este sa-i spui soldatului care a avut ordin sa traga si a gresit tragand ca va fi executat pentru asta, si alta este sa stie ca nimeni nu va trage in el, chiar daca poate fi pedepsit pentru ce a facut.

 5. Sorin ILIESIU Says:

  In completare:

  Comunicat de presa

  Maine se vor împlini 100 de zile de grevă a foamei pentru Adevăr făcute de Teodor Mărieş anul trecut şi anul acesta (4 aug. – 18 oct. 2009 şi 12 ian. – 5 feb. 2010).

  D-na Ana Blandiana – preşedinte fondator al Memorialului Victimelor Comunismului şi al Rezistenţei de la Sighet, şi D-l Romulus Rusan – directorul Centrului Internaţional de Studii asupra Comunismului, au trimis recent D-lui Traian Băsescu – Preşedintele României , scrisorile de mai jos în sprijinul soluţionării favorabile a dezideratelor societăţii româneşti pentru care Teodor Mărieş, preşedintele Asociaţiei 21 Decembrie 1989, se află în greva foamei.

  Asociaţia 21 Decembrie 1989. Departamentul de presă.

  ______ ///____________________

  Domnului Traian Băsescu – Preşedintele României

  Stimate Domnule Preşedinte,

  Vă scriu, în calitatea mea de preşedinte fondator al Memorialului Victimelor Comunismului şi al Rezistenţei de la Sighet, în legătură cu greva foamei în care a reintrat Teodor Mărieş pentru a obliga justiţia română să se supună hotărârii CEDO de predare a dosarelor revoluţiei organizaţiei „21 Decembrie” şi a face astfel un prim pas spre aflarea adevărului despre un moment esenţial al istoriei noastre recente.

  Indiferent dacă au fost ucişi de către cei ce n-au avut curajul să-l părăsească pe Ceauşescu sau de către cei care au avut nevoie de crime pentru a-l moşteni, morţii revoluţiei sunt victime ale comunismului, iar dumneavoastră sunteţi cel ce a dat citire în Parlamentul României, la 18 decembrie 2006, actului de condamnare a comunismului. Fără deschiderea arhivelor şi fără eradicarea minciunii pe care s-a întemeiat şi care a întreţinut puterea primilor ani de după ’89, acest act ar rămâne o formă fără fond.

  „Cazul Mărieş” nu pune în discuţie doar viaţa unui om, ci însăşi existenţa statului de drept care ar trebui să fie ţara al cărei preşedinte sunteţi.

  Stimate Domnule Preşedinte, Albert Camus spunea că libertatea este dreptul de a spune adevărul. Vă scriu cu speranţa că veţi reuşi, la începutul acestui al doilea mandat al Dvs., să daţi românilor libertatea şi în acest sens,

  Ana Blandiana

  Bucureşti, 1 februarie 2010

  _________________________________

  Domnului Traian Băsescu – Preşedintele României

  Stimate Domnule Preşedinte,

  Tocmai în aceste zile lucrez la finalizarea unui dicţionar al celor decedaţi în închisorile, lagărele de muncă, deportările şi locurile de domiciliu forţat, incluzând peste 20 000 de victime ale comunismului. Partea finală a acestei Cărţi a Morţilor este dedicată celor peste 1100 de morţi în timpul evenimentelor din decembrie 1989.

  Ceea ce m-a izbit parcurgând, nume de nume, acest imens pomelnic al celor ce şi-au pierdut viaţa în numele libertăţii este marea lor diversitate: adolescenţi şi pensionari, muncitori şi artişti, femei casnice ucise în locuinţa lor sau militari în termen împuşcaţi în urma unor ordine haotice. Toţi îşi cer dreptatea, după ce s-au sacrificat pentru libertate.

  Dacă mă gândesc bine, este cea mai mare densitate de oameni ucişi într-un termen atât de scurt: din 17 decembrie până spre sfârşitul lui decembrie 1989.

  Iată de ce vă rog ca, în continuarea demersurilor pe care le-aţi întreprins cu câteva luni în urmă, să faceţi tot ce intră în prerogativele Dvs. prezidenţiale pentru ca dosarele revoluţiei să fie redate în întregime celor ce au obţinut acest drept de la CEDO: revoluţionarilor români.

  Preşedintele Asociaţiei „21 Decembrie”, dl Teodor Mărieş, a declarat din nou greva foamei, după ce mai parcursese acest calvar, timp de 74 de zile, cu puţin timp în urmă. Scopul său este de a obţine ultimele pagini necesare pentru ca dosarul revoluţiei să fie complet.

  Sunt convins că veţi fi alături de el, după cum sunt toţi ce iubesc libertatea şi dreptatea.

  Vă mulţumesc,

  1 februarie 2010

  Romulus Rusan

  fost membru al Comisiei Prezidenţiale pentru Analiza Dictaturii Comuniste din România

  Fundaţia Academia Civică

  Bucureşti, Calea Moşilor nr. 132, et. 1, cod 020 882, sector 2

  Tel. 021/3129852; fax: 021/3125854

  e-mail: acivica@memorialsighet.ro

 6. Dorin Tudoran Says:

  @ Sorin ILIESIU

  Multumesc, Sorine!

 7. neamtu tiganu Says:

  nea Dorine, naivitatea matale ie induiosatoare.
  Bre sa stii ca io nu fusei dizident si pa vremea ca aia cind aia, vai de mama lor, putrezau prin inchisori, sau altii, vai de curu lor, tremurau ca vor fi ridicati, io eram preocupat de muieri, mai ales brunete, da si blonde si mai ales roscate, pistruiate si cu pometi mari, da si de bautura si fotbal.
  Am avut si io un puseu de vitejie la marea ingramadeala din decembrie da mi-a trecut repede. Da tocma d-aia zic, precum englezu ala betiv si gras, niciodata atit de multi nu au datorat atit de mult, atitor de putini.

  Nea Dorine, pulimea a invins, ca intotdeauna, ridicarea in slavi a ieroilor nu face decit sa dezvaluie micimea „oamenilor de bine”. Nu ie loc de nici o reconciliere, poporu vrea singe, scapa cine poate, cine nu-i cu noi e impotriva noastra, revolutia isi maninca copii, as mai avea o multime de vorbe dastepte, da ie tirziu.

  • Dorin Tudoran Says:

   @ neamtu tiganu

   sangele nu tine nici de foame, nici de cald, nici de acoperis pe casa, nici de casa, etc.

   corect – niciodata atat de multi nu au datorat celor atat de putini. ar fi, totusi, un progres daca cei ce datoreaza atat de mult nu ar deveni si mai multi, iar cei carora le datoram atat de mult vor deveni o specie ce se stinge…

   daca nu e loc de nici o reconciliere, numele Romaniei de maine este Biafra…

 8. Liviu Antonesei Says:

  Vint bun la pupa, frate!

 9. virgil Says:

  Domnule Tudoran

  este dreptul dumneavoastra sa acordati incredere cui doriti dar sincer sa fiu eu nu cred ca este posibil asa ceva.

  Numai ganditi-va ca oameni ca gen Badalan (este primul care imi vine in minte) a fost avansat tot timpul si apoi deputat sau senator nici macar nu au dat nas in nas cu procurori.

  Si ca el sunt o gramada de alti oameni (daca le poti spune oameni) care cu vinovati mai mici sau mai mari s-au refugiat in politica doar pentru a fi aparati.

  Vom scapa (eventual) de comunisti si comunism cand toti cei implicati in acea oranduire vor fi „oale si ulcele” Tare ma tem ca mostenitorii lor vor fi facuti din acelasi aluat iar daca ne uitam la „tineretul” politic observam ca pe alocuri ii intrec in obraznici si tupeu dar si in incompetenta .

 10. Dorin Tudoran Says:

  @ Liviu Antonesei

  Eu nu conduc nici un vapor; nici macar o luntre. Altii au nevoie de vant bun la pupa, altfel marea inghite totul…

 11. virgil Says:

  Si apropos de reconciliere?

  Despre ce reconciliere putem vorbi cand cei vinovati nu au inceput cu cuvantul IERTARE ci cu tot soiul de scuze care mai de care mai gogonate.
  Cum credeti ca cel care a a stat ani de zile in puscarie sau deportati in Baragan in mijlocul campului il poate ierta pe cei care i-a adus acolo pentru vinovatii de multe ori inchipuite.

  Chestia asta este mai mult decat o naivitate este o greseala . Bine nu trebuie sa ne facem singuri dreptate cu parul (desi la un moment dat pare singura solutie) dar nu cred ca este posibil in conditiile in care aparatul judecatoresc ii contine chiar pe calai .

 12. virgil Says:

  si cum credeti ca va fi posibila o reconciliere intr-o tara unde oameni ca Mona Musca au fost linsati si supus oprobiului public in timp ce securisti cu legitimatie (Ex Silvian Ionescu) au parte de demnitati minsteriale. Si ca Silvian Ionescu sunt multi alti (aruncati o privire in armata servici secrete si politie)

  Eu cred ca aceasta reconciliere va fi un fake asa cu a fost si condamnarea comunismului facuta de o comisie care a avut in frunte ei un fost comunist (ma refer la Tismaneanu)

  Nu poti pune hoti sa judece alti hoti chiar daca primi sau „pocait”

 13. Sorin ILIESIU Says:

  STIRE AGERPRES difuzata acum cateva minute:

  Scrisoare către preşedintele Băsescu de la Ana Blandiana, Romulus Rusan şi Dorin Tudoran

  Bucureşti, 5 feb 2010 /Agerpres/ – Scriitorii Ana Blandiana, Dorin Tudoran şi Romulus Rusan – i-au făcut un apel scris preşedintelui Traian Băsescu pentru a interveni în soluţionarea de către justiţie a revendicărilor faţă de care preşedintele Asociaţiei 21 Decembrie, Teodor Mărieş, a intrat din nou, din 12 ianuarie, în greva foamei.

  Cei trei au subliniat faptul că sâmbătă, 6 februarie, se împlinesc în total o sută de zile de greva foamei pentru Teodor Mărieş.

  ‘Stimate domnule preşedinte, vă scriu, în calitatea mea de preşedinte fondator al Memorialului Victimelor Comunismului şi al Rezistenţei de la Sighet, în legătură cu greva foamei în care a reintrat Teodor Mărieş pentru a obliga justiţia română să se supună hotărârii CEDO de predare a dosarelor Revoluţiei organizaţiei ’21 Decembrie’, şi a face astfel un prim pas spre aflarea adevărului despre un moment esenţial al istoriei noastre recente. (…) Morţii revoluţiei sunt victime ale comunismului, iar dumneavoastră sunteţi cel ce a dat citire în Parlamentul României, la 18 decembrie 2006, actului de condamnare a comunismului. Fără deschiderea arhivelor şi fără eradicarea minciunii pe care s-a întemeiat şi care a întreţinut puterea primilor ani de după ’89, acest act ar rămâne o formă fără fond. ‘Cazul Mărieş’ nu pune în discuţie doar viaţa unui om, ci însăşi existenţa statului de drept care ar trebui să
  fie ţara al cărei preşedinte sunteţi’, spune Ana Blandiana în apelul său către şeful statului.

  La rândul său, Romulus Rusan, fost membru al Comisiei Prezidenţiale pentru Analiza Dictaturii Comuniste din România, l-a rugat pe preşedintele Traian Băsescu să fie alături de cei care iubesc dreptate şi libertatea. ‘Tocmai în aceste zile lucrez la finalizarea unui dicţionar al celor decedaţi în închisorile, lagărele de muncă, deportările şi locurile de domiciliu forţat, incluzând peste 20 000 de victime ale comunismului. Partea finală a acestei ‘Cărţi a Morţilor’ este dedicată celor peste 1.100 de morţi în timpul evenimentelor din decembrie 1989. Ceea ce m-a izbit parcurgând, nume de nume, acest imens pomelnic al celor ce şi-au pierdut viaţa în numele libertăţii este marea lor diversitate: adolescenţi şi pensionari, muncitori şi artişti, femei casnice ucise în locuinţa lor sau militari în termen împuşcaţi în urma unor ordine haotice. Toţi îşi cer dreptatea, după ce s-au sacrificat pentru libertate. (…)
  Iată de ce vă rog ca, în continuarea demersurilor pe care le-aţi întreprins cu câteva luni în urmă, să faceţi tot ce intră în prerogativele dvs prezidenţiale pentru ca dosarele Revoluţiei să fie redate în întregime celor ce au obţinut acest drept de la CEDO: revoluţionarilor români’, a spus Romulus Rusan.

  Scriitorul Dorin Tudoran reaminteşte că şeful statului a promis, la începutul primului său mandat, că va fi preşedintele tuturor românilor, subliniind că el nu a încetat să creadă în aceasta.

  ‘A fi astăzi şeful statului român înseamna a fi, deopotrivă, preşedintele românilor scăpaţi cu viaţă în decembrie 1989 ca şi al celor ucişi atunci. Cei care v-au votat au pus în mâinile dumneavoastra şi liniştea pe care o aşteapta morţii lor. Cei care nu v-au votat aşteapta şi ei linişte pentru morţii lor. Cine nu îşi îngroapa morţii cum se cuvine, nu merită să trăiască. Daţi celor ucişi liniştea pe care nu şi-o găsesc; celor vii – liniştea că merită să trăiască. Fiţi cel ce ofera României şansa de-a nu mai sări dintr-o obsesie în alta. Altfel, ne transformăm într-un popor de somnambuli şi, odată ajunşi pe streaşina casei, abisul ne poate înghiţi în orice clipă. Celor ce au ucis la ordin, oferiţi-le liniştea că nu li se va mai da vreodată un asemenea ordin. Celor ce au ordonat să se tragă în semenii lor, oferiţi-le certitudinea că ştim cine sunt, dar şi liniştea că în ei sau în
  urmaşii lor nu se va trage vreodată’, a subliniat Dorin Tudoran în apelul său către şeful statului.

  Potrivit acestuia, ‘timp de peste doua decenii, reconcilierea naţională a fost imposibilă fiindcă a fost propusă tocmai de cei ce au victimizat’. ‘Reconcilierea naţionala nu poate fi oferita decât de victime’, spune Dorin Tudoran.

  Ana Blandiana este director al Fundaţiei Academia Civică, iar Romulus Rusan deţine funcţia de director al Centrului Internaţional de Studii asupra comunismului.

  Dorin Tudoran este scriitor, ziarist şi analist politic. A emigrat în Statele Unite în 1985 după câţiva ani de dizidenţă şi o grevă a foamei de 40 de zile. Pe 15 ianuarie 2010, Dorin Tudoran a fost distins cu Premiul Naţional de Poezie ‘Mihai Eminescu’ pentru Opera Omnia, printre laureaţii acestui premiu fiind Ana Blandiana, Ştefan Augustin Doinaş, Şerban Foarta, Gabriela Melinescu, Emil Brumaru, Mircea Ivănescu, Gellu Naum şi Mihai Ursachi.

 14. Dorin Tudoran Says:

  @ virgil

  Reconciliera nu inseamna iertare. Inseamna mai degraba o cale care ma ajuta pe mine, victima de ieri, sa nu devin calaul de maine.

  In acest spatiu de neagresiune, justitia trebuie sa-si faca datoria.

  Cum bine spuneti, a ne face siguri dreptate cu parul nu este calea cea mai buna. Chiar si atunci cand simtim ca altfel dreptate nu se va mai face vreodata, a pune mana pe par inseamna ca si altii vor pune mana pe par. In felul acesta dispar si padurile si totul devine o balta de sange.

  Nu mi se pare un viitor de dorit.

 15. virgil Says:

  Domnule Tudoran
  „Reconciliera nu inseamna iertare. Inseamna mai degraba o cale care ma ajuta pe mine, victima de ieri, sa nu devin calaul de maine.” Da dar asta se poate face numai cu o justitie adevarata si prin pedepsirea macar simbolica a celor care au fost trup si suflet acestui sistem. Insa tare ma indoiesc ca in absenta unui sistem de referinta nealterat (ex RDG +RFG) va fi doar un prilej de aratat bahmuteanca asa cum bine ati scris in articolul anterior.

  • Dorin Tudoran Says:

   @ virgil

   Indiferent al cui ar fi blogul, un text postat pe blog nu poate sa vorbeasca despre toate cele ramase nerezolvate de doua decenii.

   Calitatea Justitiei in Romania este o tema ce poate face obiectul catorva carti mai groase ca Biblia.

   Aratatul bahmutencei – de fiecare din cei ce se perinda pe la putere – nu va rezolva nimic; tot ce va face va fi sa cronicizeze boli care se afla aproape in stadiu de cangrena…

 16. Radu Humor Says:

  Desi asemeni lui @ Virgil ma indoiesc de eficacitatea acestor ganduri trimise de catre niste somitati politico-literare , unei nulitati socio-morale, in speranta ca vor primi macar un raspuns, demersurile mi se par necesare, in sensul ca trebuia indeplinita si o asemenea formalitate de bun simt.
  Schimbarea insa nu vine de acolo, iar de sperante , vorba cuiva, e podul plin 🙄

  • Dorin Tudoran Says:

   @ Radu Humor

   Nu i-am scris presedintelui Traian Basescu pentru a primi un raspuns de la Domnia sa. I-am scris dintr-un motiv cu mult mai important.

 17. Radu Humor Says:

  Teama mi-e ca in scurt timp, imaginea de fundal a blogului, cu cel care paraseste dezamagit si invins o lume pe care n-a putut s-o inteleaga, va ramane singurul semn ca cineva a incercat , fara sa reuseasca, sa schimbe ceva intr-o tara mult prea indepartata….
  De civilizatia dialogului !

 18. virgil Says:

  Domnule Tudoran

  Nu ma intelegeti gresit. Demersul dvs este de laudat si de sprijinit. Problema este ca asemenea multor altor initiative acestea au fost folosite doar pentru a legitima niste impostori (ex condamnarea comunismului cu securisti si activisti de partid in guvern) si a folosi asemenea actiuni in sensul de a ne prezenta niste fake-uri ca fiind realizari dincolo de orice dubiu.

  Si cum credeti ca cel mai scandalagiu personaj politic ca va putea sustine o fara nici un fel de dubii o actiune de o asa complexitate cum este reconcilierea nationala. El nu a fost in stare sa mentina doua coalitii guvernamentale deoarece lupta pentru ciolan a avut prioritate si credeti ca va sustine un astfel de demers. Si am scris aceste lucruri chiar daca inteleg ca nu numai presedintele Romaniei este destinatarul

 19. vasgar Says:

  @Draga Dorin,

  Adevarata si tulburatoare scrisoarea ta. Am citit-o cu durere. Nu stiu daca ai mai scris si altor presedinti romani in acest ani de dupa „intrarea noastra in istorie ca fraieri” (citat din „Kakistocratia”), dar scrisoarea aceasta mi-a amintit de o alta epistola a ta, din 1984, adresata lui N. Ceausescu (si el „excelenta”), in care cereai sa fie respectat dreptul la viata pentru tine si familia ta. Dupa 26 de ani, iata, te adresezi din nou unui presedinte roman, incercand sa-l sensibilizezi la durerea din jur si salvand, poate, o alta viata de om.
  Parca am fi blestemati.

  • Dorin Tudoran Says:

   @ vasgar

   De data aceasta acel „Excelenta” nu poarta nimic ironic in el.

   Daca nu incercam tot ce putem, blestemul nu se rupe de la sine.

   Numai bine.

 20. neamtu tiganu Says:

  Deunazi a fost ziua mea. M-a intrebat nefasta ce vreau cadou. I-am zis un helicopter. Mi-a cumparat un helicopter. Imi place nemaipomenit sa ma joc cu un helicopter.
  Noi barbatii raminem copii mari pin-la adinci batrineti.

 21. mariusmioc Says:

  În actuala situaţie preşedintele nu are pîrghii să influenţeze sau să tragă la răspundere procurorii care nu şi-au făcut treaba în dosarele revoluţiei. Magistraţii sînt independenţi şi relativ ostili preşedintelui după ultimele discuţii legate de salarii şi pensii.

  • Dorin Tudoran Says:

   @mariusmioc

   Nici pe departe o situatie fericita, recunosc.

   Presedintele nu trebuie sa influenteze procurorii, dar are dreptul sa le reaminteasca un lucru simplu: pentru dezapezirea adevarului, nu este un efort prea mare pentru Justitie sa lucreze in trei schimburi, mai ales ca, ani de zile, pentru adevar Justitiadoar s-a facut ca munceste.

   Ostilitatea magistratilor fata de Presedinte este irelevanta. Relevanta este ostilitatea magistratilor fata de Adevar.

   O astfel de ostilitate trebuie sa fie inacceptabila si pentru Presedinte, si, mai ales, pentru noi toti!

 22. Inima-Rea Says:

  Îmi doresc – şi ne doresc – ca demersul vostru conjugat să aibă efectul scontat. Mă gîndesc la toţi 4 – Mărieş, Blandiana, Ruslan, Tudoran: diferiţi ca oameni, ca istorie personală şi ca destin. Dacă aţi găsit acest punct comun – nu c-ar fi singurul – atunci acest punct este important.
  Eu nu cred în eliberarea pe care v-ar aduce-o Adevărul, nici în aceea pe care e de aşteptat să o simţiţi atunci cînd „se va face, în sfîrşit, dreptate”. Cel puţin, nu la oameni trecuţi de 60 şi cetăţeni ai Republicii Literelor. Dar cred că libertatea mea nu-i întreagă dacă demersul vostru conjugat nu are efectul scontat – nu doar „un ecou” – larg, eventual.
  Din cîte mai aflu de pe la prietenul LA, acesta „nu-i decît vîrful icebergului”. Mă-ndoiesc că „Excelenţa sa” n-ar şti măcar cît mine. Anticipîndu-i titanicul curaj, cred că va ocoli ff larg icebergul.

  • Dorin Tudoran Says:

   @ Inima-Rea
   Niciodata nu stii cat de mare este icebergul.

   Niciodata nu stii daca aflarea adevarului iti va conveni ori nu.

   Niciodata nu stii daca nu e cumva „prea tarziu”.

   Dar a nu incerca, niciodata, nimic, e o garantie sigura ca icebergul devine mai mare decat continentul pe care locuiesti si, incet-incet, incepi sa te obisnuiesti cu ideea ca, deh!, sunt bune si adevarurile congelate in burta icebergului, iar de padure si miros de iarba cine isi mai aminteste?

 23. Radu Humor Says:

  Induiosator !
  Acuma ati gasit si vinovatii pentru inzapezirea adevarului- magistratii ! 🙄
  De parca n-ati stii ca acestia lucreaza la comanda de sus si se trezesc sau le dispar de pe masa doar dosarele care” trebuie” ( ca intre timp, isi permit si ei sa mai ia cate o mica initiativa personala functie de interese gras platite, si mai ales in cauze oarecum mai civile, e cu totul alta problema.
  Si daca pe Iliescu l-am inteles ca n-avea nici un interes sa scoata adevarul la lumina(Constantinescu a vrut-dar n-a putut), Basescu a dovedit clar ca trage de timp si ca nu prin scrisori va fi silit sa trimita la magistrati masinile de dezapezit
  drumurile pana la adevar.

  • Dorin Tudoran Says:

   @ Radu Humor
   Cei care accepta sa li se puna sau sa li se ia de pe birou dosare nu pot fi considerati magistrati.

   Ce ar risca un magistrat daca, pus in fata unei comenzi politice de acest fel, ar raspunde astfel „Dumnule Presedinte sau Domnule Prim Ministru sau Domnule Ministru, daca imi mai cereti asa ceva, intr-o ora organizez o conferinta de presa de vi se duce buhul!” ?

 24. Vasile Gogea Says:

  Draga Dorin,
  sunt fara rest alaturi de ceea ce semnifica scrisoarea ta. Ca si scrisorile Anei Blandiana si a lui Romulus Rusan.
  Cum,insa, totdeauna s-a vadit ca „reactia” fara „actie” tinde spre efecte minime, incerc sa-mi imaginez ca, incepind de azi, fiecare roman din cei peste cinci milioane care nu l-au votat pe Traian Basescu si fiecare tot al doilea, din ceilalti cinci milioane care l-au votat, ii vor trimite, pe adresa de la Cotroceni, cite o scrisoare simpla, (cu doar un leu costuri de timbru), configurind fizic, material dimensiunea problemei pe care o are de rezolvat!
  Aceasta ar fi o actiune civica reala, cit se poate de concreta si de legala,
  non-violenta dar ferma.
  „Dati un leu pentru adevar!” – nu va cere nimeni sa va dati viata, dar o viata in minciuna nu face nici doi bani!

  • Dorin Tudoran Says:

   @Vasile Gogea

   Draga Vasile,

   Ma bucur sa vad ca apar idei precum cea oferita de tine. Unora li se va parea inutila, asa cum li se pare si scrisoarea mea – cineva o numeste, cum vezi chiar „o gluma”. Dar fara mici ori mari gesturi civice, chiar nu e vreo speranta de mai bine.

   Actiunii non-viloente „Dati un leu pentru adevar!” i se pot alatura si cei ce l-au votat pe Mircea Geona, si cei care nu s-au dus la vot. Ca adevarul nu este nici al lui Traian Basescu, nici al lui Mircea Geoana, nici al celor ce au votat pe cine au dorit de cuviinta sa voteze. Adevarul este, ca sa mai fac „o gluma”, al tuturor.

 25. Radu Humor Says:

  Facand o paralela , m-as bucura sa n-am dreptate si la fel ca dupa scrisoarea domnului Dorin Tudoran din 1984, tot dupa 5 ani sa-si faca simtit efectul si aceasta scrisoare – 2015 !
  Inca mai cred ca sunt alte mijloace politice care sa scurteze macar la jumatate acest carusel al minciunilor ce incepe sa fie nu numai insultator.
  V-as recomanda si o scrisoare de punere urgenta in functii a celor 100 de tineri pregatiti in afara care sunt in prezent someri de lux.

 26. mihai rogobete Says:

  Albinele bolnave nu zac şi, mai ales, nu mor în stup, ci se îndepărtează, atât cât mai pot, să-şi ferească specia de extincţie. Mai toate animalele de casă dispar când le sună ceasul. Şi izolarea celor afectaţi de incurabila boală a comunismului se supune cutumei; toţi cei cu mintea cangrenată simt că orice tratament e apă de ploaie. „Procesul” politic este colectiv şi de neoprit, dar, într-adevăr, de durată. Nu vă îndoiţi – şi orbii pot să citească diagnosticul pus de istorie. Nu elita este îndepărtată, ci abandonată. Numai să fie elită. Acesta-mi pare să fie mesajul acţiunilor individuale: de îmbărbătare.

 27. neamtu tiganu Says:

  Dorin Tudoran spune:
  februarie 5, 2010 la 20:30
  @ neamtu tiganu
  sangele nu tine nici de foame, nici de cald, nici de acoperis pe casa, nici de casa, etc.
  ++++++++++++++++
  Sa analizam poiezia „noi vrem pamint”, Sa nu dea Dumnezeu cel sfint sa vrem noi singe nu pamint”. ce vrea sa spuie poietu? Cine draq mai vrea azi pamint? Ce sa faci cu pamintu? Trebe sa fie lucrat, nu avem tractoare, nu avem saminta.. si ce ramine? Singele, pai vezi!

 28. victor L Says:

  Felicitari pentru initiativa.
  Mi-e teama ca o actiune prea curajoasa a presedintelui va fi catalogata, iarasi, ca ingerinta in treburile Justitiei. Si Mona Pivniceru n-a murit ca sa piarda ocazia sa i-o mai zica „prezidentului”.

  Ba, mai mult, exista @ Virgil si @ neamtu tiganu.

  E drept, acum, cu un Parlament (o parte) mai favorabil ar putea incerca ceva. Dar vor ei?
  Fara indoiala e nevoie de actiuni ale presedintelui. Trebuie miscat ceva.

  • virgil Says:

   Lictore, uite iti fac „catarul” sa te bag in seama si te intreb: Inca mai suferi de mania persecutie si de criza de lez majestate ? Si acum ca sa te lamuresc (pentru a mia oara) Cel pe care tu il „slujesti” nu are nici capacitatea intelectuala (adica pre limba ta nu-l duce capatana) nici cea morala de a sustine un astfel de demers. Doar nu iti inchipui ca individul pe vapor citea „Critica Ratiunii pure ci cel mult costul biletelor de intrare la muzeele cu felinar rosu.

   Domnule Tudoran O astfel de intiativa mai trebuie sustinuta si de o „societate civila” intransigenta. Insa din pacate „societatea noastra civila” este mult mai sensibila la ceva sinecuri in loc sa sustina valori morale (bine exista si exceptiile de rigoare dar cu cateva flori nu se face primavara

 29. blogideologic Says:

  De ce postez în continuare pe acest blog ? Din stimă pentru omul Dorin Tudoran. Care în această “scrisoare deschisă” dovedeşte o naivitate cumplită. Deşi domnul Dorin Tudoran certifică îndeobşte, chiar la simplă lectură a textelor sale, un IQ mult peste medie, situat chiar în percentila de sus. Nu ştiu dacă în şcoală domnul Dorin Tudoran a mai apucat vechii profesori ce învăţaseră de la dascălii de rumânie încă mai bătrâni, cunoaşterea prudenţială. Din mai multe motive, eu am prins legătura. Însă reforma comunistă a învăţământului din anul 1948 a eliminat din şcoala românească în mod sistematic cunoaşterea prudenţială. Nici măcar una dintre „reformele învăţământului” de după anul 1989 nu şi-a propus să reintroducă în şcoala românească studiul cunoaşterii prudenţiale, nici măcar noul proiect de „lege a educaţiei” pe care îl pune ca fiind inevitabil în faţa naţiunii române, ministrul Daniel Funeriu. Cunoaşterea prudenţială te învaţă cum se face judecata de valoare, în general te învaţă ce-i valoarea şi ce-i calitatea. Or, alegerea prin care hotărăşti să devii membru de partid implică o judecată de valoare. Dizidenţii ăştia, foşti comunişti, au făcut odată o judecată de valoare. Anti- românească. Văd că sunt listaţi aici o grămadă de foşti comunişti în care se pune acum foarte multă speranţă pentru România. Cred că “scrisoarea deschisă” este o glumă, domnule Dorin Tudoran.

  • Dorin Tudoran Says:

   @blogideologic

   Ar fi multe de discutat in legatura cu afirmatiile dvs.
   Inaintea invatarii „cunoasterii prudentiale” exista un lucru mult mai simplu: folosirea bunului-simt. In lipsa lui, cunoasterea prudentiala devine, ca sa va intorc gingasul compliment – „o gluma”.

 30. blogideologic Says:

  @ Dorin Tudoran
  Din fericire, „bunul simţ sau raţiunea” se defineşte tot în cadrul cunoaşterii prudenţiale. Descartes scrie în Discours de la méthode : « Le bon sens est la chose du monde la mieux partagée; car chacun pense en être si bien pourvu que ceux même qui sont les plus difficiles à contenter en toute autre chose n’ont point coutume d’en désirer plus qu’ils en ont. En quoi il n’est pas vraisemblable que tous se trompent; mais plutôt cela témoigne que la puissance de bien juger et distinguer le vrai d’avec le faux, qui est proprement ce qu’on nomme le bon sens ou la raison, est naturellement égale en tous les hommes; et ainsi que la diversité de nos opinions ne vient pas de ce que les uns sont plus raisonnables que les autres, mais seulement de ce que nous conduisons nos pensées par diverses voies, et ne considérons pas les mêmes choses. Car ce n’est pas assez d’avoir l’esprit bon, mais le principal est de l’appliquer bien».

  • Dorin Tudoran Says:

   @blogideologic

   Va multumesc pentru acest citat. Nu am recitit de mult Decartes si, spre rusinea mea, traiesc de mult timp cu ideea ca dupa el bunul-simt este simtul cel mai inegal alocat…

   Nu contrapuneam bunul-simt cunoasterii prudentiale. ma refeream la bunul-simt cu care ne nastem; ori nu.

   Ratiunea si bunul-simt nu mi se par unul si acelasi lucru. Dar, evident, nu sunt Descartes…

   cele bune.

 31. Forumul de la Neptun Says:

  Februarie 6, 2010, prin Dezideriu Dudas, Centrul Local de Transfer Global Tomis

  Excelentei Sale

  Domnului Barack Obama

  Presedintele Statelor Unite ale Americii

  Excelenta

  Ati promis la inceputul mandatului ca SUA isi va schimba politica globala si ca va contribui la detensionarea dezechilibrelor politice, militare si speram noi, si economice. V-am crezut, atat pe dvs. cat si pe predecesorii presedinti ai S.U.A. in buna lor credinta si in proiectele pe care le-au considerat utile omenirii. Continuu sa va cred si doresc sa am incredere in dvs.

  Ca cetatean al unui stat NATO ( Romania ), initiator al unei noi tip de structura institutionala globala, Centrul Local de Transfer Global Tomis ( Tomis, actualmente orasul Constanta ) consider ca genul acesta de comunicare este cat si poate de fireasca . Tomis este cetatea care l-a asimilat pe poetul Ovidiu, exilat de Imperiul Roman intr-o perioada de criza profunda a acestui. Mutatis-mutandis, se poate spune ca poetul roman Dorin Tudoran este un Ovidiu modern, exilat de „Imperiul Raului „ ( cu centru in fosta U.R.S.S. ) in centrul lumii libere, SUA. Am facut aceasta remarca deoarece aceasta scrisoare este o ”imagine in oglinda” a unei scrisori din data de 5 februarie 2010 adresate de poetul Dorin Tudoran ( cetatean al SUA din anul 1984 ) Presedintelui Romaniei, cu privire la necesitatea finalizarii judecarii celor care la Revolutia Romana din Decembrie 1989 au fost vinovati de uciderea a 1.100 de romani, dealtfel si cetateni ai lumii.

  A fi astazi presedintele SUA inseamna a fi, deopotriva, presedintele SUA, dar si un inalt responsabil de destinele umane, atat a cetatenilor statelor NATO, nu in ultimul rand, conform principiului vaselor comunicante, si al celorlalte state ale lumii.
  Cetatenii statelor NATO, prin mecanisme democratice, si-am pus in mainile dvs. si linistea pe care au visat-o atunci cand au decis sa riste totul si sa-si ia soarta in propriile maini, infrangand vitregiile istoriei. Acest lucru s-a intamplat in Romania in istoria recenta in decembrie 1989, odata cu alungarea de la putere a liderului comunist Nicolae Ceausescu, probabil cel mai cunoscut roman in S.U.A., dupa….Dracula….

  Dati cetatenilor lumii libertatea pe care si-au dorit-o atunci cand au rupt lanturile dependentei de sisteme opresive si discretionare. Din pacate, in Romania, dupa 20 de ani de libertate dupa Revolutia din 1989, mare parte din populatie si-ar dori din nou acele vremuri lipsite de libertate individuala dar care ofereau siguranta unui loc de munca. Acum pietele Romaniei pur si simplu au fost cotropite si dezechilibrate grav atat de concurenta inegala a capitalului strain cat si / sau de incompetenta elitelor Romaniei.

  „ Fiți cel ce oferă României șansa de-a nu mai sări dintr-o obsesie în alta. Altfel ne transformăm într-un popor de somnambuli și, odată ajunși pe streașina casei, abisul ne poate înghiți în orice clipă. „

  Prafragful anterior a fost scris integral in aceasta forma si de d-nul Dorin Tudoran catre Presedintele Romaniei. El se referea la faptul ca necunoasterea adevarului despre ucigasiii celor care au murit in decembrie 1989 va tine Romania in mod perpetuu departe de sansa de a a deveni o tara normala in randul lumii libere. Si pe noi ne intereseaza soarta justitiei in Romaniei. Nu putem sa ne gandim si sa participam la reconstructia Romaniei daca dreptatea se face discretionar si doar in cadrul unor conjuncturi atent controlate. Noi insa, si de aceea ne adresam dvs., suntem extrem de ingrijorati si de aportul lumii libere, a statelor dezvoltate, cele care dau tonul restructurarii institutionale, politice si economice a lumii, la CONSTRUCTIA efectiva a noilor state ce au aderat la principiile capitalismului si ale economiei de piata. Timp de 20 de ani capitalul strain doar a reusit sa distruga orice urma de concurenta din partea capitalului autohton. Si aceasta cu sprijinul neconditionat si perseverent a capitalului statelor dezvoltate, concentrat in institutii gen FMI, BM, IFC, cu toate ca „religia „ promovata de ele a inlaturat pe cat posibil orice urma de influenta a statului roman asupra mediului economic. Desi dupa octombrie 2008 statele dezvoltate au implicat efectiv si pe fata statele lor in salvarea propriilor economii, in tari ca Romania, unda de „soc” circula tot in sens invers…Ultimul mare „soc”, de la „ terapia de soc „ din anii 1990 a lui Jeffrey Sachs, fiind „ reforma statului roman”, dirijata de un alt Jeffrey ( sa avem o problema, noi romanii, cu acest prenume ? ), Franks, de data asta, care ar putea duce la falimentul de facto al statului roman. Dupa cum si „reforma” in economie aproape ca a falimentat economia romaneasca. Va rugam sa ne acordati DREPTUL LA AUTODETERMINARE.

  Celor care au distrus concurenta in economia romaneasca, si-au delocalizat afacerile aici si s-au trezit in timp cu costuri asemanatoare dar si cu imigranti romani in propriile tari, oferiti-le linistea ca nu li se vor mai oferi in viitor asemenea „oportunitati” sau victorii „a la Pyrrus „. Celor care au cumparat unitati economice romanesti si pur si simplu le-au distrus, doar ca sa faca loc pe piata romaneasca propriilor produse ( fara a le fabrica in Romania ) oferiti-le certitudinea ca stim cine sunt, dar si linistea ca ei si urmasii lor nu vor mai avea parte de delocalizari masive de capital urmate de falimente rasunatoare ( cazul AIG in Romania ). Predecesorul dvs., Ronald Reagan, recunoscut in multe medii drept cel mai mare Presedinte al SUA din toate timpurile, desi a generat prin dereglementarile din ani 1980 criza subprime ce a izbucnit in octombrie 2008 in actuala criza financiara globala, a fost si cel care a proiectat sistemul de scut antiracheta care a fost acceptat zilele trecute de CSAT-ul Romaniei. Persista aici o neconcordanta logica, rau in economie si „ bine „ in politica strategica, care ar putea produce inca „istorie”. Nu insa in sensul „ sfarsitului” ei, precum in celebrul concept al lui Francis Fukuyama.

  Timp de peste 2 decenii, reconcilierea globala a fost imposibila fiindca a fost propusa de cei ce au victimizat ( din inertie, teama intretinuta de ramasitele „Imperiului raului”, din lipsa de adecvare a ADEVARULUI actual global la cel necesar noilor realitati….). Reconcilierea globala nu poate fi oferita decat de victime. Va asigur ca poporul roman este o victima.
  „ Fiți cel ce mediază trecerea ramurei de măslin din mâna celor crucificați în mâna celor ce au crucificat. Câtă vreme în lume o mână tremură de indignare și alta de teamă, reconcilierea globala rămâne un motiv de spaimă, nu unul de liniște. „

  In cartea dvs. „Indrazneala de a spera” scriati de o femeie sarmana ce a supravietuit catastrofei din New Orleans. Ati intrebat-o cum e posibil sa se traiasca in conditiile extrem de precare pe care putea sa le ofere statul american dupa catastrofa. Raspunsul ei v-a uluit, ca si pe noi dealtfel. V-a raspuns ca macar atunci se mai interesa cineva de ei. Inainte erau ai nimanui si supusi unor restrictii extreme. In Romania lui Ceausescu ni se distrusese sufletul. Dupa 20 de ani de libertate suntem pe punctul de a fi distrusi cu totul. Putem scrie, odata cu scrisoarea d-lui Dorin Tudoran, ca macar acum ne putem adresa dvs….Pentru a ne putea ajuta sa ne luam propria soarta in mainile noastre.

  „ Fiți cel ce dă Romaniei si lumiii șansa de a nu mai tremura, căci ușa spre normalitate aproape că a sărit cu totul din balamale. „

  Vă mulțumesc,
  Dezideriu Dudas

  Centrul Local de Transfer Global Tomis

  6 februarie 2010

  Constanta, Romania
  ,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

  In final, vom posta mereu in interventiile noastre, singulare, pe materialele dvs., aceasta fraza : Cred ca cel mai bine ne defineste motivatia noastra, a “ incertocratilor “ acestui blog, acel titlu al primului dvs. material “ Luxul indiferentei”…Fiind “saraci”, nu ni-l putem permite. De aceea, “fluierand in Biserica certocratiei “, vom folosi primul dvs. material pentru postarea evolutiva a unui PLAN DE SALVARE A INCERTITUDINII. In primele etape, plecand de la cateva simple certitudini : Romania, context global, recuperarea vitalitatii economice a tarii prin recuperarea vitalitatii umane a cetatenilor. Mijlocul folosit ? Intalnirea anuala “Divanurile Tomitane” si comunicarile asociate ei.

 32. Un fost simplu revolutionar la 89 si golan dupa Says:

  Sa ma iertati, insa, pornind de la o chestiune reala, predarea unor dosare, esuati in literatura proasta cu totii. Patetism histrionic, vorbe mari – asa, ca sa ramina in istorie – citate din Camus, insiruire de merite si realizari personale, gargara interminabila si periutze la Iliesiu, frectii, frectii, frectii.

  Spuneti, domnule, clar ce ar trebui sa faca Basescu asta si nu face! Pentru ca rezolvarea unora dintre cererile pe care i le adresati sta mai degraba in puterea lui Dumnezeu decit a unui presedinte cu puteri limitate de Constitutie. De ce nu scrieti parlamentului, guvernului, sefilor asa-zisei justitii? Basescu e cel care se opune predarii acelor dosare? Daca nu e el, atunci are el puterea legala sa impuna ceva celor 3 puteri? Ori, poate, mizind cam mult pe o presupusa persuasiune care v-ar impodobi augustele caractere, incercati sa il impingeti usurel de la spate sperind sa calce pe linga Constituie pentru a-i oferi lui Iliescu si alor lui pretexte cit de mici ca sa coaca o noua suspendare?

  Pe mine nu ati reusit sa ma impresionati.

  • Radu Humor Says:

   Revolutionar, nici macar simplu, nu pari, ” golan” – nici atata ….
   Poate daca-ti dau ghilimelele jos
   sa apara ceva ce pe tine nu te avantajeaza ,
   iar pe noi nu ne intereseaza ….

 33. Dorin Tudoran Says:

  @ Un fost revolutionar…

  1. Aveti dreptate, atunci cand i se cere presedinteului Traian Basescu sa actioneze, deseori, nu i se sugereaza si CUM anume sa o faca. Una din explicatii ar putea fi aceea ca adresandu-i-se cu buna-credinta unii dintre noi chiar nu vor sa-l impinga „sa calce pe langa Constitutie”, cum spuneti dvs.

  2. Daca sunteti si dvs. unul dintre cei ce considera ca tergiversare predarii Dosarelor Revolutiei catre Asociatia 21 Decembrie 1989 este inacceptabila, poate ca sunteti, in acelasi timp, exact persoana providentiala care ii puteti sugera presedintelui Traian Basescu CUM poate determina depasirea acestui impas fara sa poata fi acuzat de incalcarea prevederilor constitutionale.

  Evident, Presedintele nu are timp sa citeasca bloguri personale, precum acesta, dar sunt sigur ca, daca ii trimiteti la Cotroceni solutii pe care altii nu le pot sugera, am avea cu toti de ce sa ne bucuram.

  3. Nu este nici o problema ca nu v-am putut impresiona, intrucat scopul scrisorii mele deschise adresata Presedintelui nu era sa va impresionez pe dvs. Banuiesc ca nici dna Blandiana, nici dl. Rusan nu si-a dorit sa va impresioneze.

 34. Sorin ILIESIU Says:

  ADEVĂRUL, Vineri 5 feb 2010

  http://www.adevarul.ro/actualitate/Scrisoare-Blandiana-Romulus-Dorin-Tudoran_0_202780290.html

  Scrisoare către preşedinte de la Ana Blandiana, Romulus Rusan şi Dorin Tudoran

  De Alina Vasile

  Scriitorii Ana Blandiana, Dorin Tudoran şi Romulus Rusan i-au făcut un apel scris preşedintelui Traian Băsescu pentru a interveni în soluţionarea de către justiţie a revendicărilor faţă de care preşedintele Asociaţiei 21 decembrie, Teodor Mărieş, a intrat din nou, din 12 ianuarie, în greva foamei.

  Cei trei au subliniat faptul că sâmbătă, 6 februarie, se împlinesc în total o sută de zile de greva foamei pentru Teodor Mărieş.

  „Stimate domnule preşedinte, vă scriu, în calitatea mea de preşedinte fondator al Memorialului Victimelor Comunismului şi al Rezistenţei de la Sighet, în legătură cu greva foamei în care a reintrat Teodor Mărieş pentru a obliga justiţia română să se supună hotărârii CEDO de predare a dosarelor Revoluţiei organizaţiei ’21 Decembrie’, şi a face astfel un prim pas spre aflarea adevărului despre un moment esenţial al istoriei noastre recente. Morţii revoluţiei sunt victime ale comunismului, iar dumneavoastră sunteţi cel ce a dat citire în Parlamentul României, la 18 decembrie 2006, actului de condamnare a comunismului. Fără deschiderea arhivelor şi fără eradicarea minciunii pe care s-a întemeiat şi care a întreţinut puterea primilor ani de după ’89, acest act ar rămâne o formă fără fond. ‘Cazul Mărieş’ nu pune în discuţie doar viaţa unui om, ci însăşi existenţa statului de drept care ar trebui să fie ţara al cărei preşedinte sunteţi”, spune Ana Blandiana în apelul său către şeful statului.

  La rândul său, Romulus Rusan, fost membru al Comisiei Prezidenţiale pentru Analiza Dictaturii Comuniste din România, l-a rugat pe preşedintele Traian Băsescu să fie alături de cei care iubesc dreptate şi libertatea. „Tocmai în aceste zile lucrez la finalizarea unui dicţionar al celor decedaţi în închisorile, lagărele de muncă, deportările şi locurile de domiciliu forţat, incluzând peste 20 000 de victime ale comunismului. Partea finală a acestei ‘Cărţi a Morţilor’ este dedicată celor peste 1.100 de morţi în timpul evenimentelor din decembrie 1989. Ceea ce m-a izbit parcurgând, nume de nume, acest imens pomelnic al celor ce şi-au pierdut viaţa în numele libertăţii este marea lor diversitate: adolescenţi şi pensionari, muncitori şi artişti, femei casnice ucise în locuinţa lor sau militari în termen împuşcaţi în urma unor ordine haotice. Toţi îşi cer dreptatea, după ce s-au sacrificat pentru libertate. (…) Iată de ce vă rog ca, în continuarea demersurilor pe care le-aţi întreprins cu câteva luni în urmă, să faceţi tot ce intră în prerogativele dvs prezidenţiale pentru ca dosarele Revoluţiei să fie redate în întregime celor ce au obţinut acest drept de la CEDO: revoluţionarilor români”, a spus Romulus Rusan.

  Scriitorul Dorin Tudoran reaminteşte că şeful statului a promis, la începutul primului său mandat, că va fi preşedintele tuturor românilor, subliniind că el nu a încetat să creadă în aceasta, notează Agerpres.

  ‘”A fi astăzi şeful statului român înseamna a fi, deopotrivă, preşedintele românilor scăpaţi cu viaţă în decembrie 1989 ca şi al celor ucişi atunci. Cei care v-au votat au pus în mâinile dumneavoastra şi liniştea pe care o aşteapta morţii lor. Cei care nu v-au votat aşteapta şi ei linişte pentru morţii lor. Cine nu îşi îngroapa morţii cum se cuvine, nu merită să trăiască. Daţi celor ucişi liniştea pe care nu şi-o găsesc; celor vii – liniştea că merită să trăiască. Fiţi cel ce ofera României şansa de-a nu mai sări dintr-o obsesie în alta. Altfel, ne transformăm într-un popor de somnambuli şi, odată ajunşi pe streaşina casei, abisul ne poate înghiţi în orice clipă. Celor ce au ucis la ordin, oferiţi-le liniştea că nu li se va mai da vreodată un asemenea ordin. Celor ce au ordonat să se tragă în semenii lor, oferiţi-le certitudinea că ştim cine sunt, dar şi liniştea că în ei sau în urmaşii lor nu se va trage vreodată”, a subliniat Dorin Tudoran în apelul său către şeful statului.

  Ana Blandiana este director al Fundaţiei Academia Civică, iar Romulus Rusan deţine funcţia de director al Centrului Internaţional de Studii asupra comunismului.

  Dorin Tudoran este scriitor, ziarist şi analist politic. A emigrat în Statele Unite în 1985 după câţiva ani de dizidenţă şi o grevă a foamei de 40 de zile. Pe 15 ianuarie 2010, Dorin Tudoran a fost distins cu Premiul Naţional de Poezie ‘Mihai Eminescu’ pentru Opera Omnia, printre laureaţii acestui premiu fiind Ana Blandiana, Ştefan Augustin Doinaş, Şerban Foarta, Gabriela Melinescu, Emil Brumaru, Mircea Ivănescu, Gellu Naum şi Mihai Ursachi.

 35. mariusmioc Says:

  Data trecută cînd Băsescu a mediat dialogul Kovesi – Mărieş, s-a ales cu o plîngere penală http://www.realitatea.net/asociatia-victimelor-mineriadelor-cere-urmarirea-penala-a-presedintelui-traian-basescu_611827.html
  Desigur, preşedinte fiind, are imunitate şi soluţionarea plîngerii va fi amînată pînă după isprăvirea mandatului. Dar dacă se mai leagă de pensiile magistraţilor poate avea probleme.

 36. s.ionescu Says:

  Eclar:acum imi dau seama de scopul redeshiderii acestui blog …/…/

  Unicul dv.scop este de a-l decredibiliza pe presedinte ..Sperati in continuare, asa cum se vede ,ca o sa se ofere motive de o noua suspendare ..

  • Dorin Tudoran Says:

   @ s.ionescu

   Am postat esenta mesajului dvs. aberant, dintr-un singur motiv. Acela de a va transmite – dvs. si altora ce actioneza ca dvs. – ca insinuarile, acuzatiile aberante la care va pretati nu va califica la a participa la un dialog civilizat.

   Cand veti fi capabil(a) de un asemenea dialog, veti fi binevenit(a) printre noi.

 37. Dorin Tudoran Says:

  @mariusmioc

  Inteleg foarte bine atitudinea prudenta a presedintelui Traian Basescu in aceasta chestiune.

  In prima scrisoare pe care i-am adresat-o, anul trecut, intelegand situatia pacatoasa in care se afla, subliniam ca ma adresam mai mult omului Traian Basescu, decat presedintelui Traian Basescu.

  Recititi scrisorile Anei Blandiana si a lui Romulus Rusan si veti vedea ca nu ii cer Presedintelui decat sa faca ce poata face in limitele prerogativelor pe care le are.

  Recunosc, cum am mai spus, ca suntem buni la a-i cere sa faca, si deficitari la a-i sugera CUM sa faca. Eu, unul, consider ca Presedintele are in jurul sau consilieri suficient de intelepti care-i sa-i poata sugera solutii ce nu il pot face vulnerabil.

  Cu toate acestea, nu exista invulnerabilitate absoluta. De aceea cred – cum am mai scris – ca este obligatia morala a tuturor celor ce-i cer sa gaseasca o solutie care sa deblocheze acest impas ca, atunci cand Presedintele va fi atacat, sa-l apere.

  Eu, unul, sunt gata sa o fac, fiindca nu voi apara un om, Traian Basescu, ci o idee: aceea ca a incercat sa miste din loc un lucru pe care cei ce trebuie sa-l rezolve nu il rezolva.
  Consider ca este imoral sa ceri cuiva sa forteze granita unor situatii intzepenite de inertii institutionale, si sa te faci ca ploua cand acel cineva incearca sa deblocheze un impas.

  Repet, pentru mine, magistratii care se gandesc intai la pensiile lor, care pun animozitatea lor fata de un om politic inaintea actului de justitie, magistrati care blocheaza aparitia probelor ce ne pot ajuta sa intelegem – fie si partial – adevarul despre niste evenimente tragice, nu sunt magistrati. Sunt altceva…

  Orice act de amestec in treburile Justitiei mi se pare inacceptabil, dar orice act al magistratilor de a taragana un act de… justitie mi se pare mai mult decat inacceptabil. Mi se pare odios.

  Mai clar decat atat, nu pot spune ce am de spus.

  • mariusmioc Says:

   Referitor la ce şi cum trebuie făcut, eu deja am depus o plîngere la Consiliul Superior al Magistraturii împotriva unor persoane concrete. Voi vedea rezultatul.

   În 2003 şi 2004 am mai depus două reclamaţii la CSM împotriva Lidiei Bărbulescu, care conducea completul de judecată din procesul Chiţac-Stănculescu. Prima reclamaţie se referea la veşnicele amînări ale procesului pe motiv că nu s-a respectat procedura de citare. N-am obţinut sancţionarea dînsei, dar măcar la termenul următor nu s-a mai amînat procesul (după 2 ani de amînări fără nici cea mai mică discuţie pe fond). Mai multe amănunte la http://mariusmioc.wordpress.com/2008/10/08/experienta-mea-personala-cu-judecatoarea-lidia-barbulescu/
   M-am adresat apoi şi comisiilor parlamentare de abuzuri şi am atras atenţia că aceste amînări vor duce la o condamnare a României la CEDO. Faptul este publicat în cartea „Curtea Supremă – Procesele revoluţiei din Timişoara”, tipărită în 2004. Exact asta s-a întîmplat în decembrie 2009 http://mariusmioc.wordpress.com/2009/12/16/cedo-tergiversare-chitac-stanculescu-vina-lidia-barbulescu/
   Oricum, nu cred că am făcut reclamaţiile alea zadarnic. Doamna Bărbulescu, în ciuda susţinerii ferme din partea CSM (este o bună lideră sindicală), nu a fost numită de Băsescu la şefia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. Este singura pîrghie legală pe care o are preşedintele – să respingă propunerile CSM.

   Calea de urmat, după părerea mea, o constituie plîngerile la CSM împotriva procurorilor care tărăgănează dosarele. Aceste plîngeri trebuie însoţite de argumente concrete.

 38. blogideologic Says:

  @ Dorin Tudoran
  „ma refeream la bunul-simt cu care ne nastem; ori nu.”
  Păi tocmai aceasta este problema. „Pruncii români” din preajma revoluţiei lui Tudor, şi după, –ca să focalizez pe texte care există spun că mă refer în primul rând la Ioan Eliade Rădulescu şi Petrache Poenaru–, ştiau mai multă psihologie ca noi. Îi citiseră pe Bonnot de Condillac şi Testutt de Tracy, ştiau că ab initio avem în creier numai „tabula rasa”, pentru că aşa „ne naştem”… Foştii comunişti, deveniţi „dizidenţi”, au un creier diferit ?

  • Dorin Tudoran Says:

   @blogideologic

   Nu sunt sigur ca toti „Pruncii romani” de atunci stiau mai multa psihologie decat toti „Pruncii romani” de azi.

   Sunt perfect de acord cu dvs. in privinta rolului pe care-l joaca educatia, implicit rezultatele cu care ne-am ales prin politizarea invatamantului.

   Totusi, raman fascinat de un”miracol” – zece copii, uneori chiar frati, traiesc in acelasi mediu social, cultural, educational, dar fiecare devine un adult foarte diferit de ceilalti noua, desi au plecat de la aceeasi „tabula rasa” si au fost bombardati educational cu aceleasi impulsuri.

   Ramanand doar la o fractiune din evantaiul discutiei pe care o propuneti, cred, de pilda, ca „buna crestere” si „bunul simt” nu se suprapun mereu perfect, nu sunt una si aceeasi realitate. La asta ma refeream cand pomeneam bunul-simt cu care ne naste,ori nu…

   In sfarsit, simt la dvs. o preocupare intensa in ce-i priveste pe cei numiti cu un termen „umbrela” dizidenti sau disidenti. Dezbaterea este din ce in ce mai mare si mai aprinsa. Bibliografia temei creste rapid – de la concept, la exemple arhicunoscute.

   V-as recomanda cartea lui Gabriel Andreescu „L-am urat pe Ceausescu. Ani, oameni, disidenta” aparuta nu demult la POLIROM.

   Nu toti dizidentii au venit spre acea pozitie din puncte si motive identice. Nu toti au evoluat in acelasi fel – dupa umila mea parerea, unii chiar au… involuat. Si nu cred, defel, ca nici unul dintre ei nu a fost capabil sa depaseasca sincer o optiune anterioara, cum ma pune pe ganduri cei care continua sa-si schimbe optiunile, cel putin de doua ori pe an –de Paste si de Craciun…

   Apostaziile sunt foarte posibile, dar nu toti suntem Iulian Apostatul…

 39. Hantzy Says:

  Un fost simplu revolutionar la 89 si golan dupa spune:
  februarie 6, 2010 la 18:09

  …De ce nu scrieti parlamentului, guvernului, sefilor asa-zisei justitii?
  *********
  Relativ de curand, SSIR a intiat o petitie in vederea reducerii pensiilor „nesimtite“ a fostilor nomenclaturisti comunisti si securisti. Obiectivitatea apelului cred ca nu mai trebuie demonstrata, in momentul cand disidenti ai fostului regimul incearca sa suprevietuiasca, in timp ce tortionarii, fizici si ideologici ai acestora, belferesc. Am semnat si eu apelul respectiv, insa n-am putut sa nu-mi exprim uimirea ca e adresat Guvernului Romaniei. Senzatia mea a fost ca bugetul pentru pensii este vazut ca un cos limitat din care unii primesc mai mut si altii mai putin. Asa si este, dar pentru o echilibrare a pensiilor, sunt cel putin doua solutii: marirea cosului sau reimpartirea celui existent. SSIR a ales-o pe cea de-a doua, cea imediata, care, in opinia mea, ar tine de atributiile prezidentiale, in timp ce prima varianta, de durata, este o chestie administrativa, ce tine deci, de executiv.
  Pentru ca una din atribuitiile sefului statului, asa cum ii place dumnealui sa se autointituleze, este tocmai sa identifice si sa corecteze inechitatile sociale, sa semnaleze si sa inchida portitele legii, prin care se savarsesc astfel de inechitati. Nu intamplator, functia este intarita cu acel drept de gratiere, de exemplu. Ei bine, ca si cazul semnalat de SSIR, si scrisoarea domnului Tudoran are acelasi obiect: eliminarea unei inechitati sociale, prin dezvaluirea adevarului. Iar cel mai in masura sa initieze o abordare oficiala a problematicii este Presedintele. Printr-o dezbatere publica sau chiar printr-un REFERENDUM. Asta ca sa dau si o posibila solutie la intrebarea CUM. Nu am pretentia ca e cea mai buna solutie, dar poate fi un punct de plecare.

 40. Hantzy Says:

  s.ionescu spune:
  februarie 7, 2010 la 00:03

  Eclar:acum imi dau seama de scopul redeshiderii acestui blog …/…/
  Unicul dv.scop este de a-l decredibiliza pe presedinte ..Sperati in continuare, asa cum se vede ,ca o sa se ofere motive de o noua suspendare ..
  ***************
  Putini stiu ca metalele cristalizeaza anizotropic, adica au proprietati diferite in directii diferite, existand axe privilegiate si altele dezavantjate. Exact ca si la lemn, care se despica usor in lungul fibrei, dar foarte greu de sectionat perpendicular pe aceasta, metalele ar trebui sa fie dure precum diamantul intr-o anumita directie, dar moi ca branza intr-altele. Si totusi nu sunt! Ce anume le face sa fie izotrope? Tocmai finetea si cristalelor din care sunt formate corpurile metalice, dar mai ales dezorganizarea acestor cristale, indreptate intr-o infinitate de directii confera intregului corp metalic aceleasi caracteristici, independent de axa considerata.
  Revenind la subiect, pot afirma ca aceklasi fenomen exista si intr-o societate democratica, un stat de drept: fiecare componenta are un rol, o directie bine definita pe care trebuie sa o urmeze si sa o respecte, iar insumarea lor conduce automat la rezilienta necesara a intregului sistem. FIE SI PRESUPUNAND ca acesta ar fi unicul rol al acestui blog, de a-l discredita pe presedinte, ce ar fi rau in asta?! Daca o face plecand de la derapaje ale acestuia sau de la promisiuni neimplinite, e totul ok! Exista alte bloguri ce-si propun sa discrediteze Parlamentul, Guvernul sau pe fostii Presedinti. Le gasiti pe respectivele mai in regula?! Ce le innobileaza pe respectivele in raport cu acesta? Noi suntem, cu totii, cei ce dam note celor din admnistratia tarii. Unii au ales sa noteze Guvernul, altii Parlamentul, dar in ansamblu toti primesc note, traduse prin critici si laude.

 41. Hantzy Says:

  Sorry! Inca neobisnuit fiind cu acest blog, pe care-l gasesc deosebit de interesant, nu am remarcat optiunea „Raspunde” si am postat dupa ultimul comentariu, reluand pasajele ce mi s-au parut concludente din posturile la care am raspuns. Sper sa nu existe nici o problema daca am procedat astfel.

 42. skorpion Says:

  domnule Tudoran,

  se pare ca ati inteles ca din pozitia de presedinte al Ro, Traian Basescu nu poate solutiona dosare…

  Atunci va intreb:

  de ce NU VA ADRESATI MAGISTRATILOR???

  • Dorin Tudoran Says:

   @skorpion

   Nu din discutiile pe acest blog (altfel interesante, atunci cand sunt, cu adevarat, peocupate de subiectul propus, adica purtate la obiect) am inteles ce poate si ce nu poate face presedintele.

   Nu am cerut niciodata unui inalt demnitar de stat sa-si depaseasca atributiile. Ce am cerut, in cateva randuri, a fost ca asemenea demnitari sa aminteasca functionarilor sa-si indeplineasca atributiile. In cazul Justitiei – sa se aminteasca magistratilor ca datoria lor este sa ajutea iesirea adevarului la lumina, nu ingroparea lui si mai adanc.

   Cansd situatia implica viata unui om, cred ca orice fel de apel la deblocarea impasurilor si infrangerea inertiilor institutionale nejustificate este justificat.

 43. Radu Humor Says:

  @ S.Ionescu, o fidela ,pana la slugarnicie gretoasa a unui personaj ce cloceste un ou din care se incapataneaza sa nu scoata capul nici un pui de premiu, care ar avea menirea de a-l scoate la randu-i din anonimat .
  Atmosfera de pe acel blog comunitar produce aceleasi senzatii reconfortante si buna dispozitie pe care le inspira observarea unei comunitati de pinguini…
  Sunt la fel de nostimi…

 44. skorpion Says:

  adica JUSTITIEI !!!!

  • Hantzy Says:

   Skorpy, un astfel de apel nu se face celui insarcinat cu o anumita obligatie de serviciu, tocmai pentru a si-o indeplini! Ci celui care poate impulsiona rezolvarea cazului, celui care, asa cum este prevazut in Constitutie, poate intermedia intre puterile statului si cetateni. Poate nu degeaba pe actele judecatoresti scrie „in numele Presedintelui Romaniei …”

 45. mihai rogobete Says:

  http://www.evz.ro/articole/detalii-articol/885749/PDL-trambulina-pentru-fostii-securisti/

 46. blogideologic Says:

  @ Dorin Tudoran spune : +Nu sunt sigur ca toti “Pruncii romani” de atunci stiau mai multa psihologie decat toti “Pruncii romani” de azi.+
  Eu ştiam că toţi “Pruncii români” au trăit în secolul XIX. În fine, e salutar că vă simţiţi tot “Prunc român”. Şi în ce psihologie credeţi ?

Comentariile sunt închise.


%d blogeri au apreciat asta: