BAHMUŢEANCA-MPREJUR!

Când mi-a căzut sub ochi pentru prima oară de-acum istorica declaraţie ”Să se bucure poporul român că n-am pus-o pe Bahmuţeanca…, n-am înţeles câtă dreptate avea tatăl candidatului Honorius.

Aflat pentru câteva zile în România, la mijlocul lui ianuarie am căzut peste un TV-Salam care mi-a produs o cumplită stare de ameţeală. Abia când mi-am revenit am înţeles că tocmai văzusem Bahmuţeanca. Mi-am zis: “Mare dreptate are Silviu Prigoană! “

Nerecunoscător cum îl ştim, poporul român (prin reprezentanţii lui din Sectorul 1, Bucureşti) în loc să se bucure, să-i fie recunoscător lui Prigoană-tatăl şi să-l trimită pe fiul Honorius în Parlament, s-a încruntat şi i-a dat bun de întrebuinţare lui Radu Stroe, un fel de produs politic reciclat, dar deţinător al unui doctorat Honorius Causa într-ale dregătoriilor de tot felul.

„La următoarele alegeri, soacra şi cu Bahmuţeanca şi cu Maximus pe listă, pentru că nu se mai poate trăi în ţara asta”. Aşa este, nu se mai poate! Certocratul Silviu Prigoană are dreptate maximă; mie la sută. Cineva trebuie să le arate românilor bahmuţeanca, fiindcă altfel o iau razna cu totul.

Zis şi făcut: cineva îi arată acum bahmuţeanca lui Mircea Dinescu. Câtă vreme Proprietarul de poduri a susţinut o anumită alianţă politică şi a fost prieten la cataramă cu un important lider politic, Agenția Națională de Integritate (ANI) nu s-a autosezizat de vreun conflict de interese între calitatea de membru în colegiul Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS) şi cea de mare întreprinzător a numitului Dinescu Mircea, născut la…, fiul lui…, domiciliat…, carte de identitate numărul…

După ce Mircea Dinescu a hotărât ca la prezidenţialele din 2009 să susţină candidatul altei alianţe politice și anumite prietenii ale lui s-au transformat în animozităţi, tanti ANI îi cere prosperului proprietar (agricol și nu numai) Dinescu să renunţe la calitatea de membru în colegiul CNSAS, pe motive de incompatibilitate între prosperitate şi onorabilitate. Asta zic și eu integritate. Națională, vezi bine!

Pe timpul lui Ceauşescu exista un banc în care şoriceilor, adică intelectualilor cărora le dădea prin cap să deschidă gura (unul din cei căzuți în cap a fost Mircea Dinescu), li se arăta pisica. După două decenii de democraţie din ce în ce mai originală, românilor începe să li se arate bahmuţeanca. Este o prigoană cu iz de răfuială personală, deci un progres în raport cu prigoana politică, nu?

Mă întreb ce urmează. De ce nu, poate că mătușa ANI va soma şi un alt nărăvaş (şi înainte, şi după decembrie 1989), Liviu Antonesei, să renunțe ori la pipă, ori la computer, din motive de integritate progresivă.

Cum îl cunosc pe Mircea Dinescu de vreo 40 de ani, ştiu cât de inconfortabil poate fi chiar şi pentru prieteni, darmite pentru inamici. Totuşi, dacă aş fi sfătuitorul celui ce-i arată azi bahmuţeanca, l-aş sfătui că e de preferat să se înconjoare de oameni inconfortabili, decât să opteze pentru confortul oferit de oameni născuţi în poziţie de drepţi.

Binențeles, dacă Dinescu se află în culpă, să plătească asemeni oricărui Popescu, Ionescu, Dumitrescu, Dragomirescu, Bahmuțescu, Teodorescu, Protocronescu, etc. Unde-i lege, nu-i tocmeală. Dar, atunci când reprezentanți ai statului își amintesc de asta subit, parcă la o comandă politică, și învelesc totul în foaie de dafin, ca să nu simțim duhoarea răfuielii post-electorale, fiecare din pașii statului de drept e făcut cu stângul.

S-ar cuveni să se audă, cât mai repede, vocea bunului simţ rostind: ”Procurori români, vă ordon, bahmuţeanca-mprejur,  fuga marș!”

                                                                                                                                          

   

Anunțuri

64 răspunsuri to “BAHMUŢEANCA-MPREJUR!”

 1. virgil Says:

  Domnule Tudoran.

  Spuneam cu o zii inainte ca din pacate valorile in Romania s-au inversat si acum este promovat tupeul , neamul prost si incompetenta.

  Spuneam cu alta ocazie ca as fi in stare sa-l votez pe Ion Iliescu (pe care totusi il consider cel mai malefic personaj politic al Romaniei) daca acesta ar sustine un post de televiziune destinat copiilor (cum exista aici in canada/ Ontario postul OTV „Ontario TeleVision” . Acest post este pentru copii cu varsta cuprinsa intre 3 si 10 ani si are foarte bine dozate emisiunile de la desene animate si reportaje gen discovery la alte emisiuni relativ instructive pentru copii. Este de fapt singurul post de televiziune (plus cele de discovery) care nu sunt parolate la access

  La noi posturile de televiziune sunt or pentru slavirea politica a patronului ori pur si simplu gunoaie unde toata pleava societati se aduna si cu ifose de 2 lei ne dau lectii de viata.

  Cat priveste „ANI” atata vreme cat este condusa de un individ care poate fi foarte usor santajat nu ma mira deciziile pe care le ia.

  Cat priveste „procurorul roman” ma abtin. Tin minte cand a fost povestea cu „caltabosii lu remes” cand materiale probatorii din mapa procurorului au ajuns la „televiziune libera” . Am o cunostinta aici in canada care este procuror federal . L-am intrebat ce i s-ar fi intamplat daca ar fi lasat sa scape in presa dovezile di speta la care el lucra (povestindu-i cazul caltabos). El mi-a raspuns franc ca a doua zi ar fi avut doar dreptul sa-si ceara de la poarta institutiei obiectele personale aflate pe birou (pozele cu copii samd) .

  Asa ca dupa alegerile din 2008-2009 am mai pierdut un tren asa cum am pierdut si in 92 si in 96 -2000 (desi aveam impresia ca l-am prins) si in 2000 (cand a trebuit sa votam intre doua relicve) si in 2004 (cand am avut de ales intre un bisnitar vaporean si un comunist samd. Mi se pare totusi ca am pierdut mult prea multe trenuri si in plus a inceput sa ne placa sa le pierdem .

 2. Dorin Tudoran Says:

  @ virgil

  Din păcate pentru România, aveţi dreptate.

  După ce pierd nişte trenuri, unii chiar încep să dezvolte o adicţie pentru asemenea rateuri. Când o fac doar pe contul personal, îi priveşte. Când o fac pe contul unei ţări, ne priveşte pe toţi.

  În sfârşit, când justiţia continuă să fie aruncată între ghilimele iar mai totul se rezolvă prin jalnica scurgere de informaţii, e greu de înţeles ce înţeleg politicieni români prin „reformă…”

 3. virgil Says:

  Domnule Tudoran.

  Problemele cu „justitia” din Romania vin datorita faptului ca s-a acordat imunitate acestui corp profesional fara sa fie curatat inainte de uscaturi. Iar aceste uscaturi au ajuns in organismele care in mod normal ar fi trebuit sa curete resturile ramase necuratate dinainte. Uitati-va si dumneavoastra la cei ce alcatuiesc CSM si alte organisme superioare din justitie. Sincer cand ii vad din instinct imi caut portofelul sa vad daca il mai am in buzunar. Problema este ca aeste buruieni sufoca celelalte plante si imi e greu sa-mi imaginez cum va arata viitoare promotie de magistrati.

  NU mai pun la socoteala faptul ca doar in Romania procurori sunt magistrati in majoritatea celorlalte tari fiind doar functionari publici cu ceva „drepturi” si imunitati.

 4. victor L Says:

  Problema lui Dinescu (dupa 4 ani a observat, aratindu-i-se „bahmuteanca” au ba, si tanti ANI ca exista un conflict de interese) se repeta prin niste prevederi existente in lege.
  La inceput a fost problema, sper sa nu ma insel, cu incompatibilitatea din cauza ca fusese membru PCR (de fapt,membrul unui partid). La fel ca in cazul dlui Plesu.

  Legea asta, Ticu, si infiintarea CNSAS, se pare ca a dus la incurcaturi si deloc la clarificarea unor lucruri. O lege ciuntita si schilodita incit sa-ti fie mila de ea. Ocazii de santaje cu duiumul. Dar daca Dinescu e in incompatibilitate intr-adevar, nu cred ca e cazul sa ne mai scandalizam ca i s-a aratat bahmuteanca. Ori sa-i plingem de mila; primul care stia de incompatibilitate a fost Dinescu.

  Doar daca, vorba unui merituos contemporan, esti in stare sa-l votezi pe Ion Iliescu.

  • Dorin Tudoran Says:

   @ victor L

   Nu pe Dinescu îl plâng („Binențeles, dacă Dinescu se află în culpă, să plătească asemeni oricărui Popescu, Ionescu, Dumitrescu, Dragomirescu, Bahmuțescu, Teodorescu, Protocronescu, etc. Unde-i lege, nu-i tocmeală.”), deplâng cabala răfuielor („Dar, atunci când reprezentanți ai statului își amintesc de asta subit, parcă la o comandă politică, și învelesc totul în foaie de dafin, ca să nu simțim duhoarea răfuielii post-electorale, fiecare din pașii statului de drept e făcut cu stângul.”).

  • virgil Says:

   Victor tu citesti doar si mai ales intelegi ce vrei. Eu spuneam altceva dar din pacate daca nu este pro Basescu inseamna ca nu e buna.

   Citeste ca am scris „e care totusi il consider cel mai malefic personaj politic al Romaniei” daca sustuine un lucru bun pentru copii din Romania.

   Nu mai bate campii si vedea lucrurile in portocaliu/negru

  • Florin Iaru Says:

   Ce ciudat, eu nu înţeleg, dar chiar nu înţeleg deloc ce are sula cu prefectura. Adică explicaţi-mi şi mie conflictul de interese dintre funcţia de podgorean sau latifundiar şi cea de membru CNSAS. Păi, dacă e aşa, oricine are şi o altă preocupare sau niscaiva proprietăţi e incompatibil… Profesor, apropitar, funcţionar, industriaş, folosof. Nu ştiam că trebuie să fii musai fără avere sau fără carte (cărţi) ca să poţi judeca istoria…
   Ce tîmpenie!

  • Dorin Tudoran Says:

   Pai, nu putem. Numai tanti ANI ar putea, dac-ar vrea, sa ti-l explice.

   Trebuie sa citim legea, dar cum in cazul de fata nu din cauza legii s-a intamplat ce s-a intamplat, o citim degeaba, nu?

   Daca nici explicatia asta nu te lamuresti, vei ramane mai in ceata ca tulburelul…

   Numai bine!

 5. Liviu Antonesei Says:

  Absolut corect! Trecerea sub tacere ale unor prevederi de lege, daca omul e „cuminte”, si descoperirea acestora cind omul a devenit neconvenabil, nu inseamna, in realitate respect pentru lege, ci manipularea interesata a acesteia si chiar un mijloc de santaj, cu atit mai grav cu cit vine din partea unei autoritati publice.

  Daca astia vor face presiuni sa renunt la pipa, primesc. Primesc chiar si daca in cauza ar fi computerul. Dar sa nu-i pupa Dracul sa se ia de narghila mea ca, vorba unui personaj din Preda, ii belesc!

  Cum ajung acasa, semnalez aparitia acestui execelent text!

  • Dorin Tudoran Says:

   @ Liviu Antonesei

   Păi, tocmai ai semnalat-o.
   Alt personaj, ori acelaşi, întreba, parcă, „Pe ce te bazezi, Domne?”
   Acum nu mai întreabă nimeni un lucrur atât de simplu.
   Ţin-te bine de narghilea, că vin vremuri grele.

 6. Liviu Antonesei Says:

  @) Ma gindeam sa semnalez textul pe blogul meu, cind postez un nou capitol amoros! Gata, o iau spre casa, altfel intirzii cu promisiunea!

 7. victor L Says:

  @ dle Dorin Tudoran,
  nici nu va reprosam ca il plingeti pe Dinescu. Nu stiu de unde ati dedus asta.
  Si-apoi, si eu dadeam de inteles ca i s-a aratat „bahnuteanca” la momentul oportun. Pentru ca nu doar acum au descoperit ca nu e compatibil in functie.

  Dar cum lumea asta nu e de ieri, nici unele legi nu sint chiar proaspete; ba chiar pot fi reprosate celui ce are onoarea sa fie inca votat.

  • Dorin Tudoran Says:

   @ victor L

   Am dedus cam de aici:

   „Dar daca Dinescu e in incompatibilitate intr-adevar, nu cred ca e cazul sa ne mai scandalizam ca i s-a aratat bahmuteanca. Ori sa-i plingem de mila;”

   Dar, se vede treaba ca m-am inselat. Deci, multumesc pentru clarificare.

 8. neamtu tiganu Says:

  Io cred ca aveti dreptate in privinta d-lui Antonesei. Cred ca ar trebui reconsiderata compatibilitatea d-lui cu un post didactic. Am dovezi sigure ca d-l Antonesei a avut relatii neprincipiale cu o doamna de cetatenie straina in cimitiru Pere Lachaise. Ma intreb daca asta e un bun exemplu pt. tinerii nostrii studioasi?

  • Dorin Tudoran Says:

   @ neamtu tiganu

   Cine zicea că nemţii n-au umor?…

  • virgil Says:

   Neamtule „da pe goarna tot” . Nu trebuie lasat un astfel de element care nu respecta normele de „etica si echitate: (va mai aduceti aminte expresia ?) si mai ales nu sustine cauza dreapta a….

  • Daca_nu_nu Says:

   Ba mai mult, Neamţule!!!
   Dă-te-aproape, să-ţi şoptesc:
   Io pot depune mărturie că primeşte scrisori din cyberspaţiu, de la o anume… Maria!!!
   De nu mă crezi, du-te să vezi, că-i pe faţă şi pe blog!!!
   Ei? De asta ce mai zici???
   Nu-i tot corespondenţă cu străinătatea??? Hai???
   Te pomeneşti că mâine-poimâine o să ne bage ”grantul intergalactic obligatoriu”, în fişa postului (la rubrica schimburi academice)!!!

 9. Daca_nu_nu Says:

  Poate n-ar fi rău un catonaş galben de genul:

  ”- Bahmuţeanco, Hormonis Pausa!!!”

 10. vasgar Says:

  Mare noroc ca nu se prinde in Basarabia si Bahmuteanca TV. 🙂
  Cu un jeg mai putin.
  Pe de alta parte, mi-e la fel de rusine si cu Tanase-Dinescu TV. Jalnica, descalificanta prestatie… Si tandemul asta comic-servil n-a prea fost in vizorul presei. Am retinut doar un comentariu ma dur semnat de Mihail Neamtu, restul parca nici nu-i observa toxicitatea. Vom scapa de ei doar cand Tanase va aduna destui bani sa se stabileasca la Paris (asa cum ne ameninta de multa vreme).
  Poate ca exista substrat politic in „incompatibilitatea” lui Dinescu cu functia sa de la CNSAS. Dar Dinescu a schimbat atatea palarii si scene in ultimii ani (ultima data s-a batut cu Solomon de la Craiova pentru microfon), incat nici el, banuiesc, nu stie cu cine si cu ce mai este compatibil.
  Cred, totusi, ca se va descurca.

  • Dorin Tudoran Says:

   @ vasgar

   1. Am spus mereu că Basarabia nu este mereu ocolită de noroc.

   2. Putem discuta, oricând şi separat, subiectul prestaţiei Tanase-Dinescu în talk show-ul de la Realitatea.

   3. Mihai Neamţu la care te referi este cumva una şi acceaşi persoană cu Mihai Neamţu care, parca prin anii 90′, semna texte legionaroide? Sper că sunt două persoane diferite.

   4. Pălăriile pe care le tot schimbă Dinescu pot fi şi ele subiectul unei discuţii separate.

   5. Ce face Dinescu poate să displacă multora dintre noi. Ce face o structură a statului (chipurile, statul de drept) este cu mult mai important.

   6. Că Dinescu se va descurca, nu încape îndoială. Că reforma societăţii, promisă de atâtea ori şi de atâţia lideri, se poate realiza prin penibilul „Dacă nu-ţi ţii gura, îţi arăt bahmunţeanc!”, mi se pare puţin probabil. Or, eu cam la asta mă refeream – adică la a doua parte a enunţului de mai sus.

   Mulţam pentru comentariu.

 11. Riddick Says:

  Dinescu este un derbedeu de viţă nouă, nu merită deranjul unei postări.

  De fapt, aceasta este imaginea sa autentică (N.B., la vremea filmării, era în relaţii de afaceri cu Prigoană Sr., cam prin perioada în care acelaşi Prigoana Sr. refuzase cererea de angajare la Realitatea TV a unei anumite domnişoare Bahmuţeanu, care se prezentase la interviu în mini jupe :mrgreen: :

  • Dorin Tudoran Says:

   @ Riddick

   Subiectul propoziţiei nu era dacă Dinescu este un derbedeu sau nu, nici dacă a făcut sau face afaceri cu Silviu Prigoană, nici dacă o domnişoară pe nume Bahmuţeanu primise ori nu o slujba la un post de televiziune, unde se prezentase la interviul pentru obţinerea job-ului în minijupă.

   Subiectul propoziţiei era (şi rămâne) porcăria pe care o comite o structură de stat. Porcărie ce poate costa, dacă-mi dai voie, ţara, cu mult mai scump decât costă un pas ori altul făcut aiurea de Ionescu ori Popescu.

   Când animozitatea pentru o persoană ne face să citim strâmb până şi o postare pe un blog, devine „de înţeles” gogomănia făcută de o structură de stat.

   Eu, unul, nu vreau să închid ochii la tâmpeniile comise de o structură de stat, în numele statului, etc.

  • Florin Iaru Says:

   Of, reincepe Riddick cu cronicile din Narnia…
   Cine nu-i cu noi e împotriva noastră. N-a durat mult pacea…

  • Riddick Says:

   Pax vobiscum, nenea Iaru… 🙂

  • Dorin Tudoran Says:

   @ Riddick

   Ii raspunzi lui Iaru, iar mie, ba.

   Riddick, asta este prigoana cu premeditare.

   Deci, esti de acord ori ba sa-i „monitorizam” pe toti cei asimilati ca Secretari de Stat (indiferent din ce partid politic fac parte) cu aceleasi lentile?

  • Florin Iaru Says:

   Nu, nu poate! Pentru că slobodul la gură Dinescu a fost aşa dintotdeauna (dacă opinenţii nu ţin minte: în 1990, cînd era mare şi tare în FSN, cînd avea intrare deschisă la Iliescu, cînd le-a urat celor din Piaţa Universităţii să fiarbă-n suc propriu – Dinescu, primul, în 14 iunie, de capul lui, s-a dus şi a protestat la TVR împotriva mineriadei. Cu asta s-a şters pe bot, a fost trecut pe lista neagră).
   În schimb, asimilaţii cu funcţie, deh, fac campanie proguvernamentală şi pro-prezidenţială şi anti-opoziţie gaia maţu, împletind utilul cu neplăcutul. Ştie toată lumea la cine ne gîndim. Va putea, oare, Riddick să vie şi să recunoască, care putem zice depandă?

  • Dorin Tudoran Says:

   @ Florin Iaru

   Nu stiu cine e Riddick, nu stiu de cine si cum depanda, stiu ca e bine informat, ca are un blog trasnet, stiu ca stie la cine ma refer cind vorbesc si de alt Secretar de Stat prin asimilare si mai stiu ca nu e OK sa te dai ofuscat, cind ti se pune o intrebare onesta si pe un ton decent.

   Dar eu fac parte dintr-o generatie care a avut rabdare să-l astepte pana si pe Godot, asa ca pot să-l astept si pe Riddick, mai ales ca el va veni.

  • Riddick Says:

   De acord. Monitorizare.

  • Dorin Tudoran Says:

   Deal!

  • Florin Iaru Says:

   Să înţeleg prin deal Tîrgu Frumos? sau new deal, noul Tîrg Frumos!

  • Dorin Tudoran Says:

   @ Florin Iaru

   Polisemanticule!…

   In ce ma priveste, targul este si frumos, si onest. Ma tin de ce promit. Sunt sigur ca si Riddick face la fel.

 12. vasgar Says:

  da, e acelasi Mihail Neamtu (atentie: e Mihail) 🙂
  cred ca s-a lepadat de legionarism. cand a comis textele era mai tanar si avea o misiune de indeplinit… i-a trecut.

  • Dorin Tudoran Says:

   @ vasgar

   Iată şi o veste bună!

   Ar fi chiar excelentă, dacă am avea certitudinea (aşa, ca între certocraţi!) că s-a lepădat, căci simplul gest de a te lepăda de sutana preoţească pentru bursa de analist politic nu e de ajuns. Unul din motive putând să fie acela că de ai avut o misiune de îndeplinit atunci, s-ar putea să ai o misiune de îndeplinit şi acum. Ba, chiar şi mâine.

   Dar, cum am totală încredere în tine, iau vestea cea bună ca pe o… certitudine. E mare nevoie de veşti bune!

   Mulţam de precizare.

  • Florin Iaru Says:

   Nu s-a lepădat sau s-a lepădat în sensul ultraortodox al cuvîntului…

 13. Riddick Says:

  Gogomănia fiind, desigur, reactia întârziată – altfel, Dinescu nu îndeplineşte conditiile legale:

  „Mă doare în *** că sunt incompatibil!“. Aceasta a fost reacţia pe care a avut-o Mircea Dinescu, atunci când a fost chestionat de „Curentul“, cu ceva timp în urmă, în privinţa incompatibilităţii între funcţia de membru al Colegiului Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS), asimilată celei de secretar de stat, şi cea de membru al Consiliului Editorial al ziarului „Cotidianul“ şi „formator de opinie“ plătit la Realitatea TV. Se pare că nu în acelaşi loc i-a durut pe inspectorii Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI), care au luat în serios relatarea ziarului „Curentul“ şi au început investigaţiile.

  http://www.curentul.ro/2010/index.php/2010020439481/Actualitate/Poetul-portofel-Mircea-Dinescu-incompatibil-din-prima-clipa-la-CNSAS.html

  • Dorin Tudoran Says:

   @ Riddick

   1. Nu neapărat pentru că au făcut-o cu întârziere. Gogomănie, fiindcă au făcut-o într-un fel ce invită la suspiciuni întemeiate. „Simple coincidenţe” este o piesă de teatru. „Coincidenţele” din acest caz sunt un teatru ieftin, lamentabil.

   2. Secretar de Stat, zici?
   O întrebare;chiar două:

   a) Nu există nici o incompatibilitate între propaganda electorală făcută de un alt asimilat la funcţia de Secretar de Stat şi funcţia cu pricina?

   b) Dacă există, ce structură a statului s-a autosezizat în cazul acesta?

 14. Liviu Antonesei Says:

  @) Dorin Tudoran

  Mestere, maurul si-a facut, in sfirsit, datoria! Am postat noul meu capitol si am dat veste acolo despre articolul de fata! Vint bun la pupa!

 15. Dorin Tudoran Says:

  @ Liviu Antonesei

  Maurule, astâmpără-te, că se pregătesc nişte talibani toleranţi să-ţi ia fie capul – cu blândeţe, fie narghileaua – cu înştiinţare de la tanti ANI… Nu că mi-ar fi dor de mătuşa Tamara, şi ea iute de mână…

 16. Liviu Antonesei Says:

  @) Dorin Tudoran

  Vezi, frate, asta pare a fi in neregula nu mine – nu-s deloc tare la astimparat!

 17. Dorin Tudoran Says:

  @ Liviu Antonesei

  Văz (enorm) şi se cutremur plopii (monstruos)…

 18. Liviu Antonesei Says:

  @) Dorin Tudoran

  Ha, ha, ha! Bag seama ca te-ai putea baga usor la dadaisti!

 19. Vasile Gogea Says:

  Asta e problema, prieteni: „intervalul” acesta (un fel de patinoar pentru cei care stiu si pot sa „execute” oricite „triplu”-ri sau „quadruplu”-ri) intre „dreptate maxima” (puternic „decibelizata”) si NEDREPTATE MINIMA
  (scuipata pur sisimplu in crestet atunci cind indrazneste sa se „prezinte”), in care se structureaza marile scenarii ale vinovatiei de fum, ori ale nevinovatiei de plumb.
  Era pe vremuri (Doamne, ce exprimare!) un „banc” ce se incheia cu o replica de genul: „daca nu mincat verdet la timp!”
  Cu „maxima” tandrete as spune (pentru „cazul” Dinescu): „dac nu
  basit la timp!”
  Acum facem miscari peristaltice!

 20. Inima-Rea Says:

  Deci, avem două probleme: 1) că Dinescu se află – demult – într-o incompatibilitate de care i se fîlfîie (fiindcă lui nu i se aplică, probabil); 2) că i se aplică tocmai acum.
  Cu (1) n-am nici o problemă – ciocoismul românesc e unic în lume. Cu (2) iar n-am dar mă-ntreb ce-ar fi dacă s-ar extinde aplicarea. Cred c-ar fi mişto. De-o pildă, dacă ai comis o infracţiune – minoră, cum ar fi să-l calci pe unul pe zebră, tu grăbit, ăla ne – şi n-ai fost sancţionat din prima, să nu mai fii niciodată. De-o altă pildă, dacă ai furat cît ai putut dar nu ţi-a bătut nimeni obrazul, nici să-ndrăznească Justiţia să te ia la-ntrebări.
  Bref, prescrierea să fie aplicată nu după n-şpe ani de la, să fie de la bun început, pe principiul „dacă nu m-ai prins în secunda 2, să fii tălică sănătos!”
  Bine, ar mai fi o cale de atac: Personajul care îngăduie prigoniada – pe vel ce motiv ar vrea muşchiu’ lui exersat în a vrea – dar nu mai îngăduie incompatibilitatea (din motive, evident, personale dar, la acel nivel, cu vădită tentă de persecuţie politică) este unul şi acelaşi cu eroul epopeii căutării Lînei de aur politice, cînd la Stînga, cînd la Dreapta. Un neliniştit, neinspirat, nenorocos ori doar un rătăcit. În ultimul caz, ce pretenţii să ai de la el?
  În ce-i priveşte pe românii noştri din America, m-am dumirit demult că sînt capabili de maximă performanţă: gîndesc americăneşte dar simt româneşte.
  În ce-l priveşte pe Iaru, nu mă dumiresc: De ce-o fi crezînd el că Dinescu poate judeca istoria doar din poziţia asimilată demnitarului cu rang de secretar de stat? Poate că-l cunoaşte bine de tot şi ştie că Dinescu n-ar face nimic degeaba, că nu e fraier. Dar mă-ntorc şi zic: dacă-l cunoaşte atît de bine, apăi sigur ştie că istoria n-are a-l judeca pe Dinescu. Atunci, devine că nici Dinescu n-are cum judeca istoria – nici plătit, nici voluntar. Dar îi poate judeca el pe alţii care nu-l pot judeca pe el.
  Ei, da, e păcat să nu mai poată! Aşa ne obişnuisem cu asta, că părea de la sine înţeles – cum şi pare, aş zice…

 21. niku_elektriku Says:

  dom’ tudoran,
  mereu ma’ntrebam de ce se spune ca diavolu’ s’ascunde in detalii.
  detalii ce pot tzine si de:
  *data de la care numitul poet dinescu s’a „rasucit” in a’l ‘ngiura pe Tartor, care e, aproximatif, 2005, avind, deci, Tartoru’ sufitzient timp la dispozitzie ca sa se inerveze…
  *modalitatea de numire a conducerii dragei de ani, care, sa vezi dracie, nu prea are d’a face cu respectivul Tartor, fiind eminamente de sorginte parlamentara.
  *majoritatea parlamentara in functziune la data numirii acesteia era, oarecum intimplator, cea pe care o simpatizeaza, si sprijina, cit se poate de deschis, domnu’ poet persecutat dinescu.

  la fel se poate spune ca amanunt este si faptu’ ca varianta in functziune a legii dragii de ani este o varianta periata binisor pe vremea ilustrului ministru liberal al justitzichii, respectiv eminentu’ jurist qiuariu, cel care a inlocuit’o pe nelegiuita si anti-romanca de monica macovei, cea care lasase o varianta mult mai „hard” a legii, si pentru indepartarea careia partidu’ bahmutzenilor a fost alungat cu totu’ din gubern.
  s’aia chiar s’au lasat dusi !

  aproape doi ani de „ciolan” pierdutzi pentru o amarita de monica, ce zicetzi ?

  • Dorin Tudoran Says:

   Ce altceva sa zic decat ca, da, diavolul se ascunde in detalii? Unii cred ca si Dumnezeu tot in detalii se ascunde.

   Dar tot intrand in detalii, uitam ce este mai important – ca fiecare grup joaca dupa muzica proprie…

   Si mai zic ca, daca ai pierdut doi ani de ciolan, nu trebuie sa te re[repezi la el cu gandul ca trebuie nu doar sa te bucuri de el, ci si sa recuperezi ce n-ai ros pe perioada pauzei…

 22. Forumul de la Neptun Says:

  Ma oprisem la ideea ca procurorii romani sunt magistrati si nu functionari publici, precum in tarile dezvoltate. Am mai cautat si o legatura intre Mihail Neamtu si Vladimir Tismaneanu ( retinusem un articol laudativ al lui Tismaneanu despre Mihail Neamtu in „oficios” ), plecand de la acea „misiune” initiala a primului ( textele legionare ), aducandu-mi aminte ca personal am atacat subiectul, expandanu-l in forma extrema, facand o paralela intre Corneliu Codreanu si profesorul evreu Liviu Librescu ( amandoi au blocat usile unor aule universitare, unul pentru a nu se oficia inceperea anului scolar fara preoti, altul pentru a opri un criminal )….M-am decis ca trebuie sa reiau bunul obicei de a-mi nota noutatile gasite. Pe de alta parte, sunt marcat de faptul ca acordand prea mult timp contextului, nu mai e timp de tehnica ….

  Tot tehnică cred insa ca e si felul „epopeic” in care scriu in aceasta perioada ( de unde revenirea la pers. I, ca forma, deoarece pe fond, „epopeea” e mai mult decat necesara”). Romania este singura tara din Europa in care fondurile structurale pentru programe regionale sunt programate sa intre prin structuri artificiale ( Agentiile de Dezvoltare Regionala – controlate exclusiv de birocratia europeana si birocratia nationala ), in loc ca ele sa fie absorbite prin institutii descentralizate functionale ( primarii, consilii judetene ). In sistemul general de fonduri structurale, din cele 11 Programe operationale ( la Competitivitate, cu 4 axe prioritare si 4 organisme intermediare ) si 11 autoritati de management, doar 5 au Comitete de monitorizare iar din acestea doar la 2 este prezentata componenta efectiva pe site. Si la acestea, ponderea ONG-urilor, a patronatelor, a sindicatelor, este sub 20 % . Am inlocuit „capitalismul de cumetrie” cu un capitalism total dependent de stat, chiar din constructia institutionala ! Trebuie sa infiintam, tot noi, romanii, FRONTUL SALVARII GLOBALE, ca sa eliminam comunismul ( mai bine zis ipocrizia… ) din lumea civilizata ? A ne năpusti la gălceava, cand nici nu mai stim ce e bine si ce e rau ( nu e cazul „bahmutencei” actuale ), o face pe „bahmuteanca”, Maica Tereza, in context, iar pe noi, niste bieti masochisti, in general….”Cetateni ai lumii, va ordon, bahmuteanca-mprejur, fuga mars !„ , parca ar trebui sa spuna bunul simt global…..

  Ref. la ce e bine e bine si ce e rau, vorba d-nei Mihaela Mihai, de unde sa incepem ? De oriunde ar fi, ar veni fluvii de „argumente” ca Maica Tereza nu e-n regula iar „bahmuteanca” e OK….Aici ma despart de dvs. domnule Tudoran, bineanteles, retoric si doar la limita acestei idei ( or mai fi si altele…), prin faptul ca eu cred ca o criza de identitate e mult mai grava la nivelul grupurilor, a natiunilor decat la nivelul indivizilor. Incerc o mica DEMONSTRATIE :

  PRIMA PARTE A DEMONSTRATIEI – vizeaza Mijloacele
  Am plecat de la LOGICA simpla a celor doua exemple evocate dimineata :
  PRIMUL : Desi nu sunt „fan” Dinescu ( „murea” cu PSD-ul de gat, dar era „fan” M.A.I – Dinamo prin 2000-2004….) consider că-i mult mai in drept. decat careva de la ANI sa evalueze morala societatii, mai ales in relatia cu reziduurile comunismului. Tocmai agricultura il face un cetatean extrem de onorabil, nu traieste doar din leafa data de stat….Mai ales ca institutia CNSAS vizeaza in primul rand Scopurile societatii si nu Mijloacele. In acest caz, cred ca un virtuoz al mijloacelor ca maestrul Dinescu poate fi de folos societatii in targhetarea corecta a Scopurilor. Chiar daca poate folosi si in interes personal genul aceste de actiuni, a demonstrat odata buna sa credinta. GRAV este ca am facut o lege proasta ( de unde trecerea de la „procurorii romani” la „cetatenii globali”, care pot veghea la Bechtel, EADS, dar nu si la constructii institutionale de pe la granitele indepartate… ). Nu trebuia sa trecem in lege incompatibilitati intre functia de membru CNSAS si cea de administrator de firma. Daca-l punea Dinescu administrator la una din firmele sale pe seful lui „Mambosiria „, il credea cineva ? Inainte aveam o vorba in studentie : ” tara te vrea prost”. Acum, tara ( iar lumea globala vad ca tace….), ne vrea mincinosi ?
  AL DOILEA. Nu la fel gandesc despre opinia favorabila a Sandrei Pralong fata de pozitia lui Ionut Popescu la Fondul Proprietatea. Interesant, d-na Pralong a opinat ca tocmai ca d-nul Ionut Popescu are actiuni la Fondul pe care-l conduce, ar fi mai interesat sa aiba rezultate bune. A mai adus si exemplul castigului in actiuni oferit de marile firme managerilor. Din pacate, la noi s-a dovedit ca piata de capital nu are destule reguli ca un lider de institutie sa nu-si „instrumentalizeze” propriile interese folosind oportunitatile oferite de institutia condusa. In Occident, cazul Enron, si ulterior toata criza subprime, a dovedit ca inflatia de reguli duce la acelasi deznodamant : EVAZIUNEA si chiar INFRACTIUNEA ! Mai rau este ca si in aceste momente, pe bani imprumutati de la guverne, fara a avea garantia intoarcerii lor vreodata, managerii „destepti” ( “desteptii” nostrii sunt mai ceva decat „prostii lui Rebreanu” fata de ei….) tot isi revendica prime de milioane de dolari….In acest caz, un virtoz al Mijloacelor, chiar si al Scopurilor cum a dovedit-o cu competenta ca jurnalist de economie I.Popescu, nu cred ca ar trebui sa aiba un credit prea mare intr-o institutie ce vizeaza in primul rand Mijloacele societatii ( resurse actuale pentru plata datoriilor trecutului dar si oportunitati imediate….).
  IN CONCLUZIE, institutiile ce vizeaza Scopurile societatii ar trebui sa poata fi conduse de virtuozi ai mijloacelor ( nu fara controlul reciproc necesar ) iar la institutiile care vizeaza Mijloacele, virtuozii mijloacelor ar trebui sa fie prin excelenta limitati si controlati in actiuni…Virtuozii scopurilor ar trebui sa fie agreati in ambele situatii, nu prea mai sunt insa….

  A DOUA PARTE A DEMONSTRATIEI – vizeaza Scopurile
  Complicata disertatie de mai sus, m-a dus cu gandul la SANCTIUNEA PREMIALA a lui Mihail Ralea, de depistat atunci cand lauda, multumirea, admiratia, respectul, „acopera”, sau, mai direct, „justifica” purtarea cuiva. In aceste cazuri deja ne gandin ca „opinia publica” poate „rechizitiona” motivele de sanctiune si apoi sa reverse fluvii de „respect”….Putem gandi si „imaginea in oglinda” a conceptului lui Ralea, MERITELE SANCTIONATOARE. Blamul, ocara, dispretul, stigmatizarea, pot demitiza infaptuirea oricarei fapte bune. Adrian Nastase ii dadea si o imagine fenomenului : „ In Romania o fapta buna nu ramane nepedepsita”….Din nou ne putem gandi ca „opinia publica” poate rechizitiona „faptele bune” si apoi sa reverse fluvii de venin ….de unde si pedepsirea, pana la urma….

  MAI E NEVOIE SA FINALIZEZ CU MULTE CUVINTE DEMONSTRATIA, CAND „OPINIA PUBLICA” INTR-O TARA CA ROMANIA ESTE OMNIPOTENTA ? Imi veti spune ca nu sunt elementele unei crize de identitate, ci doar unii, prostesc cetatenii, iar altii tot privesc….Dar daca acei altii tot privesc si nu se implica, sau daca o fac, mai rau strica ( vezi anticoruptoa, anticomunismul ), trecand 10, 20, doamne-fereste 30, 40 de ani, nu putem ajunge sa pierdem orice legatura cu identitatea noastra initiala ? Copiii ne intreaba de ce trebuie sa invete asa mult daca Becali are atatia bani si n-are nici o scoala…. Noi le raspundem celor mai mari ca altii cu mai multa scoala decat unii, si ei cu scoala, il folosec pe Becali pentru a fi tot ei mereu „la bucate” Dvs. ce raspuns ne puteti da ? Mai ales atunci cand Becali gandeste si vorbeste mai bine decat toti analistii si deontologii la un loc, tocmai ca n-are scoala ? Arnold Toynbee spunea ca un popor se poate salva prin indivizi, prin eterialitate ( supraeforturi umane, ce reusesc, tocmai datorita contextului potrivnic ). N-o cunoscuse insa pe Bahmutanca….La Nikita ar fi capitulat complet….Moni a lui Iri si soferul, poate mai salvau ceva….

  In viitor, promit, mai putin context., si mai multa tehnica.. In acelasi spirit echilibrant ( romanii sunt doar niste cetateni globali care nu au inteles ca a fi global presupune si drepturi, nu doar obligatii ), va trebui sa fac si un comentariu pe articolul din „Romania libera” relationat cu „Luxul indiferentei”. Acolo se continua in „a se face farmacie„ in obligatiile noastre. Actiune laudabila, nu insa si daca neglijam total sa facem o minima ordine si in haosul drepturilor noastre….Din pacate aici nu mai putem scrie ca trebuie, a „se” face o minima ordine…N-are cine, aici, daca nu stabilim clar….Dincolo, fluvii ….

  In final, vom posta mereu in interventiile noastre, singulare, pe materialele dvs. d-le Tudoran, aceasta fraza : Cred ca cel mai bine ne defineste motivatia noastra, a “ incertocratilor “ acestui blog, acel titlu al primului dvs. material “ Luxul indiferentei”…Fiind “saraci”, nu ni-l putem permite. De aceea, “fluierand in Biserica certocratiei “, vom folosi primul dvs. material al acestui blog pentru postarea evolutiva a unui PLAN DE SALVARE A INCERTITUDINII. In primele etape, plecand de la cateva simple certitudini : Romania, context global, recuperarea vitalitatii economice a tarii prin recuperarea vitalitatii umane a cetatenilor. Mijlocul folosit ? Intalnirea anuala “Divanurile Tomitane” si comunicarile asociate ei.

 23. vasgar Says:

  totu-i bine: lumea discuta, aflam adevarul 🙂
  mi se par totusi putin enervante postarile lungi, „epopeice”…
  sorry!

  • Dorin Tudoran Says:

   @ vasgar

   aflam si noi ceva franturi de adevar. important este cum punem bucatelele impreuna, ca sa nu iasa o minciuna prea mare, in lipsa tuturor bucatelelor de care ar fi nevoie.
   am sa atentionez forumul de la neptun ca postarile prae lungi sunt prea… epopeice.
   ti-am trimis ceva prim e-mail, sper ca ai primit.
   la multzi ani si spor la scris, ca de citit te vei fi saturat sa tot citesti.

 24. blogideologic Says:

  @ Dorin Tudoran
  „Cum îl cunosc pe Mircea Dinescu de vreo 40 de ani, ştiu cât de inconfortabil poate fi chiar şi pentru prieteni, darmite pentru inamici.”
  Dumneavoastră sunteţi un om de calitate. Problema cu Mircea Dinescu este că a transgresat Legea. Şi eu vorbesc despre omucideri. Ale Poeţilor. Ştiţi prea bine. Nu vreau să dau nume. Dar mediul de pe acest blog este plin cu persoane de calitate. Eu vreau să văd şi onestitatea lor intelectuală.

  • Dorin Tudoran Says:

   @ blogideologic

   Cred că știu la ce vă referiți, dar cred că știu (certocrat eu însumi!) mult mai bine ca dvs. ce s-a întâmplat cu unii oameni.

   Nu-mi place, consider că este degradant să vorbesc despre asemenea lucruri, pe un blog, când unele din personajele piesei în care am trăit ne-au părăsit și nu se mai pot apăra.

   Am data pe blogul închis în septembrie anul trecut un mic fragment de document care probează irefutabil anumite lucruri. Nu doresc să o fac din nou. Dacă o voi face, o voi face într-o carte – discutând pe larg, cu documente probante.

   Așadar, vă invit la prudență și vă rog să nu mai aduceți acuzații atât de grave – „omucidere” – pe acest blog.

   În sfârșit, acțiunea celor de la ANI nu are nici în clin, nici în mânecă,,, cu o posibilă omucidere.

   Cele bune.

 25. victor L Says:

  Conspiratia pare destul de intinsa:
  http://www.hotnews.ro/stiri-esential-6877099-ani-acuza-gheorghe-pogea-incompatibilitate-pogea-nu-gand-actionez-agentia-judecata-dar-recomand-verifice-inca-data-documentele.htm

  • Dorin Tudoran Says:

   @ victor L

   Foarte bine. Sa fie expusi, interpelati si, dupa dovedirea vinovatiei, pedepsiti. Toti. Indiferent de optiunile lor politice.

   Cum nu vad pe listele ce se tot vehiculeaza nici un nume de membru in PDL sau sustinator cunoscut public al partidului, ma intreb care ar putea fi explicatia. Imi zic ca, ori listele refuza sa gazduiasca si pedelisti, si atunci listele trebuie arse caci le lipseste obrazul necesar spre a fi crezute, ori lumea este impartita, maniheic, in numai albi si numai negri, ceea ce este cu totul implauzibil…

   Nu cred in reformele morale ce trimit dupa gratii doar pe ai lor, iar pe ai nostri ii cocolosesc.

 26. Hantzy Says:

  Hallo, Riddick!
  Multam’ pentru link-ul oferit si-l vazui acolo pe Dinescu cu pixu-n mana. Comentariile la articol sunt absolut extraordinare, adica in clar, mai mult decat ordinare! Asta este: a stat vantu si ne trage curentul!

 27. blogideologic Says:

  @ Dorin Tudoran
  Am ezitat mult între termenii „onestitate intelectuală” şi „curaj intelectual”.
  Numai bine,

  • Dorin Tudoran Says:

   @ blogideologic

   Nimic mai binevenit pe acest blog decat onestitate intelectuala si curaj intelectual!

 28. neamtu tiganu Says:

  Nea Dorine, avind in vedere ca deja s-a condamnat comunismu cred ca rolu dizidentilor s-a incheiat. Sa nu uitam ca dizidentii astia au tradat odata idealurile poporului deci nu ar fi de mirare daca o mai fac si azi. Observ cu stupefactie ca fostii dizidenti nu sunt in stare sa priceapa in ce stare se afla natia si nu concura la unitatea de monolit in juru partidului.
  In acest sens propun arestarea acestora si inchiderea in lagare ca boala de care sufera sa nu se ia

  • Dorin Tudoran Says:

   @ neamtu tiganu

   Dreptate maxima – fostii dizidentii sunt de vina pentru toate relele!

   Nu numai ca sunt de acord, dar propun solutii practice: Doina Cornea sa fie arestata de Corneliu Vadim Tudor, Vasile Paraschiv de Sergiu Andon, Dinescu scapa din nou, caci Plesita nu mai poate sa-l salte (al dracu’ Dinescu asta, mare noroc are pe lumea asta!), Radu Filipescu de Sergiu Nicolaescu, Gabriel Andreescu de Ilie Merce s.a.m.d.

   Abia dupa acest „ecarisaj” (cum propunea cineva sa se numeasca o asemenea actiune; altii i-au spus „deratizare”), Romania isi va veni in fire si va progresa.

 29. mariusmioc Says:

  „dacă Dinescu se află în culpă, să plătească asemeni oricărui Popescu, Ionescu, Dumitrescu, Dragomirescu, Bahmuțescu, Teodorescu, Protocronescu, etc. Unde-i lege, nu-i tocmeală. Dar, atunci când reprezentanți ai statului își amintesc de asta subit (…) fiecare din pașii statului de drept e făcut cu stângul”

  Întrebare: oare reprezentanţii statului şi-au amintit într-adevăr subit de incompatibilitatea lui Dinescu? Ieri a adoptat Dinescu o anumită orientare politică şi azi s-a descoperit ce incompatibil e, sau a avut actuala orientare politică de cîţiva ani, caz în care descoperirea nu e chiar aşa subită?

  Iar problema de fond este: Cît de bună a fost activitatea lui Dinescu la CNSAS? În calitatea sa de birocrat al luptei antisecuriste, Dinescu a făcut multe declaraţii bătăioase împotriva Forţelor Răului, ceea ce a stîrnit încîntarea ziariştilor şi Forţelor Binelui. Corectitudinea declaraţiilor lui Dinescu rareori a fost verificată. Eu am făcut o asemenea verificare. După o declaraţie publică a lui Dinescu legată de securitate, reprodusă în presă, am cerut CNSAS date despre problema ridicată de Dinescu. Răspunsul oficial al CNSAS, sub semnătura lui Ladislau Csendes, a fost că instituţia nu poate dovedi aspectele semnalate de Dinescu. Am scris mai pe larg despre chestiunea asta la http://mariusmioc.wordpress.com/2009/11/27/situatia-verificarii-revolutionarilor-de-catre-cnsas/

  Întrebarea este de ce fel de persoane avem nevoie la CNSAS? De vedete mediatice, care fac periodic declaraţii antisecuriste pe placul presei, fără însă să se bizuie pe documente şi dovezi clare pentru declaraţiile lor, sau de nişte persoane mai puţin vedete, mai puţin implicate politic (prevederea iniţială din lege, ca membrii Colegiului CNSAS să nu fi făcut parte din nici un partid, avea rostul ei), dar care cînd afirmă ceva cetăţenii să poată avea convingerea că afirmaţiile se bizuie pe documente şi nu pe metafore poetice?

  • Dorin Tudoran Says:

   @mariusmioc

   Nu am nimic impotriva discutarii deschise, cu toate argumentele pe masa, a ceea ce numiti „problema de fond”.

   Numai ca pozitia adoptata de ANI fata de Mircea Dinescu nu are nimic cu problema de fond.

   Sunt doua chestiuni separate si trebuie discutate separat.

 30. mihai rogobete Says:

  Domnule Florin Iaru,
  cine articolează o exagereză, în cutia cu discuţiile Pandorei, ca să se ofere isteţ cu plata retrospectivă nu trebuie să se mai deontologizeze la semanticoase ca-n deceneul trecut.

  • Florin Iaru Says:

   N-am înţeles nimic. Ori e prea profud, ori prea aluziv, ori nu mă duce capu’. Cred că capu’ e vinovatul.

 31. Ro_o_nenorocire Says:

  Dinescu macar e viu

  Reiau ce am mai scris in lata parte

  Dinescu ramane un om viu.

  Restul, foarte multi, par morti.
  Chiar si cand dau tunuri de la 10MegaEur in sus tot morti par…
  Au murit si au luat o culoare portocalie; s-au zombificat si au inceput sa spuna lozinci si sa racnesaca apologii despre un moroi ‘belgian’ care bantuie prin RO de 20ani si racneste a reforma de 10;
  care desi moroi are pofte lumesti traditionale: strange bani si land, cheltuie enorm sa-si plateasaca virful politic de moroi, sa-i moroizeze pe altii si mai are si pulsiuni de carne vie: pune gagicile sa moroizeze chestii de miliarde si sa frece neerotic o tara/un stat;
  neo-dracula conservat etilic

 32. Ro_o_nenorocire Says:

  Dinescu macar e viu

  Reiau ce am mai scris in lata parte

  Dinescu ramane un om viu.

  Restul, foarte multi, par morti.
  Chiar si cand dau tunuri de la 10MegaEur in sus tot morti par…
  Au murit si au luat o culoare portocalie; s-au zombificat si au inceput sa spuna lozinci si sa racnesaca apologii despre un moroi ‘belgian’ care bantuie prin RO de 20ani si racneste a reforma de 10;
  care desi moroi are pofte lumesti traditionale: strange bani si land, cheltuie enorm sa-si plateasaca virful politic de moroi, sa-i moroizeze pe altii si mai are si pulsiuni de carne vie: pune gagicile sa moroizeze chestii de miliarde si sa frece neerotic o tara/un stat;
  neo-dracula conservat etilic

Comentariile sunt închise.


%d blogeri au apreciat asta: