LUXUL INDIFERENŢEI

Dezolat să văd ce comentarii stârneşte greva foamei la care apelase Teodor Mărieş anul trecut, în ziua de 9 septembrie 2009 am închis blogul dorin_tudoran@commonsense.now

După mai bine de patru luni de atunci, în ziua de 18 ianuarie 2010, am participat la o conferinţă de presă organizată la Bucureşti de Asociaţia ”21 Decembrie 1989” şi moderată de  Doina Jela. A fost un gest de necesară solidaritate cu Teodor Mărieş, aflat din nou în greva foamei.

Totuşi, alături de Gabriel Andreescu, Sorin Ilieşiu, Nicolae Prelipceanu şi Varujan Vosganian, am încercat să-l conving pe Teodor Mărieş să renunţe la supliciul pe care şi-l autoadministrează, gândindu-mă că într-o democraţie s-ar putea găsi alte forme de a sluji cauza pe care o apără şi pentru care puţini dintre noi par a mai fi dispuşi să lupte.

După ce am citit articolul extraordinar publicat în România liberă de Nicolae Prelipceanu, S-a scumpit şi adevărul, din 26 ianuarie (http://www.romanialibera.ro/opinii-comentarii/a175606-s-a-scumpit-si-adevarul.html), am hotărât că sila pentru comentarii imbecile nu trebuie să cântărească mai greu decât obligaţia de a vorbi.

Cum nu mi-am permis mai niciodată luxul indiferenţei, de ce aş continua să caut tocmai acum un confort şi aşa iluzoriu?

Deschid seria de comentarii postate pe acestă nouă parcelă de văzduh cu un articol publicat la sfârşitul anului trecut în Dilema Veche, text ce poate explica titlul acestui blog – CERTOCRAŢIA.

Anunțuri

26 răspunsuri to “LUXUL INDIFERENŢEI”

 1. vasgar Says:

  Bine ai revenit în blogosferă! 🙂

 2. Dorin Tudoran Says:

  @vasgar

  multumesc

 3. Vasile Gogea Says:

  Salut cu mare bucurie deschiderea acestei „ferestre” spre „formele de relief” ferm conturate ale unei constiinte morale si civice militante!
  Intr-adevar, „indiferenta”, in anumite circumstante este chiar mai mult decit un „lux”, este o (cel putin complicitate la) crima!
  Referitor la „supliciul pe care si-l autoadministreaza” Teodor Maries: il inteleg (cred) foarte bine – eu insumi am „experimentat” aceasta forma de (din pacate, pina la urma) insingurare disperat-militanta. Si nu „indiferenta” m-a ranit cel mai dureror, ci dispretul superior, chiar ura atavica a celor care isi simteau pus in pericol confortul lor vinovat.
  Cred, insa, ca suntem la o ora a istoriei in care protestul n-a devenit altceva decit o forma de legitimare a abuzului. Celebre formula alui Albert Camus: „Ma revolt, deci suntem.”, a devenit: „TU TE revolti, deci
  NOI suntem!”. Sau, cum spunea Caragiale, cu multi ani (dar se pare, nu destui) in urma: „ori toti sa muriti, ori toti sa traim!”.
  In final, iti multumim Dorin Tudoran!
  Stim ca vom putea sa nu fim indiferenti impreuna!

 4. Radu Humor Says:

  Ma bucur sa va citesc din nou blogul!
  Sunt printre cei care v-am simtit lipsa
  si v-am condamnat pentru renuntarea, ce mi s-a parut prea usoara …
  Avem multe sa ne spunem, iar „redeschiderea” mi se pare de bun augur !

  • Dorin Tudoran Says:

   Mulţumesc pentru mesj(e).
   De condamnat este mereu mai uşor… Mai greu este altceva…
   Numai bine.

 5. Radu Humor Says:

  Nu mai stiu daca si ultimul blog era moderat :mrgreen:

  • Dorin Tudoran Says:

   Nu, nu era. Am crezut atunci că „nu se face” să moderezi. Acum cred că a modera nu e o idee tocmai rea. Cele bune.

 6. Forumul de la Neptun Says:

  Epur si muove….

  Forumul de la Neptun
  Intitiativa “Strategia Dezvoltarii Romaniei”
  Initiativa “Divanurile Adevarului”
  Intalnirea anuala “Divanurile Tomitane”.

 7. mariusmioc Says:

  Bine ai revenit! N-am comentat pe blogul vechi dar l-am urmărit. Poate o să comentez pe blogul ăsta, mai ales dacă scrii despre revoluţia din 1989 şi mai ales dacă scrii prostii. (Dacă scrii lucruri inteligente nu prea merită osteneala unui comentariu)

 8. Mihaela Mihai Says:

  Primesc de ceva vreme toate comunicatele si textele dlui Iliesiu legate de actiunile Asociatiei 21 Dec si grevele foamei dlui.Maries. Am tot avut un sentiment de zadarnicie. Lupt eu insami cu sistemul inca din 2001, cand m-am intors in tara. Mi se confirma in fiecare zi expresia francezilor ” Paris n’est pas la France !”. La fel si la noi, ” Bucurestiul nu este Romania !”. Este o asemena diferenta de nivel al constiintei civice, al dreptului de a-si exercita drepturile intre Bucuresti si restul tarii incat sunt cuprinsa de descurajare. Supravietuieste si respira prin toti porii, ca o hidra monstruoasa, eterna complicitate a functionarilor publici care ” se acopera” reciproc, dosind fapte si documente, incalcand legi cu cinismul si maruntimea retelelor de inrudire de tip orientalo-mafiot.
  De unde incepe lucrarea noastra, a celorlalti, ca sapi intr-un loc si se naruieste alaturi ?!
  Sunt ca furnicile si ataca mereu, bine organizati, sunt cei carora le spui ” ai nostri ” si ei iti sunt potrivnici si agresivi, cu privirea timpa a prostului isteric care nu vrea sa inteleaga ca-i faci bine.
  Vreau si vreti dreptate. Cui ii pasa ? Noua ? Si apoi ? Murim ca vulturii, cu dreptatea de gat.
  Marile declaratii ale multimii suna asa : ” Muriti voi, da, luptati pentru noi, dar ne vom alatura voua dupa ce veti castiga, cu conditia ca lupta sa nu fie lunga si anevoioasa, sa nu ceara tenacitate, ca ne plictisim. Vrem bani imediat, privilegii de pe urma luptei voastre, dar nu avem timp sa fim alaturi de voi pentru ca trebuie sa ne ducem nepotii la piscina „.

 9. Dorin Tudoran Says:

  @ Mihaela Mihai

  Vă mulţumesc pentru postarea acestui comentariu.

  „De unde începe lucrarea noastră…?”

  Aş spune că de la noi înşine – noi funcţionarul, noi doctorul, noi parlamentarul, noi artistul, noi optimistul, noi descurajatul, noi plictisitul.

  Declaraţiile mulţimii pot fi la fel de sforăitoare (goale de înţeles) ca şi declaraţiile individuale, declaraţiile noaste – ale funcţionarului, ale doctorului, ale parlamentarului, ale artistului, ale optimistului, ale descurajatului şi ale plictisitului…

  Se trăieşte într-o continuă STARE ENUNŢIATIVĂ.

  Când vine ora faptei, ochii sunt aţintiţi pe ceilalţi – doar ei trebuie să se schimbe. Noi suntem perfecţi.

  În sfârşit, pe o notă strict personală – îmi este foarte dor de Doru Stănculescu…

  Cele bune.

 10. Forumul de la Neptun Says:

  Pe fiecare material postat de d-nul Dorin Tudoran vom avea un singur comentariu. (exceptandu-l pe acesta, „Luxul indiferentei”, in care vom adauga succesiv comentarii asociate Planului mentionat ). In acel comentariu, la sfarsit, va apare fragmentul de mai jos :
  „ In final, vom posta mereu in interventiile noastre, singulare, pe materialele dvs., aceasta fraza : Cred ca cel mai bine ne defineste motivatia noastra, a “ incertocratilor “ acestui blog, acel titlu al primului dvs. material “ Luxul indiferentei”…Fiind “saraci”, nu ni-l putem permite. De aceea, “fluierand in Biserica certocratiei “, vom folosi primul dvs. material pentru postarea evolutiva a unui PLAN DE SALVARE A INCERTITUDINII. In primele etape, plecand de la cateva simple certitudini : Romania, context global, recuperarea vitalitatii economice a tarii prin recuperarea vitalitatii umane a cetatenilor. Mijlocul folosit ? Intalnirea anuala “Divanurile Tomitane” si comunicarile asociate ei. „

  Stimate Domnule Tudoran,

  In etapa 2 a PLANULUI DE SALVARE A INCERTITUDINII, facem referire la binomul Noi – Ei, Noi, plin de incertitudini, Ei, sătui de certitudini….Nu pare a fi o realitate imuabila, dar va trebui luptat ca trendul de inlaturare a prăpastiilor sa rămana ascendent….
  Va transmitem imediat pe emailul privat a treia adresa de inceput de an ( primele 2, in anii 2008 si 2009 ) catre d-nii Vasile Paraschiv, dr. Ionel Cana si d-nele Doina Cornea, Elvira Iliescu, s.a.. Din doua motive : 1. Apar cateva elemente de constructie legate de PLANUL mentionat 2. Marcati fiind de „ tipurile de exil „ scriitoricesc imaginate de dvs. la care care face referire Mihai Cimpoi, preluat de alt scriitor basarabean : Exil autoimpus ( in care scriitori creeaza tot in limba romana, gen Elena Vacarescu, Martha Bibescu ), Exil fortat ( in care scriitorii contribuie la dezvoltarea culturii din tara in care traiesc, gen Vintila Horia, Eugen Ionesco, Panait Istrati, Mircea Eliade ) si Exil interior, in cazul scriitorilor basarabeni. Revenim la criza identitara care se poate ridica, in opinia noastra, si deasupra indivizilor. Pentru a se crea totusi supapa de refulare necesara evolutiei civilizatiilor, credem ca totusi trebuie imaginata si o a patra categorie, Exilul exterior. Primele doua categorii de exil sunt intr-adevar tipice indivizilor, in schimb ultimele doua, credem ca sunt tipice grupurilor. Ne-am imaginat o categorie a Exilului exterior asociat „granitei” globale, o limita care nu trebuie sa limiteze….Altfel, Exilul interior va ramane vesnic captiv istoriei….

  Vom reveni cat de curand cu elemente mai putin entropice….Un PLAN de neanteles numai plan nu poate fi numit, chiar daca se cheama de salvare a incertitudinii. Un prim pas spre intelegere : adica ne referim la un PLAN de salvare a noastra, cei din binomul Noi – Ei…, desi implicarea nu-i a buna in Romania, imediat e blamata ca frustrare, ce numai la noi pare a fi perceputa ca extrem de negativa…. De fapt si la alte nivele nationale lucrurile nu par a fi indepartate de aceasta „strategie”….Teoriile dependentei au facut „ fala” combaterii tarilor capitaliste dezvoltate a tarilor slab dezvoltate, a celor subdezvoltate sau a celor comuniste. Dupa octombrie 2008, cand Occidentul a implicat puternic Statul in economiile lor, ceea ce interziceau nonsalant tuturor pana atunci ( la noi merge si-acum, că „artimetica” e grea….), au mers ( sau, s-a mers…, ca sa pastram echidistanta, ante- si post-revolutionara ) „ mai usor cu pianul pe scari „….

 11. Forumul de la Neptun Says:

  ETAPA INTERMEDIARA

  Stimate Domnule Tudoran,

  O criza de timp legata de un eveniment presant ma determina sa va solicit astfel o parere despre acea triada “conceptual- institutionala” sustinuta de mine la “Divanurile tomitane 2009 “, EVIDENTA PERSOANELOR – EVIDENTA CAPITALULUI si EVIDENTA INSTITUTIILOR.

  Conform legii descentralizarii, a HG legata de standardele de costuri si de calitate, teme extrem se actuale azi, ar fi oportun de organizat si la nivele locale, judetene, GRUPURI DE ACTIUNE PENTRU REFORMA ADMINISTRATIEI SI MODERNIZAREA SOCIETATII ( echivalente acelor CONSILII INTERMINISTERIALE de la nivelul national ). Noi am merge mai departe, intr-o proaspat tara capitalista, care a venit in grupul lumii libere, exact cand regulile ar trebui schimbate la nivel global ( la nivel instrumental, cum bine zice @blogideologic, ceea ce ne justifica extensiile aparent ilogice din postarea pe materialul 3 al dvs., cel despre miciurinism ). Am putea sa le zicem CONSILII INTERINSTITUTIONALE PENTRU EVIDENTA PERSOANELOR, A CAPITALULUI SI A INSTITUTIILOR ( in fapt ar fi acele Centre Locale de Transfer Global, denumite astfel intr-o alta cheie…). Pe emailul privat, avand ca destinatari “ Noua Agora”…., va voi da detalii despre un caz interesant din domeniul Capitalului ( Sandra Pralong – despre Fondul Proprietatea, Ionut Popescu ) iar in domeniul Institutiilor, este relevant cazul ANI – Mircea Dinescu – agricultura in incompatibilitate…..Cum vedeti integrarea propusa de noi ? La prima vedere pare fi atat miciurinista ( controlul Capitalului ), cat si brownianista ( dispersia controlata a institutiilor…in interesul status-quo-ului )….Doar ca noi vedem lucrurile din perspectiva opusa. Singura care ar putea da sens democratiei si capitalismului. Vorbe mari, care, in lipsa “instrumentelor”, nu inseamna nimic…..

 12. Dorin Tudoran Says:

  @ Forumul de la Neptun

  Tocmai am postat un comentariu nou legat de cazul ANI vs. DINESCU

 13. Forumul de la Neptun Says:

  Stimate Domnule Tudoran,

  N-a fost sa fie cu dez-epopeeizarea acum….Scuze, pentru @vasgar…Scrisoarea dvs. deschisa catre Presedintele Basescu ( al 5-lea dvs. material postat, „fix” dupa „Bahmuteanca”….) a „provocat”, in sens Toynbee, sens Blaga, sens constructiv si pozitiv, „ Scrisoarea noastra ” deschisa catre Presedintele Obama (6 februarie , 2010, la 15.42 ) . De ce ? I-ati dat dvs. deja raspunsul lui @ Marius Mioc (februarie 7, 2010, la 00.30) : „ Consider ca este imoral sa ceri cuiva sa forteze granita unor situatii intzepenite de inertii institutionale, si sa te faci ca ploua cand acel cineva incearca sa deblocheze un impas.„. Nu ma refer la cereri concrete. De unde sa incepi…., vorba d-nei Mihaela Mihai ? Ma refer la aceleasi provocari constructive….

  Iata cum, de la aberatia extrema a lui S.Ionescu ( februarie 7, 2010, la 00.39 ) cum ca blogul dvs. pregateste „ o noua suspendare” si are scopul de „a-l decredibiliza pe presedinte „, se poate ajunge la alta aberatie, in extrema cealalata, ca blogul dvs. urmareste sa caute motive pentru suspendarea presedintelui… Obama. Si nu de catre americani, ci conform „corectitudinii politicii globale”, de catre cetatenii lumii…. Ar mai trebui sa-i cereti sfatul Monicai Lewinski, ca „adevarul” cert sa fie confirmat definitiv….

  Mai ramane doar ADEVARUL. De unde actualitatea lui Orwell ( „ Adevarul nu aduce moartea , ci Adevarul este moartea „ ) si a lui Mihail Kogalniceanu ( „Adevarul sa ne fie singurul idol”)…..Ceea ce ne-ar aduce cu picioarele pe pamant….Din vazduhul manipularilor si al dezinformarilor. Care nu este neaparat proprietate romaneasca….Nici n-ar fi logic. Am vandut tot ce s-a putut din economia si societatea romaneasca ( urmeaza muntii si padurile , statul, pe felii, dupa ce a fost zdruncinat pe de-antregul…. ? ) si doar manipularea si dezinformarea sa fi ramas neaosa, romaneasca ?

  Aceasta postare va fi relationata cu articolul din „Romania libera” a d-lui Nicolae Prelipceanu.

 14. Forumul de la Neptun Says:

  Prezentam in paragraful urmator comentariul de legatura dintre articolul d-lui Nicolae Prelipceanu din “Romania libera“evocat in acest material de d-nul Dorin Tudoran si ADEVARUL necesar. Din pacate nu a fost preluat de site-ul ziarului.

  D-nul Dorin Tudoran a facut o trimitere la acest articol in primul material postat odata cu deschiderea noului sau blog in 28 ianuarie 2010 (https://dorin2tudoran.wordpress.com/ ), “Certocratia”. Odata cu postarea scrisorii sale deschise catre d-nul Presedinte Traian Basescu in data de 5 februarie 2010, am luat in calcul si restul de 50 % de ADEVAR, vazut si din Romania, nu doar din afara Romaniei, si am scris , “in oglinda”, o Scrisoare deschisa pentru Presedintele Barack Obama, material postat ca si comentariu la Scrisoarea deschisa a d-lui Dorin Tudoran ( feb 6, 2010 la 15.42 – la adresa https://dorin2tudoran.wordpress.com/2010/02/05/scrisoare-deschisa/#comments). Relationari mai ample se pot face analizand comentariile la “Luxul indiferentei “, primul material postat de d-nul Dorin Tudoran pe noul sau blog, cu referire mai focalizata pe acest articol din “ Romania libera “, fiind comentariul din 7 feb 2010, la 06.18.

  „Va multumim pentru comentariu. Acesta va aparea pe site dupa validare.” – Poate va apare maine pe site-ul ” Romaniei libere „, azi fiind inca week – end….

 15. Forumul de la Neptun Says:

  Stimate Domnule Tudoran,

  Dupa cele 3 “valuri” ale scrisorilor dvs. deschise, riscam sa duc in derizoriu cele 50 % de procente de Adevar necesar Romaniei din raportul realitatii dihotomice Est – Vest. Nu pot tine drumul drept daca partenerii mei din Vest trag doar intr-o singura parte “caruta”. E drept, cei din Est ( autohtoni de fapt, mai in Est nu comunic cu nimeni ), nu trebuie sa faca nimic. “Caruta” e la “locurili” ei….Proiectul meu e altul si sper sa-l agreati. Estul si Vestul nu mai pot face nimic unul impotriva altuia astfel incat societatea romaneasca ( sau oricare alta, in curs de dezvoltare ) sa mai aiba vreun beneficiu. Din contra….A tine drumul drept cred ca tine de necesitatea atragerii intregii societati romanesti in procesul modernizarii tarii. Si nu doar cu forme frumoase care sa aiba in spate aceleasi vesnice raporturi dihotomice ireconciliabile de fond. Nu e doar cazul Romaniei. La fel e si in Ucraina si in Georgia, etc…

  Nu se poate construi in Adevar ( singurul tip de constructie posibila ) fara aportul Vestului, nici fara al Estului .Expansiunea pietelor trebuie sa aiba un nivel de unde sa inceapa feed-back-ul restructurarii lor in sensul asezarii naturale pe potentialul de resurse si de necesitati globale. Forta Vestului ar fi putut expanda la nesfarsit distrugand statele mici prin “religia pietelor” daca nu era exemplu tulburator al Chinei, ceea ce a determinat probabil renasterea “marelui urs”, Rusia. In acest context se poate evalua primirea Legiunii de Onoare a Frantei de Vladimir Putin in 2006. Franta in Irak nu a putut opri vijelia “dreptatii” celui puternic, acum insa, prin invierea “marelui urs “ lucrurile au devenit mai simple. Nu este suficient insa ! Modernizarea Vestului are componente care chiar trebuie urgent aplicate in Est, precum si conservatorismul Estului are componente care ar trebui urgent aplicate in Vest ( de ex. in sistemele de creditare, a diversificarii riscurilor, etc….).

  De aceea am reactionat atat de “vectorial” la cele 3 scrisori deschise ale dvs. ( azi am vorbit telefonic cu d-nul Vasile Paraschiv….). Nu pot sa va las sa va departati de adevarul necesar Romaniei. De fapt, nu e vorba de departare intrinseca, e vorba de faptul ca, in opinia mea, ar trebui sa tineti cont si de celalat adevar, cealalt procent de 50 % necesar Romaniei ( ce a cauzat distrugerea economiei autohtone datorita concurentei internationale neloiale ). Atat timp cat inca mai sper ca se poate construi ceva, si atat timp cat consider ca orice constructie serioasa in Romania nu poate fi lipsita de aportul lui Dorin Tudoran. Abia acum ati demonstrat, cel putin pentru mine ( intuiam…), ca aveti o forta extraordinara de a crea imagini asociate Romaniei . V-am si scris, sunt de acord cu pozitiile dvs. Folositi-va, va rog, exceptionala putere de convingere si pentru restul de Adevar necesar Romaniei. N-are cine sa vi-l indice ! Pe el au “calarit” si au devenit “mari” tot felul de politicieni de “2 bani” pana cand l-au dus in derizoriu…Nu confundati “barzii neamului” cu neamul insusi….Cred ca acea “masa critica” e pe cale sa se infiripe. Nu pe criterii de numar de indivizi, grupuri…S-a ajuns la o “masa critica a Adevarului”. Sunt convins ca ati fost pasionat de matematica. Nu as intelege altfel fantastica forta de echilibru logic pe care o aveti. O lege este invalidata daca un singur caz nu corespunde principiilor ei. Haideti sa schimbam “legile”. Va asigur ca voi face totul ca sa duc demonstratiile pana la capat. Le-au inceput atatia romani exceptionali inaintea mea ca ar fi o crima morala sa nu continui. De ce nu e aglomeratie pe “drumul drept” ? Fortele centrifuge ale “santurilor” sunt teribile….Mai ales ca fiecare “sant” are Adevarul sau imuabil, sustinut de Academii, Universitati, Guverne, chiar organizatii internationale….

 16. Forumul de la Neptun Says:

  ELEMENTE PLAN PERSONAL 2010

  Sinteza la 18.01.2010

  …DIN actiunile de dupa evenimentele din 10-12 decembrie 2009 (“Divanurile Tomitane “ ), continuate cu initiativele :

  1. Sinteza post –conferinta “Divanurile Tomitane “ si transmiterea treptata catre seriile de participanti vocationali, in ordinea potentialei implicari la editia din 2010 ( in aceasta etapa, pentru “aducere la zi” : cu prof. de drept canonic……., ing. ……… – Universitatea Ovidius, ……..- SIF ……….. si Asociatia Brokerilor , ………… – COM…. SA, Asociatia ………. din Portul Constanta ).

  2. Manecognitiva – devansare termen, dupa 15 ianuarie 2010, de organizare a unei intalniri dedicate exclusiv „Societatii cunoasterii ” la Constanta.

  3. Relationare resurse : AGIR – ing. ………. + ACMRAP – col.(r) ……………

  4. Material FICSE ( Fonduri cu Capital Structurant in Economie ) + IMESS ( Institutii de Modelare cu Efect Structurant in Societate ), catre d-nul AM si catre Academia Romana

  5. Initiativa „Cei 22″ – Centru Local de Transfer Global

  6. Anul 2009 – Vasile Conta

  7. Scrisoarea anuala catre reprezentantii exilului romanesc intern si extern ( d-nul Vasile Paraschiv mi-a luat-o inainte in acest an…. Mi-a trimis deja, cu dedicatie, cartea sa, ” STRIGAT PENTRU ADEVAR SI LIBERTATE ” aparuta cu sprijinul ziarului Timisoara, al Societatii Timisoara – contact ing. Florian Mihalcea ) / ( 6 + 7, impreuna )

  8. Conferinta din aprilie 2010 organizata de Universitatea Saguna Constanta : „Jurnalismul intre cuvantul cinstit si cuvantul poruncit ” ( tema inceputa recent si de d-nul Dorin Tudoran prin eseul ” Carmaciu’ si dibaciu’…” )

  10. Tema Husserl fenomenologie, Asociatia Romana de Fenomenologie + tema anului 2010, C.Radulescu-Motru.

  11. Implicare Reforma institutionala.

  Actualizare la 10.02.2010

  D.D.

 17. Forumul de la Neptun Says:

  PAS-ul aferent COMENTARIULUI 1 ( la saptamana 1-7 martie 2010 ), postat la materialul dvs “ PROPUNERE » din 7 martie 2010.

  Stimate Domnule Tudoran,

  Continuu sunt necesare echilibre….Pentru inaintare, trebuie sa structurez nivelurile de comunicare….Le prezint mai jos :

  1. Blogul dvs. Ar fi nivelul public. Cu o componenta saptamanala .

  2. Nivelul institutional de varf :
  Presedintia Romaniei * ( in contextul Paul Goma, Doctor
  Honoris Causa….)
  Guvernul Romaniei ( apropo de ce va scrie @Radu Serafim
  la « Propunere »)
  M.A.I.
  Consiliul Judetean Constanta
  Primaria Constanta

  3. Nivelul supra-institutional :
  PSD : Adrian Nastase, Ion Iliescu…. + nivel local
  PD-L : Valeriu Stoica, Ioan Oltean … + nivel local
  PNL : Puiu Hasotti, Varujan Vosganian….+ nivel local
  PC : Dan Voiculescu ( daca reformeaza partidul
  integrandu-l intr-una din cele 2 mari forte politice ce se
  vor forma, de Stanga – Libertate in capitalism
  si de Dreapta – Autoritate in capitalism )

  4. Nivelul Agora externa ( care functioneaza deja de prin 2005 )…

  5. Nivelul Agora interna ( comunicarea anuala de sfarsit de an, incepand cu 2007 )

  ( 4, 5 = nivelurile « istoriei implinite » in 1989….)

  6. Nivelul « istoriei neanplinite » : – Costica Dobre –Lupeni 1977
  – Florin Postolachi – Brasov, 1987
  – Marian Munteanu – Bucuresti, 1990

  Posibila actiune : Infiintarea « CORPULUI NATIONAL AL FUNCTIONARILOR PUBLICI » cu un statut asemanator « CORPULUI NATIONAL AL POLITISTILOR », pentru profesionalizarea corpurilor profesionale ale societatii romanesti ( atat timp cat mai toate acuzele profesionistilor si ale mass-mediei, mai nou, si ale politicienilor…. se indreapta spre « STATUL TICALOSIT », desi el este, doar, « INERTIAL » ….).

  P.S. : DE CE ATATA COMPLEXITATE ? Pe email va voi trimite discursul tinut de d-nul Ion Iliescu la Seminarul International „1990-2010: Sfârşitul blocului sovietic. 20 de ani după .Bilanţ şi perspective”, organizat de Partidul Socialist Francez. Sunt de acord cu mai toate viziunile d-lui Ion Iliescu de acolo, mai toate originale, diferite mult de cele cunoscute in « opinia publica ». Nu sunt insa de acord cu faptul ca d-nul Iliescu se opreste cu istoria povestita la octombrie 2008, nemaiincriminand faptul ca Occidentul a implicat Statul in salvarea propriilor economii, lucru pe care l-a interzis pana atunci intregii lumi ( din inertie, in tari ca Romania, nici nu pare sa se fi intamplat ceva atunci in acest sens ….)…Inteleg ca d-nul Ion Iliescu ramane fidel unei ideologii in care crede. Nu inteleg de ce insa nu acceptam si noi adevarurile simple de pana in octombrie 2008 pe care ni le spune cu atata claritate….Am putea apoi sa dialogam si cu privire la viitor….( pentru cine mai vrea materialul, se gaseste pe blogul d-lui Ion Iliescu, daca-l doriti cu sublinierile facute de mine, dati-mi un mesaj pe forumuldelaneptun@yahoo.com )

  * In contextul Paul Goma, Doctor Honoris Causa al Universitatii…., voi promova o carte-document a unui istoric militar constantean, din care se poate deduce riscul asumat de Romania prin transportul pe mare al evreilor catre Palestina, intr-o perioada in care nici Germania, nici Rusia, nici macar Marea Britanie…, nu erau de acord…..In cadrul initiativei, autorul va oferi cartea-document urmatorilor :
  D-lui Traian Basescu, Presedintele Romaniei
  D-lui Paul Goma
  D-lui Claudiu Iordache – Institutul Revolutiei Romane din Decembrie
  Eu voi oferi aceasi carte :
  D-lui Vladimir Tismaneanu
  D-lui Dorin Tudoran
  D-lui Mircea Basescu
  Acum exemplarul meu al cartii se afla la d-na Elvira Iliescu, ce a avut un rol esential la declansarea initiativei « Paul Goma – DHC… ». Autorul a marturisit ca incearca sa-i transmita cartea si lui Radu Ioanid….

 18. divanuriletomitane Says:

  Buna Ziua,

  Necesitati ce tin de promovarea Initiativei DIVANURILE TOMITANE editia 2010 ( in aceasta etapa, am trecut si de la name-ul forumuldelaneptun la divanuriletomitane ) la nivelul partidelor politice, ne-au determinat sa asociem comentariile de mai jos ( 2, 3 si 4 ) postate pe materiale d-lui Dorin Tudoran, mentionate in continuare schematizat.

  COMENTARIUL 2.
  Comentariu din 3 martie, 20 : 26 la materialul d-lui Dorin Tudoran „ Societatea intredeschisa „ din 2 martie 2010
  ………..
  1. Dorin Tudoran spune:
  martie 3, 2010 la 20:31 | Răspunde
  @ Forumul de la Neptun
  Daca mai postati cateva comentarii de felul acesta, risc sa ma vad acuzat ca alcatuiesc un guvern alternativ, cu plan de guvernare dusmanos-pus-la-punct si ambitii de a sari la gatul acelui status-quo asa de drag multora…
  ,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

  COMENTARIUL 3.
  Comentariu din 7 martie, 18 : 33 la materialul d-lui Dorin Tudoran „ Propunere „ din 6 martie 2010
  Comentariul 1 Saptamanal ( 1- 7 martie 2010 )
  ……….
  ,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

  COMENTARIUL 4.
  Comentariu din 7 martie, 20 : 26, la materialul d-lui Dorin Tudoran „ Luxul indiferentei „ ( primul material al blogului ) din 28 ianuarie 2010
  ,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

  CONTINUAM prezentarea promovarii la nivelul partidelor politice in comentariile urmatoare transmise in data de 13 martie 2010 :

 19. divanuriletomitane Says:

  Continuarea Comentariului anterior :

  Comentariile 2, 3 si 4 prezentate in comentariul anterior au fost asociate unor postari pe blogurile unor politicieni, dupa cum urmeaza :

  Pe blogul d-lui Ion Iliescu, au fost postate la Materialul « Paris » din data de 5 mar 2010, si au aparut, toate, in data de 8 mar de la orele 9 :13 pm la orele 9 :20 pm , avand ca material de introducere Comentariul de mai jos, pe care-l vom denumi pentru logica ideilor viitoare COMENTARIUL 1 :

  „ Stimate Domnule Presedinte Ion Iliescu,
  Pe adresa IRRD va voi transmite in aceasta seara emailul catre d-nul Luca Gherasim a carui initiativa, Manecognitiva, ar putea restructura rolul valorii in societatea contemporana. Aporturi teoretice au fost multe si remarcabile ( as mentiona aici „Economica valorii” a regretatului Paul Bran ), dar ca initiativa practica, Manecognitiva este singulara….
  Din alt univers, mai larg, al depistarii resurselor, al vizualizarii evolutiilor trendurilor esentiale ale societatilor, de determinare pozitiva a lor ( incercand a nu ramane „sub vremi”, noi, ca popor roman….) promovez de peste 10 ani initiative ca Forumul de la Neptun, Strategia Dezvoltarii Romaniei – optiunea societatii civile, Initiativa Divanurile Adevarului, inceputa acum la Constanta prin „Divanurile tomitane”. De peste 5 ani consider ca marea greseala a Romaniei de dupa 1990 a fost si este neimplicarea resurselor exilului romanesc in dezvoltarea Romaniei. Daca pana la inceptul crizei mondiale din octombrie 2008 putea fi de inteles ( in sensul ca Occidentul avea indreptatirea sa ne dea „lectii”….), dupa, o asemenea neimplicare este total paguboasa atat pentru Romania cat si pentru lumea in care traim.
  Incep o saptamana grea, in care, conform PAS-ului din ultimul comentariu pe care vi-l transmit astazi ( comentariile 2 – 4, toate, de pe blogul d-lui Dorin Tudoran ), imi propun sa comunic cu nivelul supra-institutional mentionat acolo…..
  Mentionez ca pana la comentariul urmator, am postat cel putin un comentariu pe fiecare material al d-lui Tudoran ( se detaseaza „ Scrisoarea deschisa catre…Barack Obama „, ca „imagine in oglinda” a celei a d-lui Dorin Tudoran catre Presedintele Romaniei …), iar la primul sau material, „Luxul indiferentei”, am / voi atasa intreg Planul de actiune, conform evolutiei sale….
  Va reamintesc acea intalnire de la Neptun, in care v-am spus de actiunile mele legate de membrii marcanti ai exilului romanesc, invocand numele lui Paul Goma ( cu referire la scrisoarea dvs. catre el din anul 2002 ), Dorin Tudoran si….Vladimir Tismaneanu.

  Cu stima,
  Dezideriu Dudas „

 20. divanuriletomitane Says:

  Continuare

  Comentariile 1 ( adresat d-lui Ion Iliescu ) si comentariile 2, 3, si 4 ( cele mentionate anterior, de pe actualul blog ) au fost asociate apoi urmatoarei postari de mai jos ( numita ulterior COMENTARIUL 01 pentru logica ideilor viitoare ) pe blogurile politicienilor caraora le-a fost adresata :

  « Pentru D-nii ( 1 + 4 materiale postate pe blogurile personale ) :

  Adrian Nastase – PSD

  Cristian Preda – PD L
  Sever Voinescu – PD L

  Mihai Malaimare – PNL
  Varujan Vosganian – PNL

  Buna Ziua,

  Urmatoarele 4 comentarii au fost postate in data de 8 martie 2010 pe blogul d-lui Ion Iliescu, urmarind, ca si prin actualele postari dealtfel, de pe blogurile personale ale destinatarilor actualei adresei, sa creez o platforma de comunicare si promovare a Initiativei Divanurile Tomitane in anul 2010. Politicienii mentionati la pct. 3 a comentariului 4 au fost deja contactati pentru initiativele anterioare consonante cu Divanurile Tomitane din anul 2009 ( inclusiv pentru aceasta ), la fel ca si politicienii destinatari ai actualei adrese ( exceptandu-i pe d-nii Cristian Preda si pe d-nul Sever Voinescu cu care nu am comunicat pana acum, dar ideile lor de reforma institutionala si blogurile lor active m-au determinat sa folosesc in aceasta etapa aceasta forma de comunicare cu PD L ). Initiativa fiind foarte complexa, sectionand societatea pe verticala, e nevoie de o comunicare eficienta cu partidele politice. Cele trei intalnirile publice din anul 2009 asociate Initiativei Divanurile tomitane fiind o reusita ( 1. Reforma institutionala, 2. Dialog Est-Vest si 3. Criza economica ), ma aflu in fata transmiterii materialului principal ce sta la baza Initiativei, catre Academia Romana, hotarare luata public in ziua a 3-a a intalnirilor din 2009, la care au participat si d-nii Ilie Serbanescu, Niels Schnecker si …Alexandru Mironov. Tema ei fiind legata de FICSE – Fondurile cu Capital Structurant in Economie, un mod activ de a ne recupera pietele pierdute dupa 1989, am considerat util ca acum sa intercalez aceasta etapa de comunicare.
  Ca element definitoriu original al initiativei este relatia speciala pe care am construit-o cu exilul romanesc antedecembrist. In acest sens, revelator este faptul ca mai toata aceasta comunicare se bazeaza pe coloana vertebrala a prezentei vii a d-lui Dorin Tudoran in Romania in actuala conjunctura. Mai ales dupa ce s-a hotarat sa se delimiteze de actiunile prietenului sau Vladimir Tismaneanu. Si aceasta nu impotriva intereselor PDL cum s-ar putea intelege , in aparenta. As spune, din contra…
  Stimate Domnule Presedinte Adrian Nastase,
  Datorita insistentei d-lui Dorin Tudoran in a ne prezenta teme de implicare a sa in activarea diverselor instante (in acest caz, guvernul prim-ministrului Emil Boc) pentru recuperarea naturalului ( am inceput sa ma tem de « adevar » ?… ) din societatea romaneasca si a “Martor-ului “ presedintelui francez Nicholas Sarkozy, ma hotarasem sa abordez acum problema “primului-ministru roman stralucit” si apetenta noastra de a ne anihila valorile. Am decis totusi ca e mai nimerit sa scriu acea scrisoare deschisa in contextul « Paul Goma – Doctor Honoris Causa al Universitatii…. », eveniment ce poate avea loc Paris.
  Vorbisem cu d-na Mihaela Nistorescu iar apoi Adrian Enulescu, cel care ne-a facilitat acea intalnire de cca. 15 min inainte de privatizarea SC Neptun Olimp SA, mi-a zis ca cea mai buna forma de comunicare cu dvs e pe blog. Ceea ce si fac acum. Revin la personalitatea d-lui Dorin Tudoran, amintindu-mi acea adresa a dvs. de prin anul 2004 ( venea campania electorala…) pe care le-ati trimis-o ca scrisoare deschisa d-lor Vladimir Tismaneanu si Tom Gallagher ( o alta mare « simpatie » a d-lui Dorin Tudoran ), in incercarea lor de a-l determina pe un inalt functionar NATO in adoptarea unei politici fata de Romania. Sarind multe etape, pot spune : « cheia » incifrarii de mai sus este NECESITATEA AUTODETERMINARII NATIONALE. Macar pana atunci cand valorile globale se vor fi definind intr-adevar global, adica pe orizontala ( neexcluzand si vectori de structurare verticali ), si nu ( doar ) pe verticala….

  Cu stima,
  Dezideriu Dudas

  Referitor la politicienii ( ai partidelor reprezentative ) mentionati la pct. 3 a comentariului 4, datorita comunicarii mele anterioare mai speciale cu d-nul Dan Voiculescu ( am fost Vicepresedinte al Miscarii Umaniste din Romania si membru in Consiliul National al PUR ), comunicarea mentionata acolo va avea loc, separat, in etapa imediat urmatoare ( tot pe blog….). Prin emailuri directe, in alta etapa, vor fi contactati si ceilalti politiceni mentionati acolo, tinand faptul ca stiu initiativele si pot contribui la integrarea lor intr-un efort mai amplu sau pot atrage alti vectori de crestere pentru integrarea lor in initiativa.

  Voi reveni cu detalii, intr-o etapa ulterioara…., pentru reintregirea necesara a « puzzle -ului » initiativei. Din pacate timpul nu-mi ofera acum decat aceasta forma de comunicare. Va asigur insa ca exista acoperire logica, macar utopica, a tuturor intrebarilor fara raspuns in aceste postari, pe care in mod natural vi le puteti pune.

  In matricea FICSE – Fonduri de Investitii ca Capital Structurant in Economie mentionata initial, se poate evalua in termeni mai optimisti articolul redactiei economice a « Cronicii romane » ( http://www.cronicaromana.ro/basescu-se-pregateste-sa-vanda-tara-.html.) E drept, daca Fondul National de Investitii ( ce lipsa de originalitate….), insa, se va folosi doar ca mijloc si nu in primul rand ca scop, articolul de presa poate fi in mod dramatic profetic. »

 21. divanuriletomitane Says:

  Continuare

  Comentariile 1 ( adresat d-lui Ion Iliescu ) si comentariile 2, 3, si 4 ( cele mentionate anterior, de pe actualul blog ) au fost asociate apoi urmatoarei postari de mai jos ( numita ulterior COMENTARIUL 01 pentru logica ideilor viitoare ) pe blogurile politicienilor caraora le-a fost adresata :

  « Pentru D-nii ( 1 + 4 materiale postate pe blogurile personale ) :

  Adrian Nastase – PSD

  Cristian Preda – PD L
  Sever Voinescu – PD L

  Mihai Malaimare – PNL
  Varujan Vosganian – PNL

  Buna Ziua,

  Urmatoarele 4 comentarii au fost postate in data de 8 martie 2010 pe blogul d-lui Ion Iliescu, urmarind, ca si prin actualele postari dealtfel, de pe blogurile personale ale destinatarilor actualei adresei, sa creez o platforma de comunicare si promovare a Initiativei Divanurile Tomitane in anul 2010. Politicienii mentionati la pct. 3 a comentariului 4 au fost deja contactati pentru initiativele anterioare consonante cu Divanurile Tomitane din anul 2009 ( inclusiv pentru aceasta ), la fel ca si politicienii destinatari ai actualei adrese ( exceptandu-i pe d-nii Cristian Preda si pe d-nul Sever Voinescu cu care nu am comunicat pana acum, dar ideile lor de reforma institutionala si blogurile lor active m-au determinat sa folosesc in aceasta etapa aceasta forma de comunicare cu PD L ). Initiativa fiind foarte complexa, sectionand societatea pe verticala, e nevoie de o comunicare eficienta cu partidele politice. Cele trei intalnirile publice din anul 2009 asociate Initiativei Divanurile tomitane fiind o reusita ( 1. Reforma institutionala, 2. Dialog Est-Vest si 3. Criza economica ), ma aflu in fata transmiterii materialului principal ce sta la baza Initiativei, catre Academia Romana, hotarare luata public in ziua a 3-a a intalnirilor din 2009, la care au participat si d-nii Ilie Serbanescu, Niels Schnecker si …Alexandru Mironov. Tema ei fiind legata de FICSE – Fondurile cu Capital Structurant in Economie, un mod activ de a ne recupera pietele pierdute dupa 1989, am considerat util ca acum sa intercalez aceasta etapa de comunicare.
  Ca element definitoriu original al initiativei este relatia speciala pe care am construit-o cu exilul romanesc antedecembrist. In acest sens, revelator este faptul ca mai toata aceasta comunicare se bazeaza pe coloana vertebrala a prezentei vii a d-lui Dorin Tudoran in Romania in actuala conjunctura. Mai ales dupa ce s-a hotarat sa se delimiteze de actiunile prietenului sau Vladimir Tismaneanu. Si aceasta nu impotriva intereselor PDL cum s-ar putea intelege , in aparenta. As spune, din contra…
  Stimate Domnule Presedinte Adrian Nastase,
  Datorita insistentei d-lui Dorin Tudoran in a ne prezenta teme de implicare a sa in activarea diverselor instante (in acest caz, guvernul prim-ministrului Emil Boc) pentru recuperarea naturalului ( am inceput sa ma tem de « adevar » ?… ) din societatea romaneasca si a “Martor-ului “ presedintelui francez Nicholas Sarkozy, ma hotarasem sa abordez acum problema “primului-ministru roman stralucit” si apetenta noastra de a ne anihila valorile. Am decis totusi ca e mai nimerit sa scriu acea scrisoare deschisa in contextul « Paul Goma – Doctor Honoris Causa al Universitatii…. », eveniment ce poate avea loc Paris.
  Vorbisem cu d-na Mihaela Nistorescu iar apoi Adrian Enulescu, cel care ne-a facilitat acea intalnire de cca. 15 min inainte de privatizarea SC Neptun Olimp SA, mi-a zis ca cea mai buna forma de comunicare cu dvs e pe blog. Ceea ce si fac acum. Revin la personalitatea d-lui Dorin Tudoran, amintindu-mi acea adresa a dvs. de prin anul 2004 ( venea campania electorala…) pe care le-ati trimis-o ca scrisoare deschisa d-lor Vladimir Tismaneanu si Tom Gallagher ( o alta mare « simpatie » a d-lui Dorin Tudoran ), in incercarea lor de a-l determina pe un inalt functionar NATO in adoptarea unei politici fata de Romania. Sarind multe etape, pot spune : « cheia » incifrarii de mai sus este NECESITATEA AUTODETERMINARII NATIONALE. Macar pana atunci cand valorile globale se vor fi definind intr-adevar global, adica pe orizontala ( neexcluzand si vectori de structurare verticali ), si nu ( doar ) pe verticala….

  Cu stima,
  Dezideriu Dudas

  Referitor la politicienii ( ai partidelor reprezentative ) mentionati la pct. 3 a comentariului 4, datorita comunicarii mele anterioare mai speciale cu d-nul Dan Voiculescu ( am fost Vicepresedinte al Miscarii Umaniste din Romania si membru in Consiliul National al PUR ), comunicarea mentionata acolo va avea loc, separat, in etapa imediat urmatoare ( tot pe blog….). Prin emailuri directe, in alta etapa, vor fi contactati si ceilalti politiceni mentionati acolo, tinand faptul ca stiu initiativele si pot contribui la integrarea lor intr-un efort mai amplu sau pot atrage alti vectori de crestere pentru integrarea lor in initiativa.

  Voi reveni cu detalii, intr-o etapa ulterioara…., pentru reintregirea necesara a « puzzle -ului » initiativei. Din pacate timpul nu-mi ofera acum decat aceasta forma de comunicare. Va asigur insa ca exista acoperire logica, macar utopica, a tuturor intrebarilor fara raspuns in aceste postari, pe care in mod natural vi le puteti pune.

  In matricea FICSE – Fonduri de Investitii ca Capital Structurant in Economie mentionata initial, se poate evalua in termeni mai optimisti articolul redactiei economice a « Cronicii romane » ( http://www.cronicaromana.ro/basescu-se-pregateste-sa-vanda-tara-.html.) E drept, daca Fondul National de Investitii ( ce lipsa de originalitate….), insa, se va folosi doar ca mijloc si nu in primul rand ca scop, articolul de presa poate fi in mod dramatic profetic. »

 22. divanuriletomitane Says:

  Continuare

  Comentariul 01 ( alaturi de comentariile 1, 2, 3 si 4 ) au aparut pe blogurile politicienilor destinatari dupa cum urmeaza :

  – la Adrian Nastsase , la materialul din 9 mar « Nu credeam ca situatia sociala este atat de grava », aparute ( exceptand Comentariul 1 ) in data de 13 mar intre 12 : 38 am si 12 : 43 am .

  – la Cristian Preda ( fara moderare ), la materialul din 9 mar 2010, « Conferinta la ISP », aparute integral in postarile 104, 105, 106, 107 si 108 din 10 mar

  – la Sever Voinescu, la materialul din 6 mar 2010 « Crin Antonescu si putin Cotoi », aparut ( doar Comentariul 01, fara 1, 2 , 3 si 4 ) in 10 mar, la 1 : 01 am. D-nul Sever Voinescu mi-a raspuns, i-am replicat, detalii in comentariul urmator…..

  – la Varujan Vosganian, comentariile sunt inca in asteptare…, la materialul sau “ Un mic efort si astazi : orele 20.00, la Antena 3, la emisiunea Gabrielei Vranceanu-Firea. Sa va vad si sa ne vedem ». In schimb, Varujan mi-a transmis un mesaj, eu i-am replicat ( apare inca in asteptare…), detalii in comentariul urmator….

  – la Mihai Malaimare, la materialul sau din 9 mar, “ Welcome home ( Impresii din America)”, nu a aparut niciun comentariu si nici vreo reactie. Ma intalnisem odata cu d-nul Malaimare la Camera Deputatilor, prin anul 2006, dupa ce i-am propus o colaborare pentru un proiect cultural in Constanta . Trebuie mentiunoat ca in blogroll-ul sau apare Ion Iliescu…..

 23. divanuriletomitane Says:

  Continuare

  Redau mai jos raspunsurile si reactiile mele in comunicarea cu d-nii Sever Voinescu si Varujan Vodsganian prezentate mai sus :

  Severvoinescu
  1. @ divanuriletomitane
  Vă rog să nu folosiţi acest blog pentru a vă adresa altora. Atîta timp cît aveţi ceva de spus mie sau celor de aici, sînteţi binevenit. Nu d ealta, dar nu cred că cei cărora le-aţi scris lungi mesaje aici citesc acest blog. Va pierdeţi vremea…
  De aceea, am publicat doar mesajul care mi se adresează (şi) mie. Îmi place dl Tudoran, deşi nu sînt de acord cu domnia-sa foarte des, iar Vladimir Tismaneanu îmi este drag prieten. Nu mă puneţi să optez. Refuz!
  …………..
  divanuriletomitane

  @ severvoinescu
  VA RASPUND PE PUNCTE :
  1. Vă rog să nu folosiţi acest blog pentru a vă adresa altora. Atîta timp cît aveţi ceva de spus mie sau celor de aici, sînteţi binevenit
  R1 : OK !

  2.. Nu d ealta, dar nu cred că cei cărora le-aţi scris lungi mesaje aici citesc acest blog.
  R2 : NU EI MA INTERESEAZA CAND (VA) SCRIU PE BLOGUL DVS. ROSTUL MESAJELOR RESPECTIVE ERAU LEGATE DE REVIZUALIZAREA RESURSELOR EXISTENTE IN EXILUL ROMANESC SI ANTRENAREA LOR IN DEVENIREA UNUI POSIBIL MODEL ROMANESC DE DEZVOLTARE….

  3. Va pierdeţi vremea…
  R 3 : VREMEA MI-O PIERD DE PESTE 15 ANI CU ASTFEL DE INITIATIVE (PRIMA ORGANIZATA : FORUMUL TEHNOCRAT IN ANUL 1997 )….DESI PARADIGMA LIBERALA DESPRE CONSECVENTA NU MI-E FAVORABILA IN ACEST CAZ….

  4. De aceea, am publicat doar mesajul care mi se adresează (şi) mie. Îmi place dl Tudoran, deşi nu sînt de acord cu domnia-sa foarte des, iar Vladimir Tismaneanu îmi este drag prieten. Nu mă puneţi să optez. Refuz!
  R 4. SI EU COMUNIC CU AMANDOI SI NU SUNT PUS IN SITUATIA DE A ALEGE. MAI MULT, COMUNIC SI CU D-NUL PAUL GOMA, DESI, E DREPT, AM FOST PUS DE MAI MULTE ORI IN SITUATIA DE A ALEGE. AM DEPASIT INSA HANDICAPUL ! SI EU AM REFUZAT SA OPTEZ, GANDINDU-MA CA, IMAGINAND ROMANIA IN LUME PRIN MALADIILE SPIRITULUI CONTEMPORAN ALE LUI CONSTANTIN NOICA, AVEM NEVOIE DE TOTI ( NU DOAR DE CEI 3….) !

  PS. : Daca doriti mai multe detalii, vi le pot oferi daca-mi dati un semn la adresa forumuldelaneptun@yahoo.com. Oricum, cand voi avea pregatite materialele de comunicare pentru Initiativa DIVANURILE TOMITANE din anul 2010 vi le voi transmite din nou pe blog. Sper ca atunci voi / vom fi mai focalizat(i). Folosesc si plurarul deoarece in anul 2010 sper ca voi beneficia si de o echipa pentru organizare.
  Cu stima,
  Dezideriu Dudas
  ,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
  1. VarujanVosganian says:
  Martie 10, 2010 la 10:48 am
  @divanuriletomintane
  Imi amintesc de discutia noastra de la Neptun. La Botosani, la zilele Eminescu, am avut o lunga discutie cu Dorin Tudoran, care a fost, de altminteri, laureat al premiului Opera Omnia. Impreuna cu Dorin Tudoran am participat la o conferinta de presa impreuna cu Teodor Maries. E o minte lucida si onesta.
  …………………
  @ Varujan Vosganian
  Am discutat de mai multe ori despre piata de capital ( organizasem Asociatia Consultantilor de Investitii…), si am participat initial la ALTERNATIVA ROMANIEI…Ulterior discutiile noastre au fost mult mai rare. Daca retin bine ultima discutie era legata de Fondul Proprietatea.
  Si eu am o parere foarte buna despre d-nul Dorin Tudoran. Sper sa pot crea o parghie puternica de refocalizare a interesului Romaniei pentru recuperarea fortei exilului romanesc antedecembrist in interesul prezentului si viitorului evolutiei societatii
  Cu bine,
  Dezideriu.

 24. divanuriletomitane Says:

  “Ruptura 1 “ 14-21 martie 2010 – Comentariul 1
  1.

  centrulocaltransferglobal@gmail.com>
  cătreDorin Tudoran ,
  paulgoma@free.fr

  data18 martie 2010, 00:59
  subiect”Isterii”, prejudicii si ….implicari
  trimis degmail.com

  ascunde detaliile 18 mar. (Acum 4 zile)

  17.03.2010

  Domnilor
  Dorin Tudoran

  Paul Goma

  Buna Ziua,

  Un context ce tine de restructurarea Serviciului de Evidenta a Persoanelor Constanta ( mutare partiala, cu componenta operationala in cadrul unui MALL intr-un Centru de Servicii Publice ) ma va introduce ( din nou ) intr-o falie de conflicte de interese intre nivelul national si cel local. Problemele in Romania tin de faptul ca nu ar trebui sa te implici cand nu ai prejudicii directe ( cat se poate de directe, cele ce tin de democratie, nu conteaza….) iar atunci cand te implici, nevoit fiind, esti prea subiectiv, prea implicat…..E o alta forma de perpetuare a dictaturii…..

  Nu mai redau acum ultimele evolutii ale mele, d-nul Dorin Tudoran le-a parcurs in paralel pe blogul sau, incerc insa sa punctez o ETAPA IMPORTANTA de reasezare a initiativelor mele.

  Stimate Domnule Paul Goma,

  O alta problema tine de starea de sanatate a d-nei Elvira Iliescu ( nu foarte grava, totusi cu evenimente neplacute in ultimul timp – am reusit sa-i transmit doar luna ianuarie a jurnalului dvs., nu cred ca e normal sa mai insist sa continui sa-i transmit ceva, cel putin o vreme… ) ceea ce ma determina sa incerc a comunica direct acum cu dvs.
  O fac in ideea ca daca initiativa de atribuire de titlu de Doctor Honoris Causa a Universitatii Andrei Saguna din Constanta ( testata in « piata » internetului – bineanteles fara reactii../ voi reveni cu detalii .) nu are nici o sansa de a se materializa la Paris din punctul dvs. de vedere, ma veti anunta. Oricum, la un moment dat, cand lucrurile vor fi mult mai avansate, va voi si telefona pentru a nu genera actiuni decisive fara a avea certitudinea finalizarii lor.
  Ma aflu in conditii extrem de severe si nu doresc sa confund punctele tari cu cele slabe….
  Din luna februarie a jurnalului dvs. am preluat o idee a dvs. ref. la Adrian Marino si am folosit-o intr-un context decisiv ( zic eu…) pe blogul d-lui Dorin Tudoran. « Dreptatea » data d-lui Tudoran tine de sintagma « Noii pasoptisti ». Ieri am vazut insa ca nu prea sunt noi ( Sandra Pralong, Alexandru Lazescu….). Totusi, daca nu reusim sa innoim « democratii », poate reusim sa innoim democratia ( actualul material de pe blogul d-lui Tudoran « Democratie si democrati « ) Redau comentariul amintit in NOTA de la sfarsit. Voi gasi o forma de a transmite public, lunar, o matrice de evidentiere a aparitiilor jurnalelor dvs. lunare.

  In incheiere,

  va transmit evolutia a 2 directii de actiune sustinute de mine :

  Directia 1. Am intrat in posesia celor 5 carti « SOS pe drumul sperantei “ a prof. univ. Ioan Damaschin, despre contributia Romaniei la transportul evreilor pe mare in Palestina in perioada celui de-al doilea razboi mondial.
  D-nul profesor v-a scris urmatoarea dedicatie, tututor destinatarilor cartilor sale :
  “ Cu alese sentimente de pretuire din partea autorului,
  Comandor (r) prof. univ. dr. Ioan Damaschin
  Constanta 16.03.2010 “
  Va reamintesc destinatarii, cu cateva explicatii :
  1. Presedintele Traian Basescu – va primi un exemplar direct de la d-nul Damaschin
  2. Claudiu Iordache
  3. Paul Goma
  4. Dorin Tudoran
  5. Vladimir Tismaneanu – nu stiu daca fara irationalul psihedelic promovat de acesta pe temele anticomunismului si antisecurismului , « rationalul » nostru ne-ar mai putea ( fi putut…) ajuta la vreo constructie. Problema tine insa de momentul demararii constructiei efective. Daca d-nul Tismaneanu nu va inceta « isteria », bascalia institutionala favorizata de aceasta va continua si va impiedica la randul ei orice constructie….E mult de discutat despre « isteria » mentionata, si din perspectiva istorica, si din perspectiva « strategica » actuala a diferitelor grupuri care sunt interesate sa o mistifice si sa o exponentializeze….
  6. Mircea Basescu, fratele presedintelui. – nu ma impresioneaza episodul cu « Bercea Mondialu » . Acesta, ca lider al unei asociatii de rromi ( tatal, am inteles…), era « normal » ( in « bascalia » de democratie post-decembrista….) sa fie curtat de diversi politicieni. Pe de alta parte, chiar doresc o implicare a Presedintiei Romaniei in clarificarea ansamblului de forte ce inlantuie destinul Romaniei….Opinia mea fiind ca problema « evreilor » este doar un pretext si o tinta falsa, intretinuta de forte mult mai pragmatice ( unele dintre ele, e drept, sustinute chiar de unii evrei, desi, repet, nu cred ca ei sunt forta determinanta a isteriilor conspirationiste – ca exemplu, cred ca mai degraba « Protocoalele inteleptilor Sionului » este opera Ohranei decat a « inteleptilor »….)

  Directia 2 . Ma gandesc pentru editia din 2010 a DIVANURILOR TOMITANE la urmatoarele teme :
  1. REFORMA INSTITUTIONALA : « Autodeterminarea administrativa si variabilele ce tin de contextul istoric, constitutional, politic, social si economic ».

  2. DIALOG EST VEST : « Evreii si societatea globala intre binele public si teoria conspiratiei mondiale »

  3. CRIZA ECONOMICA : « Imprumuturile de la FMI si limitele necesitatii si ale dorintei de apartenenta »

  Cu bine,

  Dezideriu Dudas

  NOTA

  1. Forumul de la Neptun spune:
  martie 1, 2010 la 22:26 | Răspunde
  Intr-adevar, Romania si Germania fac parte din lumi diferite….Noi trebuie sa ne ducem crucea….
  Am citit in aceasta seara Jurnalul pe februarie 2010 a lui Paul Goma ( cu multe referiri si la subiectul materialului de fata – pag. 115, pag. 139….). Incerc imposibilul si fac o scurtcircuitare radicala si subiectiva a ceea ce am citit pana acum in jurnalurile d-lui Goma ( + Amnezia la romani + Bonifacia + Patimile dupa Pitesti + Basarabia si evreii …). si in cele 2 bloguri ale d-lui Tudoran ( + Kakistocratia + publicistica din 2005 pana azi….). Redau in acest sens un citat din Jurnalul mentionat a lui PG ( pag. 134 ) in care se refera la Adrian Marino :

  ” Treaba lui cu nevoia unui nou pasoptism la romani, o utopie mai putin periculoasa decat cea marxista, dar utopie, ignorand rolul autoreglator al pietei liberal-capitaliste sau al economiei bunurilor simbolice ”

  Dupa cum spuneam, lucruri valabile pana in octombrie 2008, cand Occidentul, odata cu inceputul crizei financiare ( prin implicarea statului, ceea ce a interzis Europei de Est dupa 1990….), a demonstrat ca grozavia utopiilor este nesfarsita….

  In privinta polemicii Adrian Marino – Paul Goma, cred ca are dreptate, …..d-nul Dorin Tudoran….O posibila demonstratie ( partiala, e drept…) : aparitia sintagmei “NOII PASOPTISTI”, pentru tinerii plecati la studii in strainatate ( site-ul STRADA 32…)….

Comentariile sunt închise.


%d blogeri au apreciat asta: