„PLĂCUTA BUCURIE”…

SCRISOAREA „TÂNĂRULUI SCRIITOR”

Apasă link-ul de mai sus și vei putea citi scrisoarea „tânărului scriitor” întocmită de Serviciul ”D” al Securității, potrivit Planului de Măsuri aprobat, la 3 august 1980, de Secretarul de stat, General-locotent Iulian Vlad și Adjunctul Ministrului de Interne, Departamentul Securității Statului, Nicolae Pleșiță.

Cum pe monitorul unui computer documentul primit de la C.N.S.A.S.  poate fi greu descifrabil,  îl transcriu, în ortografia ”tânărului scriitor” care a îmbogățit limba română cu nemuritoarea ”plăcuta bucurie.” Că de bucuriile… neplăcute, eram și suntem sătui:

                                                                                                                                                                                   ”București, 30.09.1980

 

                Stimate domnule Profesor,

              Sînt un tînăr scriitor român care a avut plăcuta bucurie de a beneficia de sprijinul. dv cu ocazia unei vizite de studii pe care am efectuat-o, nu de mult, în R. F. Germania și care din considerente, pe care cred că le veți înțelege, nu poate să-și dea numele.

                De la început, vă rog să-mă scuzați că mă adresez direct dv., dar considerația și stima ce vi-o port, mă determină să vă aduc la cunoștință următoarele:

                De mai mult timp, în rîndul tinerilor scriitori români se comentează nerfavorabil poziția și atitudinea ”scriitorului” DORIN TUDORAN, care are o proastă reputație și se laudă aici că prin bunăvoința dv. a obținut o bursă de studii la Universtitatea din Heidelberg. Nu am nimic personal cu acest ”scriitor” dar cunoscîndu-i adevărata față, mă tem că bunăvoința dv. va fi folosită de acesta pentru a anula, într-un fel, posibilitatea ca în viitor, alți tineri scriitori din România să mai poată beneficia de amabilitatea dv.

                Regret foarte mult dar mă simt obligat să vă aduc la cunoștință faptul că în spatele atitudinii  ”nepnformiste” a lui DORIN TUDORAN se ascund alte interese străine….., care se folosesc de astfel de indivizi pentru a cunoaște și anihila dorințele și aspirațiile noastre de a avea contact cu lumea liberă.

                După cîte mi-am dat seama ”scriitorul” DORIN TUDORAN încearcă să folosească acest prilej, oferit de dv., pentru a nu se mai înapoia în țară și pentru a pune în aplicare planul său, pregătit de mai mult timp, potrivit căruia va trebui să se facă cît mai ”util” românilor din străinătate, inclusiv a celor de la Europa Liberă, pentru a le cîștiga încrederea și apoi să-i dea pe mâna organelor române.

                Recent DORIN TUDORAN s-a bătut cu IULIAN NEACSU, acțiune care face parte din planul lui de pregătire pentru misiunea ce urmează s-o îndeplinească în R.F.Germania și Franța.

                Mai curios este faptul că în ultima perioadă de timp, DORIN TUDORAN este văzut în anturajul corespondenților de presă și diplomaților sovietici de la București, avînd invitația din partea acestora de a vizita Moscova în perioada Olimpiadei și ulterior.

                Ar fi o mare lovitură pentru noi, cei din țară, care nutrim în continuare speranța că prin bunăvoința dv. vom putea mențiune un contact cu lumea liberă din occident. Poate că ar fi bine să întrebați și pe alții în legătură cu comportarea suspectă duplicitară a ”scriitorului” DORIN TUDORAN.

                În speranța că vă voi revedea cît mai curînd, vă rog, domnule profesor să acceptați considerațiunea mea.

                                                                                                                               ´                                                               Un amic al Dv.”

***

La sosirea mea în Germania, profesorul Klaus Heitman mi-a dat o copie a scrisorii .

Semnătura încerca s-o imite pe cea a lui Mircea Dinescu și intra perfect în planurile Securității de a dezbina prietenii ce deveneau periculoase pentru ”interesele statului”.

Am recuperat de la C.N.S.A.S și scrisoarea pe care i-am trimis-o lu Mircea Dinescu la 13 februarie din Germania. Citez:

”Îți trimit alăturat o copie (cam proastă!) după o scrisoare a Securității române. A făcut doar… 3 zile de la București la Heidelberg./…/Curierul diplomatic folosit în astfel de scopuri? Bun! Băieții au chef de distracție – o să-i distrez eu!/…/Sper să-ți dai seama de două lucruri: 1. ”Iscălitura” o imită jalnic pe a ta. 2. Tu lipsești din ”scrisoare”, ca și cum eu și Neacșu numai… Realizezi ce băieți ”deștepți”: ar fi dorit să dea două lovituri – a) să mi se retragă bursa și b) de-mi cade scrisoarea în mînă, să te bănuiesc pe tine. Ești tînăr scriitor, ai ”efectuat” în 1979 o vizită în R.F.G., l-ai cunoscut pe profesorul respectiv, ”iscălitura”…/…/Du-te cu ea peste tot, și scuipă-i între ochi!”

***

Totuși, de ce nu m-au invitat nenorociții ăia de corespondenți de presă și diplomați sovietici la Moscova “în perioada Olimpiadei și ulterior”? Niște nemernici.

8 răspunsuri to “„PLĂCUTA BUCURIE”…”

  1. virgil Says:

    va dati seama cat de multe de astfel de documente au fost emise. daca erati un pic mai pricinos si luati de buna acea scrisoare (si mai ales destinatarul) se rezolvau doua lucruri dintr-o data. Si anume M Dinescu ar fi fost complet descreditat iar dumneavoastra probabil trimis inapoi acasa ca o cartita a securitati.

    Brrrr. ce bine ca m-am nascut mai tarziu

  2. Hantzy Says:

    Una peste alta, scrisorica era tipica „serviciilor”. Ce ma frapeaza insa in mod deosebit este ca si tanarul scriitor spunea despre occident ca e „lumea libera”. Tinand cont de faptul ca scrisorica e o facatura, sa fi fost asocierea asta o scapare?!

  3. victor L Says:

    In alte cazuri, a unor nume mai putin notorii, tactica aplicata erau articolase de denigrare („constatate” la locul de munca). Si ziaristi care sa scrie dupa dictare erau si atunci.
    Dar cum Klaus Heitman nu citea presa romaneasca era nevoie de o „instiintare” directa.

    @Hantzy,
    nu, nu era o scapare.
    „Tinarul scriitor” trebuia sa fie credibil.

  4. Maria R. Says:

    „Consideratiunea”si”un amic al Dv.”-cat de caragielesc ar suna daca nu as tine minte frica pe care o resimteam !

  5. Virgil Says:

    Domnilor, Genul acesta de scrisoare ridica o problema mult mai mare decat o delatiune facuta in numele altcuiva.

    Domnule Tudoran cum figura aceast scrisoare in arhiva (daca aveti cumva informatia asta) banuiesc ca totusi nu scria de genul scrisoare din partea lui MD scrisa de Colonel Bunescu (asta e „favoritul” meu :))

    Pentru ca putem sa ne gandim in felul urmator. Mai slab de inger luati de buna aceasta scrisoare si acum o aratati publicului cu mesajul Uite cine vorbeste Mircea Dinescu si si ce tip de dizident era. Va dati seama cate astfel de documente exista iar suspiciunea poate sa provoaca dezastre ca sa nu mai spun ca arunca o anatema nemritata aspura celui in cauza

  6. Daca_nu_nu Says:

    … În schimb, aici e râsu-plânsu…
    Dacă n-ar fi de plâns, ar fi de râs; şi viceversa.

  7. Daca_nu_nu Says:

    Eu cred că ştiu ce voia el să spună:
    ”Plăcuta bucurie” o fi văzut-o-a fi atunci când, după ani şi ani, şi-ar fi descoperit epistula şi, pe marginea ei, ar fi croşetat un roman de rupt gura târgului!
    Atunci plăcută bucurie, când or da năvală Nobelurile, Pulitzurile (Doamne iartă-mă!!!), Oscarurile (că or fi şi ecranizări, de ce nu???).

    Acuma, râsu-i râs şi gluma-i glumă, dar aici sunt materiale pentru zece literaturi nu pentru una singură.

    Io aş avea o singură pedeapsă pentru ”tânărul scriitor”: să scrie el povestea, aşa cum o vede el, chiar dacă are dreptate. Şi de nu batem tot la tăche decernările, să-mi ziceţi mie cuţu, că aşa imaginaţie bolnavă nu cred să mai aibă vreun popor…
    N-avem concurenţă!

  8. Forumul de la Neptun Says:

    1.Tot umanismul…putea actiona si in occident….Problema „tanarului scriitor” era legata de faptul ca alti scriitori puteau sa sufere…Deci nu interesul personal, ci MARELE SCOP….Pe vremuri „baietii” aveau scoala mai buna….Desi, avand experienta, v-ati prins imediat ( dupa 1990, Nicu Gheara, „ i-a arestat „ dupa o urmarire….). Desigur e vorba de alte nivele, nu cred insa ca deprofesionalizarea nu a actionat grav si in domeniul serviciilor secrete precum in tot restul societatii romanesti.

    2. Mai tare e aia că alte „interese straine” ar fi interesate sa blocheze comunicarea culturala, intre Romania si Germania, monopolizandu-se directia de comunicare…..

    Inteligenta fara limitare este extrem de periculoasa. Limitarea nu poate fi facuta decat de reguli comun acceptate. Daca prin Secularizare s-a etatizat partial Biserica ( patrimonial ), ar trebui gandite formule de limitare fractala a timpului de determinare a etatizarii in cazul puterilor detinute de serviciile secrete. Prin „SECUNDARIZARE „ ( de la secunda…) societatile ar trebui sa recupereze puterile pe care le-au oferit din neglijenta si nepasare servicilor secrete. Serviciile secrete ale tarilor mici ar avea de castigat deoarece in lipsa implicarii societatilor in limitarea puterilor lor, la nesfarsit, statele mari, avand resurse mai mari, vor avea mai multa forta in a-si impune interesele. SECUNDARIZAREA poate fi legata de internet ( Vladimir Bukovski scrie ca internetul va invinge comunismul ), poate insemna si trecerea intr-un rol SECUND al serviciilor secrete ( nu neimportant, doar ca trebuie sa fie subordonate real institutiilor democratice ale statului, conform constitutiei, cutumelor sau legilor speciale in statele fara constitutie ). SECUNDARIZAREA suna bine si daca se asociaza termenului d-lui Dorin Tudoran, KAKISTOCRATIA. „Prost” fiind, te gandesti imediat ca d-nul DT se referea la structuri militare, speciale, politienesti…Apoi, devenind destepti, descoperim ca de fapt KAKISTOCRATIA inseamna guvernarea celor rai. DETALIU IMPORTANT : Secundarizarea trebuie sa functioneze si in statele dezvoltate….

    Stimate Domnule Tudoran,
    In Conferinta dvs. din Romania din anul 2009 ati afirmat ca sperati ca secolul 21 sa fie secolul cetateanului. Un om poate dispare intr-o SECUNDA….Un om adevarat, chiar avandu-i pe langa el si pe „ George, Martin, Lica, Dorin, Bratu „….Un grup insa, o natiune, mai greu….Poate dura SECOLE….
    Avand de scris 3 comentarii in seara aceasta, renunt pentru viitor ( probabil vor mai fi „rafale” asemanatoare…) la trimiterea continua la „ Luxul indiferentei „. O voi face atunci cand acolo voi posta elemente ale PLANULUI. Deocamdata, trec acolo acum cateva repere ale Planului personal pe 2010. „ PLANUL NOSTRU „. este insa mult mai dificil. Sper ca saptamanal sa pot face pasi in „Luxul indiferentei”. Fac efortul sustinerii acestor comentarii deoarece nu vreau sa credeti ca privesc / privim interventiile dvs. cu superficialitate. Mai ales ca intotdeauna mai aflu / aflam cate ceva, si in acelasi timp, e bine sa stiti si dvs. cum, orizontal „fiind”, poti gandi vertical….Din pacate, cu cat gandirea e mai verticala, cu atat e mai dificil de facut un plan. Acesta nu se poate asterne decat pe un plan orizontal in Romania….Nu stiu daca „scuturile antiracheta” vor schimba ceva…Intr-o viziune geometrica, asa s-ar crede. Intr-o abordare civilizationala insa, nu pot crede ca exacerbarea extremelor va ajuta vreodata medianele….Ci va „ajuta” doar SECOLELE de exacerbare a extremismelor….

Comentariile sunt închise.